Malatya'da dondan etkilenmeyen tek bölgeydi Kayısı hasadı başladı....!
12 Nisanda yaşanan zirai don hadisesinde Malatya kayısının neredeyse yüzde yüze yakını yandı. Kente dondan etkilenmeyen Yazıhan ilçesindeki kayısı bahçelerinde hasat başladı.
Dünya kuru kayısı üretiminde tartışmasız lider konumda bulunan ve "Kayısının Başkenti" olarak bilinen Malatya, 58 yıldır sürdürdüğü bu unvanı korumak için zorlu bir süreçten geçiyor. Şehrin ekonomisinin can damarı olan ve 50 binden fazla aileyi doğrudan etkileyen kayısı sektörü, son dönemde yaşanan iklimsel felaketler ve küresel pazar dönüşümleri nedeniyle ciddi bir sınav veriyor.
Türkiye’de 11 Nisan'ı 12 Nisan'a bağlayan gece 36 ilde don felaketi yaşandı. Malatya’da da etkili kar yağışı sonrası yaşanan zirai don meyve bahçelerini vurdu. Gece saatlerinde kent genelinde hava sıcaklığının eksiye düşerek 3 ila 13 derecelerde seyretmesinin kayısı bahçeleri ile birlikte tüm meyve bahçelerine zarar gördü. Akçadağ, Arguvan, Battalgazi, Yazıhan, Yeşilyurt ve Hekimhan başta olmak üzere Malatya’da tüm ilçeleri etkiledi. Çağla dönemine giren kayısı ağaçlarında meyve dökülmeleri ve dallarda kırılmalar meydana geldi.
Malatya kayısısının küresel pazardaki rekabet gücünü koruması ve liderliğini sürdürmesi için iklim değişikliği, verimlilik ve pazar stratejileri konularında kapsamlı ve sürdürülebilir politikaların geliştirilmesi büyük önem taşıyor. Kentte sarı altının yok denecek kadar az olduğu hasat döneminde dondan etkilenemeyen bölge olan Yazıhan ilçesi Ambarcık mahallesinde kayısı hasadı başladı. Karakaya Barajı’nın kenarındaki 15 bahçede kayısı bulunurken, yaklaşık olarak 20 ton rekolte bekleniyor.