Malatya'nın bereketli Çukurova'sı rant kurbanı: GES bahanesiyle talan! Olumlu rapor verilmiş….!
Malatya'nın Yazıhan ilçesi Ambarcık Mahallesi'nde 1.sınıf tarım arazisine yapılmak istendiği öne sürülen GES projesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının 'Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu' (ÇED) Kararı verdiği ortaya çıktı.
Malatya'nın tarım potansiyeliyle "Çukurova" olarak anılan Yazıhan ilçesine bağlı Ambarcık Köyü, son günlerde büyük bir krizle çalkalanıyor. Köylülerin nesillerdir emek verdiği bin 300 dönümlük tapulu tarım arazisi, bir Güneş Enerjisi Santrali (GES) projesi için hedef alındı. Projenin ÇED raporu köylülerden gizlice alınarak süreç şeffaf olmayan bir şekilde yürütüldüğü iddia edilmişti.
Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu Olumlu
Ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı, Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü raporuna göre; araziye GES yapılması için olumlu rapor verildiği ortaya çıktı.
Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’nün, Yazıhan Güneş Enerji Santrali (92,664 MWm/78 MWe/136,9 ha) ve enerji depolama tesisi (78 MWe/ 93,6 MWh) ÇED raporuna ilişkin detaylarda şu ifadelere yer verildi; “Malatya ili Yazıhan, ilçesi Ambarcık Mahallesi Mevkii, 110 ADA 1-2-3-4-5 Parsel ve 142 ada 1-2 nolu parseller sınırları içerisinde, Viva 5 Enerji A.Ş. tarafından yapılması planlanan Yazıhan Güneş Enerji Santrali (92,664 MWm/78 MWe/136,9 ha) ve enerji depolama tesisi (78 MWe/ 93,6 MWh) projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan ÇED Raporu İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Proje ile ilgili olarak ÇED Yönetmeliğinin 14. maddesi gereğince Komisyon çalışmaları ve halkın görüşleri dikkate alınarak Bakanlığımızca 'Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu' Kararı verilmiş olup; Malatya Valiliği(Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü) tarafından kararın halka duyurulması gerekmektedir. Ayrıca, söz konusu projeye ait Nihai ÇED Raporu ve eklerinde belirtilen hususlar ile 2872 sayılı Çevre Kanunu’na istinaden yürürlüğe giren yönetmeliklerin ilgili hükümlerine uyulması, mer'i mevzuat uyarınca ilgili kurum/kuruluşlardan gerekli izinlerin alınması gerekmektedir. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur.”
GES projesine ilişkin yaşanan süreç
Yazıhan ilçesi Ambarcık Köyü'nde, köylülerin 150 yıldır işlediği bin 300 dönümlük tapulu arazinin, iddialara göre gizli bir ÇED raporuyla Güneş Enerji Santrali (GES) projesine tahsis edilmek isteniyor. Yazıhan Belediye Başkanı Abdulvahap Göçer, arazide yapılan ölçümlerin izinsiz ve kaçak olduğunu doğrulamış, Valilik ve Tarım İl Müdürlüğü'nün projeye izin vermeyeceğini belirtmişti.