Malatya'nın 2024 dava raporu yayınlandı: Malatya'da en çok hangi davalar görüldü? İşte yanıtı..
Adalet Bakanlığı'nın yayımladığı 2024 Adalet İstatistikleri raporuna göre, Malatya'da hukuk ve ceza mahkemelerinde öne çıkan dava türleri belli oldu. Peki, Malatya'da hukuk ve ceza mahkemelerinde en çok hangi davalar görüldü? En fazla hangi suç türüyle ilgili dosya açıldı? İşte detaylar…
Adalet Bakanlığı tarafından açıklanan 2024 Adalet İstatistikleri raporu, Türkiye genelinde mahkemelerde en çok görülen dava türlerini ortaya koydu. Raporda, Malatya özelinde ise hem hukuk hem ceza mahkemelerinde dikkat çeken başlıklar yer aldı.
Hukuk mahkemelerinde açılan dosya sayısı artış oranları incelendiğinde; 2024 yılında bir önceki yıla göre en fazla artışın sırasıyla tazminat, tapu iptali ve tescil ile alacak dava türlerinde olmuştur.
Ceza mahkemelerinde ise açılan dosya sayısı artış oranları incelendiğinde; 2024 yılında bir önceki yıla göre en fazla artışın sırasıyla dolandırıcılık (TCK 157-159), kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, kabul etmek veya bulundurmak ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmak (TCK 191) ve uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti (TCK 188) suç türlerinde olduğu görülmüştür.
Türkiye genelinde TCK'da belirlenen suçlarla ilgili olarak yıl içinde gelen dosyalardaki suç sayısı 3 650 986 olup, ilk üç sırada 880 267 ile malvarlığına karşı suçlar (TCK 141-169), 788 004 ile vücut dokunulmazlığına karşı suçlar (TCK 86-93) ve 458 833 ile hürriyete karşı suçlar (TCK 106-124) yer almıştır.
Hukuk mahkemelerine 2024 yılı içerisinde gelen toplam dava sayısı 3 318 694'tür. Davaların konusuna bakıldığında, ilk on sırayı veraset, boşanma, alacak, vesayet, tazminat, itirazın iptali, kamulaştırma, menfi tespit, tapu iptali ve tescil ve kiralananın tahliyesi almıştır.
Malatya’da Tablo Nasıl?
2024 yılı verilerine göre, hukuk mahkemelerinde illere göre en çok açılan dava türleri arasında Malatya’da tazminat davaları ilk sırada yer aldı. Elazığ ve Kahramanmaraş’ta boşanma davaları, Adıyaman’da ise alacak davaları öne çıkan başlıklar oldu.
Özel kanunlara göre, Malatya’da ceza mahkemelerinde en fazla açılan davalar, ateşli silahlar, bıçaklar ve benzeri aletlerle ilgili suçlar kapsamında gerçekleşti.
İBBS 3. Düzey verilerine göre ise Türk Ceza Kanunu çerçevesinde Malatya’da en çok dava, “vücut dokunulmazlığına karşı suçlar” kapsamında açıldı.
Malatya’daki dava istatistikleri, hem toplumsal dinamikleri hem de yerel ölçekte karşılaşılan hukuki sorunları yansıtıyor. Tazminat davalarının hukuk mahkemelerinde ilk sırada yer alması, kentte maddi ve manevi zarar iddialarının, diğer hukuki uyuşmazlıklardan daha fazla gündeme geldiğini gösteriyor. Bu durum, trafik kazalarından iş kazalarına, sağlık hizmetlerine dair şikâyetlerden kamusal sorumluluk iddialarına kadar geniş bir yelpazede değerlendirilebilir.
Ceza mahkemelerinde “ateşli silahlar ve bıçaklarla ilgili davaların” öne çıkması, Malatya’da bireysel silahlanma, şiddet olayları veya ruhsatsız silah bulundurma gibi konuların ciddi bir sorun olduğuna işaret ediyor. Bu durum, yerel güvenlik politikaları ve toplumsal huzur açısından dikkatle ele alınması gereken bir başlık.
Ayrıca, “vücut dokunulmazlığına karşı suçlar”ın en çok işlenen TCK suçu olması, kentte fiziksel şiddet olaylarının yaygınlığını ve bireyler arası çatışmaların sıklığını düşündürüyor. Bu da sadece adli değil, sosyal politikaların da devreye girmesi gereken bir alan olduğunu ortaya koyuyor.