Sicil kaydı şart

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, 50 bin liralık destekten, esnafın faydalanabilmesi için mutlaka oda sicil kaydının olması gerektiğini söyledi.

MESOB Başkanı Şevket Keskin, Esnafın, 50 bin liralık destekten faydalanabilmesi için 24 ocak 2020 tarihinden önce mutlaka oda sicil kaydının olması gerektiğini belirtti. Deprem sonrası esnafa verilecek olan 50 bin liralık faizsiz kredi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Keskin, "Kredinin bir kısmı 5 yıl, bir bölümü ise 3 yıl. İpotek vermezseniz 3 yıl içerisinde ödeme şartı var. İpotek ve kefil olursa 5 yıl içerisinde geri ödeme süresi var. Bankalarda değişiyor kooperatiflerde ise, kooperatifin uslu neyse ödenecek şekliyle aynı sadece bu faizsiz. Ama bankalar şunu yapıyor; İpotek ve kefil olursa 5 yıla kadar süre tanıyor. İpotek vermez bir kefille gidersen 3 yıla kadar süre tanıyor. Kooperatiflere 5 binin üzerinde başvurunun olduğu, bankalara ise daha fazla başvurunun olduğunu düşünüyoruz. Çünkü kooperatifteki ayrıcalık şurada, oranın ortağı olmayan oraya başvuramıyor" diye konuştu.

Talepte bulunacağız

Keskin, kredinin alınabilmesi için sicil kaydının önemine değinerek, "Maliyeye kaydı var, esnaflık yapıyor esnaf odası neye yarar düşüncesiyle odaya üye olmuyor. Adam buraya gelip, 'Ben 20 senelik esnafım bana niye vermiyorsunuz' diyor. Senin sicil kaydın yok, hangi meslek odasına kayıtlısın onu da bilmiyor. Sen korsan esnafsın. Kaydın yok. Maliyeye gitmişsin kayıt yapmışsın, belediyeye gidip, ruhsat almışsın onun sorması lazım. Hangi mesleği yapıyorsun. 50 bin liralık destekten faydalanabilmesi için mutlaka oda sicil kaydının olması lazım. Bu kaydının 24 Ocak 2020'den önce kaydı olması gerekiyor. Biz bakanlığımızla şu konuda görüşmek istedik; Eğer maliye kaydı varsa, oda kaydı yoksa bunlarında kapsam içine alınması için talepte bulunalım bunlar yine kayıtlarını yapsınlar. Bu krediden iki şeyin ne kadar önemli olduğu ortaya çıktı. Birincisi odalara kaydın ne kadar önemli olduğu ikincisi ise, korsanlar ortaya çıktı. Bunların hepsini kayıt yapma görevi hem maliyenin hem de belediyenin. Asli görevi belediyelerin, belediyeye gidip ruhsat aldığı zaman hangi mesleği yapıyorsun hangi odaya kayıtlısın dediği zaman onu yapması lazım" şeklinde konuştu.

Sicil kaydı zorunlu olmalı

Odaları önemsemeyen, aidat bile yatırmak istemeyen, korsan faaliyet gösteren esnafa neler söylemek istersiniz? Sorusuna cevap veren Keskin, "Bizde bir söz vardır. Ya bu deveyi güdeceksin ya bu diyardan gideceksin. Bu işi yaptıktan sonra meslek odalarına sicil kaydını yapmak zorundadır. Ekmek mi, yağ mı, peynir mi, kayısı mı ne satacaksın? Mutlaka bir yere kaydolmak zorunda. Kayıtsız olmaz. Bugün belediye göz yumar, yarın gelecek belediye göz yummaz. Kanun var. 20 senedir esnaflık yapıyorsun. 20 senedir ne oda kaydın, ne sicil kaydın var. Git 20 senenin parasını öde gel derler. Daha önce yapılmadı mı? Geçmişte yapıldı. Esnafın bunu yapma zorunluluğu var" açıklamasında bulundu.

Yorumlar 2
Kemal Kaya 09 Mart 2020 10:25

Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliğini ve Bağlı Odaları İlimizde Küçümseyen Bir Anlayış var.Bu resmi kurumlara da sirayet etmiş durumda.50-100 oy ile seçilen bir mahalle muhtarının gördüğü değeri 1000-1500 oy ile seçilen bir oda başkanı görmüyor.Toplumumuzda bir kurumun işe yaraması "Para Yada Menfaat sağlıyor" ise ona ihtiyaç duyulmalı.Bu algı ile yola çıkanlar haliyle bu tip devletin sağladığı imkanlarda haliyle mağduriyet yaşıyor.Yaşadığı mağduriyeti siyasetçiye oda başkanına fatura ediyor.10 yıldır oda kaydı olmayan bir esnafa,devlet de "sen neden oda kaydı yaptırmadın diye hesap sormuyor".Uygulamadaki aksaklıklar aslında Devlet Takip Sistemindeki Yetersizliği gösteriyor.Kişinin 3 yıl maliye kaydı var ise buna esnaf değilsin diyemezsin.Krediyi vermek istemiyorlarsa bahane üretmek yerine vermiyorum demeleri yeterli. Şevket Başkan oda kaydı yeni ama maliye kaydı eski olan esnafında bu mağduriyetini çözecek diye düşünüyorum.

avukat 09 Mart 2020 09:03

Neden gerekiyormuş? haraç mı alamıyorsunuz?

Bakmadan Geçme