Talep arttı, fiyatlar uçtu: Kayısı üreticisinin yüzü gülüyor!
Nisan ayında yaşanan zirai don olayının ardından kuru kayısı fiyatları, hem üretici hem de market rafında yükselişini sürdürüyor. TZOB verilerine göre, kuru kayısının fiyatı üreticide yüzde 17, markette ise yüzde 6 oranında arttı.
1 Haziran Dünya Süt Günü dolayısıyla çevrimiçi olarak basın açıklaması gerçekleştiren Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, mayıs ayı üretici market fiyatlarını, girdi fiyatlarında yaşanan değişimleri de değerlendirdi. Bayraktar’ın aktardığı verilere göre, nisan ayında yaşanan zirai don felaketinden en fazla etkilenen kayısının fiyatı yükselmeye devam ediyor.
Üretici ve market arasındaki fiyat farkı en fazla sivri biberde
Mayıs ayında üretici ve market arasındaki fiyat farkının en fazla yüzde 283 ile sivri biberde görüldüğünü belirten Bayraktar, açıklamasını şöyle sürdürdü;
“Sivri biberdeki fiyat farkını yüzde 278 ile kuru soğan, yüzde 217 ile kuru fasulye, yüzde 213 ile nohut, yüzde 203 ile kuru incir takip etti. Sivri biber ve kuru soğan 3,8 kat, kuru fasulye 3,2 kat, nohut 3,1 kat, kuru incir ve kabak 3 kat fazlaya satıldı.
Üreticide 13 lira olan sivri biber 49 liraya, 5 lira olan kuru soğan 19 liraya, 33 lira olan kuru fasulye 105 liraya, 31 lira olan nohut 99 liraya, 170 lira olan kuru incir 515 liraya ve 12 lira olan kabak 35 liraya markette satıldı.
Mayıs ayında fiyatı en fazla artan ürün hem markette hem üreticide limon olurken, fiyatı en fazla düşen ürün hem markette hem üreticide sivri biber oldu.”
Market fiyatları
“Mayıs ayında markette 36 ürünün 17’sinde fiyat artışı, 19’unda ise fiyat azalışı görüldü.
Mayıs ayında markette fiyatı en fazla artan ürün yüzde 22 ile limon ve elma oldu. Limon ve elmadaki fiyat artışını yüzde 8 ile kuru üzüm, yüzde 6 ile kuru kayısı ve maydanoz takip etti.
Markette fiyatı en fazla azalan ürün ise yüzde 49 ile sivri biber oldu. Sivri biberdeki fiyat düşüşünü yüzde 39 ile salatalık, yüzde 36 ile kabak, yüzde 34 buçuk ile patlıcan izledi.”
Üretici fiyatları
Mayıs ayında üreticide 28 ürünün 8’sinde fiyat artışı yaşandığını dile getiren Bayraktar, 13 üründe fiyat düşüşü görüldüğünü, 7 üründe ise fiyat değişimi olmadığını belirterek, şunları söyledi:
“Üreticide en çok fiyat düşüşü yüzde 72 ile sivri biberde görüldü. Sivri biberdeki fiyat düşüşünü yüzde 53 ile kabak, yüzde 41 ile patlıcan, yüzde 36 ile kuru soğan izledi.
Üreticide en çok fiyat artışı yüzde 112 buçuk ile limonda görüldü. Limondaki fiyat artışını yüzde 25 ile havuç, yüzde 17 ile kuru kayısı, yüzde 13 ile marul izledi.”
Fiyat değişimlerinin nedenleri
Yaşanan fiyat değişimlerinin nedenlerini açıklayan Bayraktar, şunları kaydetti:
“Limonda bayramın yakınlaşmasıyla birlikte talepte görülen artış fiyatları yükseltti. Havuçta hasadın bitmesi nedeniyle depolanan ürüne, depo maliyetinin eklenmesi fiyatların artmasına neden oldu. Marul ve maydanozda ürün arzındaki azalma fiyatları yükseltti. Yaşanan zirai dondan etkilenen kayısıda üretici fiyatları artış gösterdi.
Sivri biber, kabak, patlıcan, domates ve salatalıktaki fiyat düşüşü tarla üretiminin başlaması nedeniyle arzda yaşanan artıştan kaynaklandı. Kuru soğanda ekim alanlarının artması sebebiyle rekolte yükseldi. Üretimdeki bu artış fiyatların gerilemesine neden oldu.”