Malatya Sınavda Geçemiyor: Kayısının Başkenti, yine yalnız kaldı…

Malatya'da 11-12 Nisan gecelerinde etkili olan zirai don, başta kayısı olmak üzere birçok meyve türünde ciddi kayıplara yol açtı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya İl Başkanı Barış Yıldız, kayısı üreticileriyle bir araya gelerek sorunları yerinde dinledi.

CHP Malatya İl Başkanlığında çiftçiler ile bir araya gelen CHP Malatya İl Başkanı Barış Yıldız, Malatya'da etkili olan zirai don felaketinin başta kayısı olmak üzere birçok meyve ağaçlarını olumsuz etkilediğini belirtti. Malatya genelinde gerçekleşen çalıştayda üreticilerin yaşadığı kayıplar, talepler ve çözüm önerileri masaya yatırıldığını kaydeden Yıldız, CHP heyetinin, üreticilerden alınan bilgileri raporlaştırılarak kamuoyuna ve ilgili kurumlara iletileceğini açıkladı.

Malatya'da yaşanan zirai don felaketinin sadece kayısı ile sınırlı olmadığını tüm meyve türlerinde yaşanan hasarın boyutunun büyük olduğunu belirten Yıldız, 'Malatya büyük bir don felaketiyle karşı karşıya kaldı. Bu durum, şehrimizin ekonomisi açısından ciddi bir hasara yol açtı. Malatya'da yaşanan don olayının ardından, kayısı ve diğer meyve türlerinde yapılan tahminlere göre, yaklaşık yüzde 100'e yakın ürün kaybı yaşandı. Sadece kayısımız değil, Doğanşehir'deki elma, Hekimhan'daki ceviz ve üzüm gibi diğer meyve türlerinde de büyük oranda kayıplar söz konusudur' dedi.

'Ben Bu Destekle Ayakta Duramam'

Devlet desteğinin yetersiz olduğunu belirterek, verilecek maddi desteğin yeterli olmayacağını vurgulayan Kayısı üreticisi Mesut Galip, 'Hekimhan'da yıllardır üretim yapıyorum, ama şu anda içimiz kan ağlıyor. Kayısım, üzümüm, cevizim, her şeyim yanmış durumda. Sarımsağım, soğanım bile yok oldu. Devlet şu anda sadece bir destek teklif ediyor, ancak bu destekle ayakta durmamız mümkün değil. Bizim için bu destek yeterli değil. Malatya olarak deprem bölgesine, AFAD bölgesine alınmamızı istiyoruz. Bu sadece bir gün ya da bir yıl değil, en az üç yıl boyunca meyve alamayacağız. Bir yılımız zaten geçti. Kayısı bahçelerimize ilaç, gübre atmaya, sulama yapmaya, bakımını sağlamaya devam edeceğiz. Ancak çiftçi arkadaşlarımızın çoğu bahçelerini kaybetti, ağaçlar öldü, yandı. Bunların sökülmesi ve budanması gerekiyor. Bu süreç bizim 10-15 yılımızı alacak. Biz sadece destekle ayakta duracak çiftçiler değiliz, içimiz yanıyor, kan ağlıyoruz' diye konuştu.

Afet Bölgesi İlanı ve Faizsiz Krediler Çağrısı

Malatya'nın afet bölgesi ilan edilmesini, kayısının stratejik meyve olarak kabul edilmesini talep ettiklerini kaydeden Kayısı üreticisi, 'Bütün meyvelerimiz ve bahçelerimiz harap oldu. Kirazımızdan eriğimize, ayvamızdan cevizimize kadar tüm ürünlerimiz yok oldu. Ayrıca, TARSİM'deki yüzde 10'luk muafiyetin kaldırılmasını, faizsiz kredilerin sağlanmasını ve bu kredilerin en az 2 yıl süreyle ertelenmesini istiyoruz. Çiftçilerimize faizsiz kredilerin sağlanması ve özel bir fon oluşturulması talebimizi de dile getiriyorum. Kayısımız bizim her şeyimiz. Gençlerimizin, çocuklarımızın geleceğini, istikbalini doğrudan etkileyen bir durumdayız' dedi.

Ben Köle Olmak İstemiyorum

'Ben sadece destek istemiyorum. Köle olmak istemiyorum' diyen Sami Polat Benim 450 kök kayısım var. Hiçbirinde bir tane meyve olmadı. Ağaçların kendisi telef oldu. Önümüzde ki sene ürün alamayacağız. Destek istemiyorum. Geçen yıl 200 dönüm buğday ektim. 200 bin lira masraf ettim. 95 binliraya buğday sattım. Bu nasıl üretim? Çiftçi sistematik olarak bitiriliyor. Üreten toplum güçlü olur ama bizi güçsüz kılarak kendilerine bağımlı hale getirmek istiyorlar' ifadelerini kullandı.

Özel Haber

Bakmadan Geçme