Malatya'ya kentleşme eleştirisi: Verimli araziler betona gömüldü, cahilliğin yansıması!
Malatyalı Coğrafyacı Prof. Dr. İbrahim Atalay, Malatya'daki verimli tarım arazilerine yapılan konutlara sert tepki göstererek, 'Malatya'da çok bozuk bir kentleşme var. Bu tamamen cahilliğin yansımasıdır' dedi.
Malatyalı Coğrafyacı Prof. Dr. İbrahim Atalay, Malatya Turgut Özal Üniversitesi'nde katıldığı "Küresel Isınma ve İklim Değişikliğinin Türkiye'ye Olası Etkileri" konferansında Malatya'daki çarpık kentleşmeye yönelik çarpıcı açıklamalarda bulundu. İklim değişikliğinin etkilerinin yanı sıra kentleşmenin de önemli bir sorun teşkil ettiğini belirten Prof. Dr. Atalay, özellikle verimli tarım arazilerine yapılan konutlara sert eleştiriler yöneltti. Atalay, Beydağı'nın önemine de dikkat çekerek su kaynaklarının tasarruflu kullanılması gerektiğini vurguladı.
Böyle kentleşme olmaz
Malatya'daki 3'üncü ve 4'üncü sınıf tarım arazilerine ev yapılmasını "cahilliğin yansıması" olarak nitelendiren Prof. Dr. Atalay, "Şimdi ben her tarafı geziyorum. Malatya'da çok bozuk bir kentleşme var. Ben evveliyatını da biliyorum. Şimdiki durumunu da biliyorum. Böyle şehir falan yapılmaz, böyle ev falan yapılmaz. O verimli arazileri, beni besleyecek arazileri devre dışı bıraktık. Biz bu şehri mahvettik. Malatya ovasını mahvettik. Böyle kentleşme olmaz" ifadelerini kullandı.
Cahilliğin bir yansıması
Prof. Dr. Atalay, Banazı ve Barguzu gibi bölgelerdeki kayısı bahçelerinin yerini alan yapılaşmaya da dikkat çekerek, "Ya bir ev benim karnımı doyurmuyor. Ona göre yapılaşma yapılma lazım. Çoğu yerdeki evler uygunsuz. Evi, 6. ve 7. sınıf araziyi bulup oraya yapacaksın. Sen gidiyorsun 3. 4. sınıf tarım arazisine ev dikiyorsun. İnşaat yapıyorsun. Bu olmaz. Bu tamamen cahilliğin bir yansımasıdır. Ya bu memleketin sahibi de yok" şeklinde konuştu.
Kayısı üretimini yüksek rakımlara kayabilir
Beydağı'nın Malatya için hayati önem taşıdığını vurgulayan Prof. Dr. Atalay, dağdan çıkan karstik kaynakların şehrin su ihtiyacını karşıladığını belirtti. Suyun bol olmasına rağmen israftan kaçınılması gerektiğini söyleyen Atalay, vahşi sulama yerine damlama sulama gibi tasarruflu yöntemlerin geliştirilmesi gerektiğini ifade etti. Küresel ısınmanın Türkiye ve Malatya için büyük bir tehdit oluşturmadığını da dile getiren Atalay, kayısı üretiminin yüksek rakımlara kayabileceğini söyledi.
Malatya'daki mevcut kentleşme anlayışına tepki gösteren Prof. Dr. Atalay, arazi sınıflandırması konusunda da eleştirilerde bulunarak, "Bizdeki mesela arazi sınırlaması, hep Amerikan sistemi. Ya burası Amerika mı kardeşim?" dedi. Atalay, Malatya'nın kendi özgün koşullarına uygun bir kentleşme modeline ihtiyacı olduğunu vurguladı.