Sofralar artık daha tehlikeli: Her 3 üründen biri pestisit içeriyor! Peki, en fazla hangi ürünlerde bulunuyor?
Tarım ürünlerinde kullanılan ve sağlığı oldukça tehdit eden pestisitler gündemden düşmüyor. Pestisit kalıntısı en fazla hangi ürünlerde bulunuyor. Halk sağlığı uzmanı Dr. Sümeyye Nur Budak, en riskli ürünleri açıkladı. İşte o ürünler…
Tarım ürünlerinde zararı en aza indirmek ve veririmi artırmak amacıyla kullanılan pestisitler sağlığı ciddi anlamda tehdit ediyor. Uzmanlara göre, pestisit kalıntılarının bulunduğu ürünler tüketildiğinde kanserden hormonal bozukluklara kadar çeşitli sağlık sorunlarına neden olabiliyor.
Sofralar tehlikede
Türkiye'den ihraç edilen tarım ürünlerinde sıkça rastlanan yüksek orandaki pestisit kalıntıları nedeniyle birçok ürünün geri iade edilmesi, kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. bu gelişmeler de vatandaşları pestisitlerin ne olduğu ve hangi ürünlerde bulunduğunu araştırmaya yöneltti. Bu kapsamda açıklama yapan Halk sağlığı uzmanı Dr. Sümeyye Nur Budak, Çevre Çalışma Grubu’nun (EWG) her yıl yayımladığı “Kirli On İkiler” listesine dikkat çekerek, 2024 yılı itibarıyla pestisit kalıntısı bakımından en riskli ürünleri açıkladı.
Cumhuriyet'in haberine göre, Budak, 2024’te pestisit kalıntısı açısından en riskli 12 ürünün çilek, ıspanak, lahana, üzüm, şeftali, armut, nektari, elma, acı biber, kiraz, yaban mersini ve yeşil fasulye olduğunu söyledi.
Pestisit kalıntılarını azaltmak için ne yapılmalı?
Dr. Budak, pestisit kalıntılarını azaltmak için çeşitli yöntemler önerse de hiçbir yöntemin yüzde yüz etkili olmadığını vurguladı. Budak’a göre tüketiciler şu önlemleri almalı:
- Sebze ve meyveleri akan suyun altında dikkatlice yıkamak,
- Kabuklarını soyarak tüketmek,
- Yapraklı sebzelerin dış yapraklarını ayırmak,
- Tuzlu ya da sirkeli suda beklettikten sonra durulamak