Malatya'da sondaj kamyoncusu zemin etüt uzmanı ilan edildi | JMO tepki gösterdi…

Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Malatya İl Başkanı Yunus Gülmez, yerel bir yayın kuruluşunda çıkan bir habere ilişkin yazılı bir açıklama yaparak önemli uyarılarda bulundu.

TAKİP ET

Malatya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Gülmez, haber içeriğinde sondaj kamyonunu kullanan bir ustanın 'zemin etüdü işinin ehli' olarak tanıtılmasının yanlış bir bilgi olduğunu vurguladı. Zemin etüdünün bir mühendislik hizmeti olduğuna dikkat çeken Gülmez, bu tür yanlış bilgilendirmelerin kamuoyunu yanıltabileceğini ifade etti.

Haberde yer alan 'depremden önce zemin etüdü işi yapılıyor muydu?' sorusuna verilen 'Depremden önce zemin etüdü yapılmıyordu' cevabının gerçeği yansıtmadığını belirten Gülmez, 1999 depreminden sonra ruhsatlı yapılarda zemin etüdünün zorunlu hale getirildiğini hatırlattı. Bu nedenle, depremden önce zemin etüdü yapılmıyordu iddiasının asılsız olduğunu söyledi.
Basın ve medya kuruluşlarının kamuoyuna doğru bilgi verme sorumluluğu taşıdığını dile getiren Gülmez, işini doğru yapan basın mensuplarını tenzih ettiğini belirtti. Başkan Gülmez, deprem ülkesi olan Türkiye'de jeoloji gibi önemli konularda herkesin daha dikkatli davranmaya davet etti.

Özel Haber
Yorumlar 1
Mesut Yüksel ŞAHİN 10 Mayıs 2025 10:52

Zemin etüdü zorunludur. Keyfe bırakılamaz. Bir yapı yapma kararı verildiğinde, ilk iştir. Yoksa yok! Sahaya gidilir. Zemin sondajı yapılır, belli derinliklerden numune alınır, su tablası bulunur, numuneler zemin laboratuvarına götürülür, deneyler sonucunda bir rapor düzenlenir. Bu rapor adeta kitap gibidir. Bu raporda, temelin nereye ve nasıl yapılacağı adeta "emredilir". Jeoloji mühendisleri, uzaylı yaratık değil yani. Ondan sonra mimar tasarımını gözden geçirir; statik mühendisi işine başlar. Bunlar yoksa, yapı mecburen ruhsatsız ve kaçak olacaktır. Beton tabut! Kılıfına uydurulursa bir depremde "kesin" yıkılacaktır. Neymiş, deprem değil, yapı öldürüyor işte!

Bakmadan Geçme