Malatya sanayi esnafı isyan ediyor | Söz çok, icraat yok!

Deprem sonrası geleceği belirsizleşen Malatya Küçük Sanayi Sitesi esnafı, yetkililerin yerinde dönüşüm taleplerine kayıtsız kaldığını, verilen sözlerin tutulmadığını ve hasar tespitlerinin bilimsel dayanaktan uzak yapıldığını öne sürerek isyan etti.

Youtube Kanalı
Abone Ol
TAKİP ET

Malatya'da yaklaşık 60 yıldır kentin ekonomisine can damarı olan Küçük Sanayi Sitesi'ndeki binlerce esnaf, deprem sonrası yaşadıkları belirsizlik ve ilgisizlik karşısında çaresizliğini dile getiriyor. 6 Şubat depremlerinin ardından ağır hasarlı olduğu gerekçesiyle Altay Kışlası'na taşınması gündemde olan sanayi sitesi esnafı, yaklaşık 22 aydır hasarlı dükkanlarında hizmet vermeye devam ederken, yerinde dönüşüm taleplerine yetkililerden somut bir yanıt alamıyor.

Yakın zamanda dükkanlarının yıkılacağına dair çıkan söylentilerle endişelenen esnaf, Altay Kışlası'nda inşa edilen küçük metrekareli dükkanların iş ihtiyaçlarını karşılamayacağını belirtiyor. Mevcut işlerinin niteliğine uygun olmayan bu dükkanlara taşınmak istemeyen sanayiciler, yetkililere çağrıda bulunarak sorunlarına çözüm üretilmesini istiyor.

Esnafın en büyük tepkisi ise deprem sonrası hazırlanan hasar tespit raporlarına yönelik. Dükkanlarının yerinde detaylı inceleme yapılmadan 'ağır hasarlı' olarak işaretlendiğini iddia eden sanayiciler, bu durumun iş kayıplarına ve mülk değerlerinde ciddi düşüşlere yol açtığını vurguluyor. Esnaf, yeniden kapsamlı bir hasar tespiti yapılmasını ve yerinde dönüşümle kalıcı bir çözüm üretilmesini talep ediyor.

'Malatya Sahipsiz' Feryadı

Yaşadıkları sorunları www.malatyahaber.com.tr'ye değerlendiren CHP Yeşilyurt Meclis Üyesi ve sanayi esnafı Mahir Karakaya, depremin üzerinden iki yılı aşkın bir süre geçmesine rağmen sanayi için somut bir yol haritası çizilmediğine dikkat çekti. Karakaya, 'Bizler 'Malatya Sahipsiz' dediğimiz zaman siyasetçiler bize çok büyük bir tepki gösteriyor. Evet arkadaşım 'Malatya Sahipsizdir'. Depremden önce de sanayi sorunu vardı, şu anda devam ediyor. Koca bir şehir kuruluyor, sanayi sitesi, iş merkezleri lazım ama yol haritamız belli değil. Burada oto sanayi ağır hasar almış buradaki esnaf yerinde dönüşüm istiyor. Yukarı tarafta keresteciler ve mobilyacılar, mermercilerde daha geniş alanlar istiyorlar. Bunun bir türlü yol haritası yetkililer tarafından belirlenerek, bize sunulmuyor' ifadelerini kullandı.

Proje Sunulmadı

Yeni belirlenen sanayi bölgelerinde dahi bir proje sunulmadığını belirten Karakaya, 'En azından yeni belirledikleri bölgelerde bir proje olsa önümüze koysalar şu kadar dükkanı bu sektör için, bu kadar dükkanı şu sektörü için deseler. Ödeme koşulları şu kadar olacak. Yapım süreci ve hak sahipliği bu kadar olacak deseler. Esnaf önünü görür. Ancak biz önümüzü göremiyoruz. Bizi otomotiv sanayiye taşımak istiyorlar ancak yanı başımızda Babuktu dediğimiz sanayi bölgesi yapmışlar 2 bin dükkan var orada çoğu esnaf oraya gitmek zorunda kaldı. Şimdi burayı yıktıkları zaman esnafa Altay Kışlasına git dedikleri zaman esnaf orada nasıl iş yapacak. Buradaki esnaflar daha çok iş yapacak. Burada büyük bir haksızlık var şehir büyüyor. Buradaki sanayi buranın doğu sanayisi olur, Altay Kışlasındaki sanayi ise Batı sanayisi olur. Bizler buranın bir an önce yol haritasını belirlenmesini ve yerinde dönüşüm talebini istiyoruz' şeklinde konuştu.

Kimse Tek Kelime Etmiyor

Taşınmaya karşı çıkan sanayi esnafı Bayram Dere de yetkililerin ilgisizliğine dikkat çekerek, 'Yetkili kişi bize 'Kooperatiften yer vereyim, gidin oraya yapın' diyor. Ama kimse mevcut sanayiyle ilgili tek kelime etmiyor. Sanayide yeniden yapılacak bir şey yok. Sadece kolonlarda arıza var. Buradaki dükkanların yüzde 90'ı az hasarlı, yüzde 10'unda ise ufak tefek sorunlar var. Bunlar da zaten kendi imkanlarımızla giderilebilecek şeyler. Fakat ne hikmetse kimse gelip hasar tespiti yapmıyor. Gelmedikleri gibi, uzaktan bakarak ağır hasar yazmışlar ve bu raporlarla işlem yapılıyor. Oysa şu anda sanayinin tamamı çalışıyor. Kapalı tek bir dükkan bile yok' dedi.

Sanayi sitesinin taşınacağı iddia edilen bölgenin sanayi faaliyetlerine uygun olmadığını vurgulayan Dere, bu belirsizlik nedeniyle dükkanlarının değer kaybettiğini söyledi. Tek taleplerinin yerinde dönüşüm olduğunu yineleyen Dere, 'Gelsinler, yerinde tek tek hasar tespiti yapsınlar. Eğer gerçekten bu sanayinin yüzde 70-80'i ağır hasarlıysa, başımızın üstüne. Yıksınlar. Ama biz yerinde dönüşüm istiyoruz. Dükkanları yeniden yapsınlar. Maliyetini ödemeye hazırız. Yok onu da yapmıyorlarsa, o zaman bize izin versinler, biz kendi dükkanımızı yerinde yaparız' ifadelerini kullandı.

Verilen Sözler Tutulmadı

Esnaf Mustafa Karaşin ise daha önce yetkililerle yaptıkları görüşmelerde verilen sözlerin tutulmadığını belirterek, 'Sanayi sitesindeki tüm dükkanlarda 8 kolon var. Bu kolonlar güçlendirildi mi, sorun kalmaz. Bülent Tüfenkci ile görüştük. Kendisi, Ramazan'dan sonra yeniden hasar tespiti yaptıracağını söyledi. Ancak üzerinden iki ay geçti ne gelen var ne giden' şeklinde konuştu.

'Bürokraside Kayıp Var'

Karaşin, bürokraside yaşanan koordinasyonsuzluğa da dikkat çekerek, 'Bürokraside bir kayıp var. Herkes topu birbirine atıyor. Vasıfsız insanlar ortalıkta. Adamın beş metrekare yeri yok ama gidip makam işgal ediyor, söz sahibi oluyor. Pazar günü gelmişler, dükkanlar kapalıyken fotoğraf çekip 'ağır hasarlı' yazıp gitmişler. Böyle raporla olur mu?' diyerek tepkisini dile getirdi.

Özel Haber

Bakmadan Geçme