Malatya'da Yerinde Dönüşümde Şok Detay! Satılık Belgeler Ciddi Sorunlara Yol Açabilir!
Doğu Akdeniz İnşaat Müteahhit Birlikleri Federasyonu (DAİMFED) Malatya Şube Başkanı İnşaat Yüksek Mühendisi Kadircan Esen, Malatya'nın en büyük sorunlarından birinin yerinde dönüşüm projeleri olduğunu söyledi. Esen, 'Satılık müteahhitlik belgesine ulaşabilmek ve düşük fiyatlarla iş almak, yerinde dönüşüm projelerinde ciddi sıkıntılara yol açabilir' dedi.
DAİMFED ofisinde yapılan ortak açıklama, MAGİMDER Başkanı Salih Karademir, Malatya'nın deprem sonrası inşa sürecinde yerel müteahhitlere sağlanacak desteğin, şehrin ekonomisinin toparlanması için hayati önem taşıdığını belirtti.
Yerel Müteahhitlere Destek Çağrısı
Malatya Girişimci İş İnsanları Derneği (MAGİMDER) Başkanı Salih Karademir, 6 Şubat depremi sonrası Malatya’nın yeniden inşa süreciyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Karademir, "Malatya’mız için bu felaket bir milat oldu ve şu anda yeni bir şehir yapılıyor. Bu şehirde en büyük emeği verecek olan müteahhitlerimize ciddi anlamda destek verilmesi gerekiyor" diyerek, özellikle yerel müteahhitlerin şehir ekonomisi açısından kritik bir öneme sahip olduğunu vurguladı.
Yerel Müteahhitler, Ekonomiye Katkı Sağlayacak
Karademir, yerel müteahhitlerin Malatya'nın yeniden inşa edilmesinde büyük rol oynayacağını belirtti ve Malatya halkına da çağrıda bulunarak, yerinde dönüşüm projelerine yerel müteahhitlerin desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak, "Şehrin ekonomisi, burada kalan müteahhitlerle ayağa kalkacak. O yüzden yerel müteahhitlerimize destek verilmesi, Malatya'nın hızlı bir şekilde toparlanabilmesi için kritik önem taşıyor" dedi.
Devlet Desteği Artırılmalı
Karademir, daha önce 16 Ağustos’ta yerinde dönüşüm projeleriyle ilgili olarak devletin verdiği 1,5 milyon TL’lik desteğin artırılması gerektiğini ifade etmişti. Karademir, "Bugün geldiğimiz noktada, bu miktarın 2,5 milyon TL olması gerektiği konusunda hem fikiriz. Çünkü son iki yılda yaşanan ekonomik dalgalanmalar ve maliyet artışları ile, bu miktarla vatandaşlarımızın ev yapması artık çok zor" dedi.
Malatya’nın Adıyaman, Maraş ve Hatay’a kıyasla yerinde dönüşümde geride kaldığını belirten Karademir, "Bugün Adıyaman, Maraş ve Hatay’daki yerinde dönüşüm projeleri neredeyse tamamlandı. Oysa Malatya daha yeni başlıyor. Hatta, vatandaşlarımızın şu an bir yıl önce alacağı 1,5 milyon TL ile bugünkü alacağı 1,5 milyon TL arasında ciddi farklar var" şeklinde konuştu.
Bakanlıktan Müjdeli Haber Bekleniyor
Karademir, devletin ve Cumhurbaşkanının, 2024 yılı itibariyle deprem bölgesine yönelik 2,5 milyon TL’lik bir destek açıklaması yapmasını beklediklerini ifade ederek, "Son olarak bakanımıza da bu konuda çağrıda bulunduk. Müteahhitler, DAİMFED ve diğer dernek temsilcileri de bu talebi destekliyor. Bu artış, şehrimizin daha hızlı toparlanmasına büyük katkı sağlayacaktır" dedi.
İş Makinesi Çalışmalarına Dikkat Çekildi
Malatya’daki inşaat ve yıkım çalışmalarına değinen Karademir, şehirde ciddi şekilde iş makinesi çalıştığını ve bu araçların yollarda trafik engellemelerine ve zararlara yol açtığını belirterek, "Yıkım ve inşaat çalışmalarının yapıldığı alanlarda mikser araçları ve hafriyat kamyonlarının yola moloz dökerek trafiği engellediğini görüyoruz. Yerel yönetimin, bu tür olumsuz görüntüleri engellemek için önlem alması gerekiyor" dedi.
