Para adaletsiz dağıtıldı

Monilya hastalığından kaynaklı kayısı üreticisinin zarar gördüğünü dile getiren Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Yunus Kılıç, Cumhurbaşkanının, monilya hastalığı için Cumhurbaşkanlığı bütçesinden 10 milyon lira parayı Malatya üreticisi için gönderdiğini belirterek, Tarım İl Müdürlüğü'nün bu parayı adaletli dağıtamadığını öne sürdü.

Ziraat İl Koordinasyon Kurulu Toplantısında konuşan Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Yunus Kılıç, monilya hastalığı nedeniyle çiftçiye gönderilen 10 milyon tutarındaki paranın adaletsiz bir şekilde dağıtıldığını iddia etti. Kılıç, bu yıl kayısının ilkbaharda monilya hastalığından dolayı zarar gördüğünü ilan ettiklerini ifade ederek, "Dedik ki, bu yıl kayısıyı don vurmadı. Kayısımız monilya hastalığından dolayı zarar gördü ve üreticimiz mağdur oldu. Değerli Cumhurbaşkanımız Cumhurbaşkanlığı bütçesinden 10 milyon lira parayı Malatya üreticisi için gönderdiler. Fakat bu 10 milyon lira paranın dağılımında 3 aydır bu para valiliğin hesabında bekliyordu. 10 milyon lirayı Cumhurbaşkanımız gönderdi ama Tarım İl Müdürlüğü olarak bu parayı dağıtmadık. Neden dağıtamadık çünkü mayıs ayında Tarım İl müdürümüzün ilçe müdürlüklerine yazmış olduğu yazı da aynı rekolte tespitinde yaşandığı gibi 3 günlük bir tespit yapıldı. Monilya hastalığının tespitinde de yazı resmidir. Herkes Tarım İl Müdürlüğünden isteyebilir. İlçe müdürlüğüne yazılan yazıda iki gün içinde tespit yapıp bize bildirin deniliyor. Yani Malatya'da 850 bin dekar kayısı alanını 50 bin bahçesini iki günde gezilecek ve burada hasar tespiti yapılacak. İşte Tarım İl Müdürlüğü artık Malatya tarımına cevap veremiyor. Bu yükü kaldıramıyor" diye konuştu.

Malatya tarımına cevap veremiyor

'Tarım İl Müdürlüğü artık Malatya tarımına cevap veremiyor. Bu yükü kaldıramıyor. Değerli müdürümüz son zamanlarda inşaattan düştükten sonra hayat sağlığı bozuldu ve bundan sonra da verimsiz hale geldi' diyerek Tarım İl Müdürlüğünü eleştiren Kılıç, "Bugün 10 milyon TL para çiftçimize verilmek üzere aktarılmış ama aktarılırken Ziraat Odası başkanları burada. Doğanyol'da 6 çiftçi, Arguvan'da 5 çiftçiye Yazıhan'da bin 86 çiftçiye, Kale'de 550 çiftçiye, verilmiş. Şimdi biz üretici ile karşı karşıyayız, üretici bize şunu söylüyor. Kim benim bahçeme geldi. Bir köylü geliyor diyor ki, Muhtar sadece kendi ismini yazdırmış diyor. Ben artık o muhtarı oy mu veririm diyor. Sadece Bizim Köyde muhtar yalnız alıyor diyor. Değerli arkadaşlar biz burada çiftçiyle tarımı yönetiyoruz. Tarıma yönetirken, çiftçiyi yönetirken bu tür spekülasyonlar ile karşı karşıya gelmemiz iyi değil. İnanın Malatya'nın huzuru bozulacak. Şimdi üretici karşımıza çıkıyor benim bahçemde de monilya vardı diyor. İlçe Müdürlükleri sahaya çıkmamış. Kim çıkmış. Yazıhan İlçe Tarım Müdürlüğü 2 gün çalışmış bin 86 üretici tespit etmiş. Kale İlçe Müdürlüğü 550 çiftçisinin tamamında monilya var demiş doğru yapmış. Çünkü tüm bahçelerimizde monilya hastalığı, bu yıl 2020 yılında Malatya kayısısının tamamında monilya hastalığı var" şeklinde konuştu.

Üretici kapıya dayandı

Kılıç ziraat odalarının çiftçiyle karşı karşıya geldiğini vurgulayarak, "Şimdi biz üreticiye ne cevap vereceğiz. İşte bunu anlatmaya çalışıyoruz. Üretici kapımıza dayanıyor diyor ki, 'Akçadağ Malatya kayısısının yüzde 25'ini yüzde yirmi 27'sini üretiyor. Burada hasar tespitinde zarar gören 55 kişi'. Buna biz nasıl cevap vereceğiz. Kim cevap verecek Tarım İl Müdürü mü? cevap verecek. Tarım İl Müdürünü oraya getirenler mi cevap verecek? Biz cevap veremiyoruz vatandaşa. Para dağıtılmış ama adaletsiz dağıtılmış. Bu konuda tüm yetkililere sesleniyorum. Bir an önce Tarım İl Müdürlüğünün bu gidişatına dur denilsin. Dur denilmemesi halinde çiftçi sahaya inecek. Biz bunu istemiyoruz. Biz çiftçimizin gelip Tarım İl Müdürlüğü önünde toplanıp eylem yapmasını istemiyoruz" ifadesini kullandı.

