Malatya kayısı felaketinde vahim iddia | Rant çeteleri iş başında: 'Yalancı, Sahtekarlar'|
Malatya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Yunus Kılınç, zirai don felaketi sonrası kayısıda yaşanan büyük zararın ardından bazı kesimlerin rant peşinde koştuğunu iddia ederek, isim vermeden ihracatçıyı hedef aldı. Kılınç, 'Bunlar böyle bir afette rant peşinde koşan yalancı, sahtekar insanlar' dedi.
Malatya'da 11 Nisan'da yaşanan dondurucu soğuklar, başta kayısı olmak üzere tarım ürünlerinde büyük bir felakete yol açtı. Kayısı bahçelerinin neredeyse tamamının zarar gördüğü bu afetin ardından, Malatya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Yunus Kılınç, tarım sektörünün yaşadığı devasa kaybı dile getirirken, isim vermeden bazı kesimlere yönelik ağır eleştirilerde bulundu.
Ziraat Odası İl Koordinasyon Başkanlığı'nda yapılan basın açıklamasında konuşan Yunus Kılınç, "Bugün sözün bittiği noktadayız" diyerek yaşadıkları derin üzüntüyü ifade etti. 6 Şubat depremlerinin yaraları sarılmaya başlanmışken, bu kez de dondurucu soğukların tüm umutlarını yok ettiğini belirten Kılınç, "Malatya'da başta kayısı olmak üzere diğer ürünlerimiz de yandı. Öyle bir afet yaşadık ki eksi 15 derece. Kayısının yüzde 100'ü, ceviz, kiraz, elma ağaçlarımız, üzümlerimiz, yem bitkileri hatta arpa ve buğdayımız bile zarar gördü" şeklinde konuştu. Meyve ağaçlarının gelecek yıl ürün verip vermeyeceğinin bile belirsiz olduğunu vurgulayan Kılınç, bölgedeki 13 milyon kayısı ağacının akıbetinin meçhul olduğunu söyledi.
Hasarın boyutunun çok büyük olduğunu vurgulayan Kılınç, "Sadece kayısıdaki zararımız 200 milyar lira. 70 bin ailemiz ve Güneydoğu'dan gelen 80 bin işçimizle birlikte 550 bin kişi şu anda ekmeğinden oldu" dedi. Devletin ve hükümetin üreticilere destek olacağına inandıklarını belirten Kılınç, milletvekillerine de birlik olma çağrısında bulundu.
Konuşmasının devamında isim vermeden Malatya Ticaret Borsası'nı hedef alan Kılınç, "Birileri arada 'yok efendim biz kayısı piyasamızı kaybetmeyelim, biz ihracattaki rolümüzü devam ettirelim' diyerek ortaya çıkanlar var. İşte ben de bunlara 'Bunlar böyle bir afette rant peşinde koşan yalancı, sahtekar insanlar. Yıllardır biz bunlarla mücadele ediyoruz. 'Yok, kayısının rekoltesini düşük gösterirseniz Avrupa incire yönelir. Yok kayısıyı Özbekistan, Kırgızistan, İran’dan alırlar. Orada kayısı yok ki, orada zerdali var.' İşte bu spekülasyonları yapmaya çalışanlar var. Bunlar bizi üzüyor" ifadelerini kullandı.
Vali Seddar Yavuz'un kimin dürüst, kimin yalancı olduğunu çok iyi bildiğini söyleyen Kılınç, "Biz böyle bir afeti yaşarken insanlarımız 'çocuğumu nasıl okula göndereceğim, nasıl evimi geçindireceğim benim tek umudum kayısıydı' derken birileri 'ihracatımızın da hesabını yapmalı, piyasayı kaybetmememiz lazım' diyorlar. Bu ne demek oluyor, yani sahtekârlık yapmamızı istiyorlar" diyerek tepkisini dile getirdi.
Kimsenin kimseyi aldatamayacağını vurgulayan Kılınç, Tarım İl ve İlçe müdürlüklerinin hasar tespit çalışmalarına başladığını ve ziraat odaları olarak bu süreci yakından takip edeceklerini belirtti. Kılınç, "Biz hükümetimizden Malatya'nın Afet Bölgesi ilan edilmesini talep ediyoruz. Çiftçilerimizin borçlarının faizsiz olarak ertelenmesini, sulama birliklerindeki su ücretlerinin yüzde 50 indirilmesini istiyoruz" çağrısında bulundu.