Sessiz tehlikeye dikkat: 11 adımda hastalıklardan korunmanın yolları....
Prof. Dr. Erkul, özellikle sigara ve alkol kullanan kişilerin ses tellerinde kanser öncesi lezyon veya doğrudan kanser gelişme riskinin daha yüksek olduğuna dikkat çekiyor.
Konuşma, günlük yaşamımızın vazgeçilmez bir parçası olsa da, bu eylemi mümkün kılan ses tellerine gereken önem genellikle verilmez. Ses oluşumunun temel sorumlusu olan bu organlarda nodül, polip, felç, ödem, kanser öncesi lezyonlar ve kanser gibi çeşitli rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi KBB Uzmanı Prof. Dr. Bülent Evren Erkul, bu rahatsızlıkların bir kısmının cerrahi müdahaleye gerek kalmadan ses hijyeni ve terapisiyle tedavi edilebileceğini belirtiyor. Ses hijyeni, bol su içmek ve bağırmaktan kaçınmak gibi günlük hayatta ses tellerinin sağlığı için dikkat edilmesi gereken alışkanlıkları içerirken, ses terapisi ise mevcut bir sağlık sorununun tedavisine yönelik uygulanan egzersiz ve teknikleri kapsıyor.
Ses ve konuşma patologları tarafından uygulanan ses terapisinde, hastaların ses hijyeni konusunda bilgilendirildiğini ve çeşitli egzersizler öğretildiğini dile getiren Prof. Dr. Erkul, 'Bu yöntemde belirli sayıda seansla hastalar, terapist eşliğinde ve evde uygulayacakları egzersizlerle seslerini doğru kullanmayı öğrenirler. Özellikle öğretmenler, müezzinler, imamlar, avukatlar ve pazarda çalışan esnaflar gibi sesini yoğun kullanan meslek gruplarının ses hijyenine özellikle dikkat etmesi ve herhangi bir şikayet durumunda vakit kaybetmeden bir KBB uzmanına başvurması önemlidir' diyor.
Yanlış Ses Kullanımı Cerrahi Müdahaleye Neden Olabilir
Prof. Dr. Erkul, polip gibi iyi huylu lezyonların genellikle genel anestezi altında cerrahi yöntemlerle çıkarıldığını belirtiyor. Ses teli felçlerinin tek veya çift taraflı olabileceğini ve nedene bağlı olarak takip sürecine göre terapiler ve cerrahi yöntemlerle tedavi edildiğini ifade ediyor. Ayrıca, sesin yanlış kullanımına bağlı olarak gelişen ses teli sulkusu gibi lezyonların da ses terapisi veya küçük cerrahi müdahalelerle giderilebileceğini ekliyor. Granülomların ise uzun süreli mide koruyucu tedavisi, botoks uygulamaları veya gerektiğinde cerrahi müdahaleyle ortadan kaldırılabildiğini söylüyor. Prof. Dr. Erkul, ses tellerinde gelişen diğer iyi huylu kitlelerin de çoğunlukla cerrahi yöntemlerle kolayca tedavi edilebildiğini belirtiyor.
Geçmeyen Ses Kısıklığı Gırtlak Kanserinin Habercisi Olabilir
Prof. Dr. Erkul, özellikle sigara ve alkol kullanan kişilerin ses tellerinde kanser öncesi lezyon veya doğrudan kanser gelişme riskinin daha yüksek olduğuna dikkat çekiyor. Gırtlak kanserinin en önemli belirtileri arasında ses kısıklığı, ses bozukluğu, nefes darlığı ve yutma güçlüğü olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Erkul, 'Bu şikayetler uzun süre devam ederse, özellikle sigara ve alkol kullanımı söz konusuysa, mutlaka bir KBB uzmanına başvurulmalıdır. Tüm kanser türlerinde olduğu gibi, gırtlak kanserinde de erken teşhisin hayati önem taşıdığı unutulmamalı, sigara bırakılmalı ve alkol tüketimi sınırlandırılmalıdır' diyor.
Prof. Dr. Bülent Evren Erkul, ses tellerini korumak ve çeşitli sağlık sorunlarını önlemek için dikkat edilmesi gereken hijyen kurallarını şu şekilde sıralıyor:
- Sesi yüksek tonda ve uzun süre kullanmaktan kaçının. Aşırı kullanım ses tellerinde tahrişe ve ses kısıklığına yol açabilir.
- Boğaz kuruluğu tahrişi kolaylaştıracağından bol su içerek boğazınızı nemli tutun.
- Uzun süreli konuşmalar sırasında kısa aralar vererek ses tellerinizi dinlendirin.
- Ses tellerini kurutarak tahriş edeceği için sigarayı bırakın ve alkol tüketimini sınırlandırın.
- Reflü gibi mide problemleriniz varsa mutlaka tedavi ettirin. Reflü nedeniyle yukarı çıkan mide asidi ses tellerinde ödeme neden olabilir.
- Bağırmak gibi fısıldayarak konuşmak da ses tellerine zarar verebileceğinden her ikisinden de kaçının.
- Sürekli boğaz temizleme alışkanlığından uzak durun.
- Ağızdan alınan nefes boğazı kurutacağı için genellikle burundan nefes almaya çalışın.
- Bulunduğunuz ortamın havasını nemli tutun. Kuru hava ses tellerini kurutarak tahrişe neden olabilir.
- Sesinizi yoğun bir şekilde kullanıyorsanız düzenli olarak ses terapisi alın. Profesyonel destek, sesin doğru kullanılmasını sağlayarak sağlık sorunlarını önler.
- Geçmeyen ses kısıklığı şikayetiniz varsa, kanserde erken teşhis şansını kaçırmamak için bir KBB uzmanına başvurmayı ihmal etmeyin.