Malatya'da Deprem Konutları Yetersiz Mi?
İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, 6 Şubat depremlerinden ağır hasar alan Malatya'da 19 bin 755 konutun yapıldığına vurgu yaparak, 'Malatya'nın 133 bin bağımsız konuta ihtiyacı' olduğunu söyledi.
İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, 6 Şubat depremlerinin yıkıcı etkilerinden ağır hasar alan Malatya’da bir dizi ziyaret gerçekleştirdi. Dervişoğlu, Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde Çırmıhtı’da bulunan ve depremden ağır hasar alarak yıkılan eski Milli Eğitim Müdürlüğü binasının bahçesinde basın toplantısı gerçekleştirdi.
Dervişoğlu, depremzedelerin yaşadığı sorunları dinlemek ve çözüm önerileri geliştirmek amacıyla Malatya’yı ziyaret ettiklerini aktaran, "Konteyner kentlerdeki vatandaşlarımızla görüştük. Depremde kaybettiğimiz vatandaşlarımızın kabirlerini ziyaret ettik. Şimdi de Malatya’daki ticaret odası, esnaf odası gibi yerlerde değerlendirmelerde bulunarak, hem bölgedeki iş dünyasıyla hem de yerel yöneticilerle görüşmeler yapacağız" diye konuştu.
Dervişoğlu, 6 Şubat depremlerinin Malatya’daki etkilerini aktarırken, şehrin durumuna dikkat çekti. Depremin üzerinden 22 ay geçtiğini anımsatan Dervişoğlu, "Malatya’da 35 bin 681 bina hasar gördü, 27 bin 500 iş yeri ve ofis kullanılamaz hale geldi. Şu anda Malatya’da 120 bin vatandaşımız konteynerlerde yaşamaya devam ediyor. Ancak şu ana kadar tamamlanan konut sayısı sadece 19 bin 755. Oysa Malatya'nın 133 bin bağımsız konuta ihtiyacı var" dedi.
Konutların teslimatlarının hala tamamlanmadığına ve depremin ardından yapılan konut teslimlerinin gerçek anlamda bitmediğine dikkat çeken Dervişoğlu, "Kuralar çekiliyor ama teslim edilen evlerin büyük kısmı henüz tamamlanmamış ve bitmemiş durumda" ifadelerini kullandı.
Dervişoğlu, Malatya’dan deprem sonrası büyük bir göç olduğunu ve şehrin nüfusunun azaldığını vurgulayarak, Malatya’dan 102 bin 620 kişi başka illere göç emek durumda kaldığını söyledi.
Dervişoğlu, Malatya organize sanayi bölgesindeki istihdam sorununa da dikkat çekerek, "Organize sanayi bölgesinde ciddi bir beyaz yakalı personel açığı var. Bu durum, hem üretim kapasitesini hem de şehrin ihracatını olumsuz yönde etkiliyor. İhracat rakamları da önceki yılın aynı dönemine göre geriledi" dedi.
Depremden önce 455 milyon dolar olan ihracatın, 392 milyon dolara düştüğünü söyleyen Dervişoğlu, 2024 yılı itibarıyla ihracatın yeniden artış göstermesi için acil önlemler alınması gerektiğini vurguladı.
Malatya’daki esnafların yaşadığı sıkıntılara da değinen Dervişoğlu, deprem sonrası esnafın ekonomik olarak zor durumda olduğunu belirterek, “Malatya’da 527 esnafımız iş yerlerini kaybetti. Fakat kurulan yeni şirket sayısı bunun çok üzerinde. Esnafımızın büyük kısmı, 21 metrekarelik konteynerlerde hayatını devam ettirmeye çalışıyor. Bu koşullarda ticari faaliyetlerini sürdürebilmek oldukça zor" ifadelerini kullandı.
Dervişoğlu, devletin, afet bölgelerindeki vatandaşlar için vergi, ceza ve sosyal güvenlik prim ödeme sürelerini ertelemesi gerektiğini dile getirdi.
Küçük ve orta ölçekli işletmelerin ayağa kaldırılabilmesi için faizsiz ve uzun vadeli kredilerin sağlanması gerektiğine işaret eden Dervişoğlu, "Burası sanayi şehri ve burada pozitif ayrımcılık yapılması gerekir. Küçük ve orta ölçekli işletmeler için devlet tarafından sağlanacak faizsiz krediler, ekonominin yeniden canlanmasına büyük katkı sağlayacaktır" dedi.
Dervişoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suriye ile ilgili yaptığı açıklamaları eleştirerek, "Cumhurbaşkanı, Suriye’nin topraklarının Türkiye tarafından ele geçirildiğini söylemiş. Bu son derece tehlikeli bir söylemdir. Türkiye’nin gerçek sahipleri 85 milyon Türk vatandaşından oluşur. Bizim hiçbir ülkenin toprağında gözümüz yoktur. Türkiye’nin gerçek sahipleri, Türk milleti ve egemenliği 85 milyon vatandaşa aittir" ifadelerini kullandı.