Sarı altın 'Altın çağ'ını yaşıyor… New York'ta 4.99 Dolardan satılıyor..!
ABD'nin New York eyaletinde bir markette 227 gramlık kuru kayısının 4,99 (200 TL) dolara satıldığı görüldü. Bu durum zirai don sonrası sarı altının az olmasının yanı sıra yurt dışında kayısıya olan talebin ne kadar yoğun olduğunu gözler önüne sermiş oldu.
Dünya kuru kayısı üretiminde tartışmasız lider konumda bulunan ve "kayısının başkenti" olarak bilinen Malatya, 58 yıldır sürdürdüğü bu unvanı korumak için zorlu bir süreçten geçiyor. Şehrin ekonomisinin can damarı olan ve 50 binden fazla aileyi doğrudan etkileyen kayısı sektörü, son dönemde yaşanan iklimsel felaketler ve küresel pazar dönüşümleri nedeniyle ciddi bir sınav veriyor.
Türkiye’de 11 Nisan'ı 12 Nisan'a bağlayan gece 36 ilde don felaketi yaşandı. Malatya’da da etkili kar yağışı sonrası yaşanan zirai don meyve bahçelerini vurdu. Gece saatlerinde kent genelinde hava sıcaklığının eksiye düşerek 3 ila 13 derecelerde seyretmesinin kayısı bahçeleri ile birlikte tüm meyve bahçelerine zarar gördü. Akçadağ, Arguvan, Battalgazi, Yazıhan, Yeşilyurt ve Hekimhan başta olmak üzere Malatya’da tüm ilçeleri etkiledi. Çağala dönemine giren kayısı ağaçlarında meyve dökülmeleri ve dallarda kırılmalar meydana geldi.
Malatya kayısısının küresel pazardaki rekabet gücünü koruması ve liderliğini sürdürmesi için iklim değişikliği, verimlilik ve pazar stratejileri konularında kapsamlı ve sürdürülebilir politikaların geliştirilmesi büyük önem taşıyor. ABD'nin New York eyaletinde bir markette Türkiye'den ithal edilmiş kayısı ürünleri satıldı. İHBİR Başkanı Kazım Taycı, raflarda eskiye göre daha fazla Türkiye menşeili ürün olduğunu belirtti.
Odatv.com’da yer alan habere göre, Türkiye’nin dünyada lider olduğu kayısı üretimi, ihracatta büyük rol oynuyor. Türkiye'nin dünyada birçok ülkeyle ticareti devam ederken, ABD'nin New York eyaletinde de Türkiye'den gelen kayısılar satıldı.
TÜİK verilerine göre, 2020'de 55,6 milyon dolar olan kayısı ihracatı, 2021'de 61,8 milyon dolara yükseldi. Söz konusu ihracat 2022'de 82,6 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.
Türkiye'nin kayısı ihracatı 2023'te 58,6 milyon dolar oldu. Bu üründe geçen yıl yapılan dış satım da bir önceki yıla göre yüzde 20,4 artarak 70,6 milyon dolara yükseldi.
Böylece, Türkiye'nin 2020-2024 dönemini içeren 5 yılda kayısı ihracatı 329,3 milyon dolar olarak belirlendi.
ABD'de bulunan bir markanın Türkiye'den ihraç ettiği kuru kayısılar, New York'ta markette görüldü. Ürünün arkasında "Product of Turkey" (Türkiye ürünü) ifadesi yer aldı.
227 gramlık kuru kayısının markette 4,99 (200 TL) dolara satıldığı görüldü. Türkiye'de ise 250 gram kayısı fiyatı 150 ila 300 TL arasında değişiyor.
Türkiye'nin 5 yıllık kayısı ihracatında ilk sırada Rusya yer aldı. Bu üründe Rusya'ya yapılan dış satım söz konusu dönemde 179 milyon 416 bin 595 dolar olarak kayıtlara geçti.
Türkiye'den 100 firmanın katıldığı ve New York'ta düzenlenen Summer’25 Fancy Food Show Gıda Fuarı için New York'ta olan İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Başkanı Kazım Taycı, çevrede yaptıkları pazar incelemesinde raflarda eskiye göre çok daha fazla Türkiye menşeili ürünler gördüklerini belirtti.
Taycı'nın açıklamaları şu şekilde:
“ABD dünya ortalamasının dört katına ulaşan kişi başı gıda tüketimi ile bizim için çok önemli bir pazar. Dolayısıyla ABD'deki 350 milyonluk nüfusu 1.5 milyar kişi olarak düşünebiliriz. Son yıllarda gıda firmalarımız bu bölgeye özel bir ilgi göstermeye başladı ve bu ilgimizin karşılığını da alıyoruz. ABD'nin sadece şekerleme ve çikolata ithalatı 40 milyar dolar. Türkiye'nin de bu alandaki gücü düşünüldüğünde önümüzde gerçekten çok büyük fırsatlar olduğunu görebiliyoruz.”
TÜRK FİRMALARI ÖZEL DANIŞMANLIK ALIYOR
“Mesela ürünlerde bizden farklı olarak daha keskin aromaları ve tatları tercih ediyorlar. Tasarım konusunda da daha farklı bir bakışları. Biz de şimdi elimizdeki ürünleri buraya daha uygun hale getiriyoruz. Önümüzdeki dönemde ABD pazarından çok daha büyük bir pay alacağımıza inanıyoruz.”
“Bize özgü ürünlerimizi, helvamızı, baklavamızı, lokumumuzu tanıtmak ve Turkish Delight'a daha fazla vurgu yapmak istiyoruz. Ayrıca bize has olan bulgur ürünümüzün de burada çok ilgi göreceğini tahmin ediyoruz. Bir yandan lezzetlerimizi Amerikalılarla buluştururken, bir yandan da sosyal medyayı ve influencerları kullanarak düzenleyeceğimiz tanıtım kampanyaları ile tüm kıtada çok daha fazla bilinir hale geleceğiz.”