Malatya Kayısısı Tehlikede: Avrupa'dan Geri Gönderiliyor!
Besin değerinin yüksek olmasının yanı sıra aroması ve lezzetiyle de dünyanın ilgisini çeken Malatya kayısısı ihraç tehlikesiyle karşı karşıya. Türkiye'den Avrupa'ya aralarında kuru kayısının da olduğu ihracı yapılan 489 tarım ürünü geri gönderildi.
Dünya kayısı üretiminin yüzde 80’inin tek başına karşılayan Malatya ekonomisi açısından büyük önem taşıyan kuru kayısı kimyasal kalıntılar ve gen değişikliği nedeniyle iade edildiği öne sürüldü.
Artıgerçek’te yer alan habere göre; Türkiye'den ihracı yapılan 489 tarım ürünü geri gönderildi.
Çiftçi Sen Genel Başkanı Ali Bülent Erdem, Avrupa'ya ihracı yapılan bu ürünlerin kimyasal kalıntılar ve gen değişikliği nedeniyle iade edildiğini savundu.
Türkiye'den Avrupa'ya ihraç edilen sebze, meyve ve kuru yemişlerin sınırdan geri dönmesi sürüyor.
Son aylarda özellikle tonlarca Antep fıstığı ve kuru incir, üzerinde bulunan ve hem kanser hem de gen yapısını değiştirebilen aflatoksin B1 nedeniyle geri gönderiliyor.
Avrupa Komisyonu'na bağlı Gıda ve Yem için Hızlı Alarm Sistemi (RASFF) 2023 verilerine göre, Türkiye, AB ülkelerinde gıda güvenliği risklerine ilişkin yapılan bildirimlerde 408 bildirimle ilk sırada yer aldı. Pestisit kalıntısı sorunları en çok Türkiye'den gelen meyve ve sebzelerle ilgili oldu.
RASFF bildirimleri arasında en yaygın geri dönme sebepleri arasında pestisit kalıntılarının yanı sıra, mikrobiyolojik bulaşmalar, mikotoksinler, yasaklı maddeler, etiketleme hataları, beyan edilmeyen içerik, yabancı madde ve ambalaj sorunları yer aldı.
RASFF resmi sitesinde bu yıl ise 29 Aralık'a kadar Türkiye'den gönderilen ürünlerde 489 bildirim yapıldı. Antep fıstığı ve kuru incirin yanı sıra fındık, kuru kayısı ve dutta da aflatoksin tespit edilirken, nar, limon, mandalina, üzüm, biber ve domates gibi ürünlerde ise pestisit (kimyasal gübre) olduğu tespit edildi.
Bunlar arasında Avrupa'da yasaklı olan klorpirifos-metile rastlanıldı. Klorpirifos metilin kullanımı Türkiye'de de 31 Aralık 2021'de yasal olarak sonlandırılmasına rağmen halen kullanıldığı belirlendi.
‘Türkiye ile Avrupa’nın Rezidü Miktarları Uyuşmuyor’
Çiftçiler Sendikası Genel Başkanı Ali Bülent Erdem ile tarım ürünlerinde çıkan kimyasal tarım ilaçlarını, gıda güvenliği ve egemenliğini anlattı. Gıda güvenliği meselesinin çok teknik olarak ele alındığını vurgulayan Erdem, bu değerlendirmenin ürünün tarladan sofraya gelinceye kadar ki süreç içerisinde üzerinde bulunan kimyasal kalıntılar üzerinden yapıldığını belirtti.
Ülkelerin belli gramda belli oranda kimyasal olabileceği üzerinden standartları olduğunu aktaran Erdem, "Bu her ülkenin kendine uygun rezidü miktarı (kullanılan ilacın belirli süre sonra kullanıldığı yüzeyde kalan miktarı) ile belirleniyor. Türkiye ile Avrupa'nın rezidü miktarları uyuşmuyor. Sadece ülkelerin yaptığı değil, marketler de kendi değerlerini belirliyor. Özel sektöre gittiği için o değerin üstünde olanı geri gönderiyor. Onun için burada normal olan, kontrol edilmiş ürünler bile geri gönderiliyor" ifadelerini kullandı.