Resmi Gazete'de yayımlandı|Malatya'da av takvimi belli oldu: Çakala yasak, Kekliğe tarih verildi....
Tarım ve Orman Bakanlığı '2025-2026 Av Dönemi Merkez Av Komisyonu Kararı' Resmi Gazete'de yayımlandı. Karara göre Malatya'da çakal avı yasaklanırken kınalı keklik, kum kekliği ve çilkeklik av tarihleri ise belli oldu.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından alınan “2025–2026 Av Dönemi Merkez Av Komisyonu Kararı” 6 Temmuz tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Karara göre Malatya’da çakal, koruma altına alınan türler arasına girerek avlanması yasaklanan yaban hayvanları listesine dahil edildi.
4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu doğrultusunda hazırlanan kararda, bazı kuş türlerinin de avlanma tarihleri ve bölgeleri belirlendi. Malatya’da kınalı keklik, kum kekliği ve çilkeklik avı 23 Ağustos 2025 tarihinde başlayıp 30 Kasım 2025’te sona erecek.
Merkez Av Komisyonu kararıyla Malatya genelinde birçok devlet ve genel avlağında avlanma yasağı getirildi. Yasak getirilen avlaklar arasında şunlar yer alıyor:
- Akçadağ Levent Devlet Avlağı
- Arapgir Aktaş Devlet Avlağı
- Yeşilyurt Koçdere Devlet Avlağı
- Arguvan Karahüyük Genel Avlağı
- Battalgazi Bulgurlu Genel Avlağı
- Yeşilyurt Elmalı Genel Avlağı
- Darende Ağılyazı Genel Avlağı
- Akçadağ Ortaköy Genel Avlağı
- Doğanşehir Kızılkaya Devlet Avlağı
- Doğanşehir Yazgülü Genel Avlağı
- Arapgir Kayakesen Genel Avlağı
- Hekimhan Başak Devlet Avlağı
- Pütürge Aktarlı Devlet Avlağı
- Hekimhan Dereköy Devlet Avlağı
Bununla birlikte, Nemrut Dağı, Turgut Özal Tabiat Parkı, Beydağı ve Günpınar Şelalesi gibi özel koruma altındaki alanlarda da avcılık faaliyetleri tamamen yasaklandı.
Yeni düzenlemeye göre, iklimsel farklılıklar ve biyolojik gelişim süreçleri dikkate alınarak av bölgeleri ve avlanabilecek türler için özel takvimler oluşturuldu.
Av dönemleri ve bölgeler
Bıldırcın ve Üveyik avı, 23 Ağustos 2025 itibarıyla Ege, Akdeniz, Marmara, İç Anadolu, Karadeniz ve Doğu-Güneydoğu Anadolu bölgelerinde başlayacak.
Kum kekliği, kınalı keklik ve çil keklik avı ise 25 Ekim 2025’te başlayacak ve 18 Ocak 2026’ya kadar sürecek.
Su kuşları ve göçmen kuşlar arasında yer alan sakar meke, yeşilbaş, ördek türleri, karatavuk ve çulluk gibi türlerin avı 18 Ekim 2025’te başlayacak, 1 Mart 2026’da sona erecek.
Alakarga, karga türleri, karabatak ve saksağan avı, 23 Ağustos 2025-1 Mart 2026 tarihleri arasında yapılabilecek.
Yaban tavşanı ve tilki avı, 25 Ekim 2025’te başlayıp 18 Ocak 2026’ya kadar sürecek.
Yaban domuzu ve çakal avı ise 23 Ağustos 2025 - 15 Şubat 2026 arasında serbest olacak.
Günlük av limitleri
Avcılara, günlük belirli sayıda av yapma hakkı tanındı. Buna göre:
- Bıldırcın 10
- Üveyik 3
- Karatavuk 3
- Öter ardıç 3
- Sakarca 3
- Tahtalı 6
- Kaya güvercini 6
- Çulluk 5
- Saksağan 15
- Sakarmeke 4
- Karabatak 3
- Alakarga 10
- Suçulluğu 1
- Kınalı keklik ve Kum kekliği Toplamda 2
- Çilkeklik (Sadece avına izin verilen illerde) 2
- Yeşilbaş, Boz ördek, Kaşıkgaga, Fiyu, Çamurcun, Macar ördeği, Çıkrıkçın, Tepeli patka, Elmabaş patka ve Kılkuyruk (Toplam 6 avlanma limiti içinde sadece 1 adet kilkuyruk, 1 adet Boz ördek ve 2 adet Elmabas patka olabilir) Toplamda 6
Küçük karga, ekin kargası ve leş kargası Toplam 15 - Serçe ve Kızılsırtlı örümcekkuşu (Atmaca yakalamak amacıyla, atmacacılık sertifikası sahibi kişiler tekrar doğaya canlı olarak bırakmak kaydıyla yakalayabilir.) Yılda toplam 6
- Yaban tavşanı 1
- Tilki 2
- Yaban domuzu (sürek veya bek ve yürüyüş avında avcı başına toplamda) 3
- Çakal 1
Hangi günlerde av serbest?
Av faaliyetleri yalnızca çarşamba, cumartesi, pazar ve resmî (idari) tatil günlerinde yapılabilecek. Bunun yanında; salı günleri, yalnızca belirli türler için av serbest bırakıldı. Bu türler arasında bıldırcın, üveyik, yaban domuzu, su kuşları ve çulluk da yer alıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri, yeni av dönemi kararlarının sürdürülebilir yaban hayatı ve ekolojik dengenin korunması amacıyla alındığını belirtti. Avcılardan, belirlenen kurallara uymaları ve yasadışı avcılıktan kaçınmaları istendi.