Hafriyat Alanlarında Yaşanan Sorunlar
Yerel firmaların kazı çalışmalarında da sıkıntılar yaşandığını belirten Karademir, "Kazı yapılan sahalarda harfiyat araçlarının döküm alanlarında zorluk yaşandığını ve bu yüzden çalışmaların yavaş ilerlediğini gözlemliyoruz. Bu çalışmaların hızlandırılması için yerel yönetimden bir adım atılmasını istiyoruz" dedi.
Yerel Firmalar Güvenle Desteklenmeli
Karademir, Malatya'daki yerel müteahhitlerin yerinde dönüşüm projelerinde daha fazla yer alması gerektiğini vurguladı. Karademir, "Yerel firmalarımıza güven duyulmalı ve destek verilmelidir. Şehrimize dışarıdan gelen firmaların ne kadar güvenilir olduğu konusunda bazı belirsizlikler var. Bu nedenle, vatandaşlarımızın tanıdıkları ve daha önce referansları olan firmalarla çalışmaları büyük önem taşıyor" diyerek, olası dolandırıcılık risklerine karşı vatandaşları uyardı.
Karademir, "Malatyalı firmalar, şehrin yeniden inşasında kritik bir rol oynuyor. Yerel müteahhitlerimize güvenmeli ve onları destekleyerek şehrimizi daha hızlı ve güvenli bir şekilde inşa etmeliyiz" diyerek sözlerini tamamladı.
Doğu Akdeniz İnşaat Müteahhit Birlikleri Federasyonu (DAİMFED) Malatya Şube Başkanı İnşaat Yüksek Mühendisi Kadircan Esen, Malatya'nın en büyük sorunlarından birinin yerinde dönüşüm projeleri olduğunu söyledi. Esen, özellikle barınma sorunlarının vatandaşlar için ciddi bir sıkıntı oluşturduğunu vurguladı.
Deprem Bölgesinde Yapı Stokunun Önemi
Esen, Türkiye'nin deprem bölgesinde yer alan bir ülke olduğunu hatırlatarak, yapı stoğu ve bu yapıları inşa edecek kişilerin önemine dikkat çekerek, "Türkiye 1. derece deprem bölgesinde yer alıyor. Bu bölgede en büyük sıkıntı, yapı stoğunun kalitesi ve güvenliğidir. Müteahhitlerin belirli standartlara göre çalışması, inşa ettikleri binalardan sorumlu olmaları gerekmektedir" diye konuştu.
Müteahhit Odası Eksikliği
Müteahhitlerin odalarının olmamasını önemli bir eksiklik olarak değerlendiren Esen, berberler, kuaförler, fırıncılar gibi meslek gruplarının odalarının mevcut olmasına karşın, müteahhitler için aynı şeyin geçerli olmaması gerektiğini ifade etti. Esen, "Müteahhitlerin, binalardan sorumlu olmaları için belirli standartlarla hareket etmeleri gerekiyor. Yapılacak olan binaların kalitesinin sağlanabilmesi için bu eksikliklerin giderilmesi şart" dedi.
Müteahhitlik Belgesinin Satışa Sunulması Tehlike Oluşturuyor
Kadircan Esen, internette yer alan "satılık müteahhitlik belgesi" ilanlarına da değindi. Esen, "Satılık müteahhitlik belgesine ulaşabilmek ve düşük fiyatlarla iş almak, yerinde dönüşüm projelerinde ciddi sıkıntılara yol açabilir. Malatya'da iş alan dışarıdan gelen firmaların çoğu deprem sonrası kurulan şirketlerden oluşuyor ve fiyatları kırarak cazip teklifler veriyorlar. Ancak bu, büyük sorunlara yol açabilir," ifadelerini kullandı.
Şirket Ortaklarının Güvenilirliği Önemli
Esen, yerinde dönüşüm projelerine katılacak vatandaşların, yalnızca firmanın teklifine değil, firmanın ortaklarına ve sahiplerine de dikkat etmeleri gerektiğini belirtti. "Vatandaşlar, teklif veren firmaların dışında, firmaların hissedarlarını da araştırmalı. Çünkü deprem sonrası kurulan firmalar, bazıları iş bitirme deneyiminden yoksun olabilir" diye uyardı.
Düşük Fiyatlarla Teklif Veren Firmalar Endişe Verici
Malatya'da düşük fiyatlarla iş alarak teklifler veren firmaların, uzun vadede ciddi sorunlar doğurabileceğini söyleyen Esen, "Malatya'da dışarıdan gelen ve düşük fiyatlarla iş alan firmalar, vatandaşları yanıltabilir. Bizim en büyük önerimiz, işverenlerin bu firmalarla iş yapmadan önce detaylı araştırmalar yapmalarıdır" şeklinde konuştu.