Malatya son 65 yılın en zor dönemini yaşıyor!
Son yıllarda etkisi artıran kuraklık, Malatya'da da etkili olmaya başladı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün 2025 Haziran Ayı Alansal Yağış Rapora göre, Malatya, son 45-65 yılın en düşük haziran yağışlarını gördü.
Ülke genelinde hissedilen kuraklık, bölgelere göre yağış verimini önemli ölçüde azalttı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 2025 yılı Haziran ayına ait yağış verileri de kuraklığın korkutucu boyutunu gözler önüne serdi.
Rapora göre, Türkiye genelinde haziran yağışları uzun yıllar ortalamasının yüzde 63 altına düşerken, birçok bölge için son yılların en kurak ayı olarak kayıtlara geçti.
Yağış miktarı yarı yarıya düştü
Raporda, 1991-2020 yılları haziran ortalamasına göre, Türkiye genelinde metrekareye düşen yağış miktarının 33,6 kilogram olduğu, 2025 Haziran ayında bu miktarın yalnızca 12,5 kilograma düştüğü kaydedildi. Bir önceki yılın Haziran ayına göre yağışlarda yüzde 5'lik sınırlı bir artış gözlense de, genel tabloda kuraklık sinyalleri verildi.
2 Bölge Alarm Veriyor
Haziran ayında en büyük kuraklık Marmara Bölgesi’nde yaşandı. Bölge genelinde yağışlar normalin yüzde 94 altına düşerek son 65 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti. İç Anadolu Bölgesi’nde ise yağışlar, son 22 yılın en düşük seviyesine gerileyerek ciddi bir kuraklık sinyali verdi.
Öne çıkan iller arasında şunlar yer aldı:
İstanbul: Metrekareye sadece 0,5 kilogram yağış düştü. Normaline göre yağışta yüzde 99 azalma ile Türkiye genelinde en kurak il oldu.
Rize: Metrekareye 99 kilogram yağışla en fazla yağış alan il oldu.
Kahramanmaraş: Yağışlar son 25 yılın en düşük haziran seviyesinde kaldı.
Balıkesir, Amasya, Malatya, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ: Yine son 45-65 yılın en düşük haziran yağışlarını gördü.
Yağış Azaldı, Gün Sayısı da Düştü
Haziran aylarında ortalama 6,5 gün yağışlı geçen Türkiye, 2025 Haziran’ında bu ortalamanın oldukça altında kalarak 3,3 gün yağış aldı. Özellikle İzmir, Aydın, Marmara ve Elazığ gibi illerde yağışlı gün sayısı 1 güne kadar düştü. Karadeniz kıyılarındaki Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize gibi illerde ise yağışlı gün sayısı 10 ile 15 gün arasında değişti.
Tek Artış Trabzon'da
Türkiye genelinde normale göre yağışı artan tek il Trabzon oldu. Trabzon’da haziran yağışları yüzde 6 artış gösterirken, Antalya ve Rize’de yağışlar normallerine yakın seyretti. Diğer tüm illerde haziran yağışları ortalamaların altında kaldı.
Uzmanlardan Uyarı: Kuraklık Tarımı ve Su Kaynaklarını Tehdit Ediyor
Uzmanlar, özellikle yaz aylarında yaşanan bu kuraklıkların tarımsal üretimi, içme suyu rezervlerini ve orman yangınları riskini artırabileceği konusunda uyarıyor. Tarım yapılan bölgelerde su planlaması yapılmazsa, yazın ilerleyen dönemlerinde verim düşüşü ve kuraklık zararı yaşanabileceği belirtiliyor.