Yorumlar 6
yazıhan 25 Eylül 2020 15:53

Merak ettim Yunus KILIÇ mnolyadan para almış mı. ne kadar almış. bunu açıklasın. bir de yazıhan da 1000 küsür çiftçi nasıl tespit edilmiş 2 günde. Akçadağ diyor az almış akaçadağ a az çiftçi yazın diye sanırım kimsenin talimatı olmamıştır. demekki akçadağda az hasar varmış.diğer yerlerde çok hasar varmış. ben de çiftçiyim 1 kuruş almadım kaysımda olmadı . almayı da düşünmedim. haberim de vardı. bu nasıl bir cıngar koparma zihniyeti. hepimiz bu memleketin evladıyız. TMO kaysı alırken iyi. kime faydası oldu. malatyalı çiftçiye tabiki. Yunus kılıç kendini parçaladı malatyada kaysı yok, rekolte düşük. falan filan. Neyse tmo alınca da utanmadan neden gidip orda poz veriyor. hani kaysı yoktu. bütün amacı tmo kaysı almasın diye hopladı zıpladı. Alınca da poz veriyor kendinde incelemelerde bulunuyor.Tarım İl Müdüründen Allah razı olsun. işini doğru yapmasaydı bugün Tmo Kaysı almayacaktı . tüccar ve ziraat odaları kol kola gezecekti. Merak ediyorum ziraat odaları tüccarın mı temsilcisi yoksa çiftçinin mi?...

malatyalı 25 Eylül 2020 15:35

Zaten yorumlarda anlaşılıyor. ziraat odalarının ne olduğu. kendi kendine konuşuyor. ne yazıdan haberi var ne yapılan işten. daha önce rekoltede boş boş konuştu. utanmadan hiç tenezzül edip gitmedikleri tespit çalışmaları ve komisyon toplantısına erkeklik yapıp bile bile yalan söyleyip biz toplantıyı terk ettik dediler. basın bunlar ne konuşunca yazıyor işte. kendisine rekolte tespiti için koordinasyon başkanı olması nedeniyle yazı yazılmış. ve kendisi de o yazıya istinaden Akçadağ ziraat odası başkanı Süleyman Boyraz ı görevlendirmiş. süleyman hiç bir çalışmaya katılmadığı gibi utanmadan ben toplantıyı terk ettim diye erkeklik yapmış. Monolya ile ilgili de Tarım müdürlüğü aylarca çalışma , basın ilanı ve ilçelere yazı yazmış ama süre koymamıştır. ezbere konuşuyor işte. kendisi ne yapmış. masa başının dışında ne yapmış. çiftçiden topladığı milyonlarca lirayı nereye nasıl harcamış . bi çıksın şeffaf bir şekilde çiftçiye hesap versin. Bana kalırsa hesapları farklı kısacası bağcıyı dövüp kahraman olup siyasete devam etmek. Ayrıca ayıp değilmi kaza geçirip aslan gibi 2 ayda işinin başına geçip malatya ya hizmet eden il müdürünün manevi şahsiyetine hakaret etmek.

Kazım 22 Eylül 2020 22:35

ziraat odaları çifciler için ne yapmışlar açiklasınlar çks den para almadan başka neye yarıyorlar iş isten geçtikten sonra para adaletsiz dağıtıldı yok masada yapıldı temuzda gelen paranı madem çifciyi temsil ediyonuz peşine niye duşmediniz siz kendinizi gündemde tutuyonuz kaçtane çifci gelipte tarım ilmüdülüğünde eylem yaoacak kendi yandaarınız ancak getirirsiniz çifci anladı sizin cifciye hiç bir faydanız yok .....

Memet yılmaz 22 Eylül 2020 20:31

Bu paranın geldiğinden herkesin haberi oldu bir ziraa odalarının haberi olmamış olsaydı gidip sorulurdu ilgili kuruma nasıl yapılacak diye araştırmalarıma göre dilekce verenlerin bahceleri ko trol edilmiş zara görenlere liste oluşturmuş burda bir gunah kecisi ariyorsanız önce siz ziraat oda başkanlarına baksınlar niye takip etmediniz listeler acıkladıktan sonrra niye açiklama yapiyorsunuz siz ancak notrlik yapar para alırsınız ben inanmiyorum biz çifcileri temsil etmiyorsunuz kendi saltanatınızı kurmuşsunuz boşa gündemi meşgul etmeyiniz....

Kilinç hacı 22 Eylül 2020 12:50

Başkan sizler çifciye şimdiye kadar ne verdiniz hep aldınız bu para geleli çok oldu vekilimiz kahtalı açıkladı ozaman niye peşine düşmediniz şimdi kurumları eleştiriyonuz birlikler ziraat odaları çifciden ançak notergibi para aliyorsunuz zamanında peşine dümediniz şimdi kime faydası olacak si ancak gündemi meşgul efersiniz......

Teoman Yıldırım 22 Eylül 2020 10:30

Bu adamın (Yunus beyin) nasıl insan olduğu Yazıhan da sorulup öğrenilebilir. Kardeşi Gazi Kılıç için yemek ihalelerinde çevirdiğini herkes bilir o yüzden ne söylüyorsa şüphe ile yaklaşılmalıdır.

Bakmadan Geçme