Malatya'da çiftçi borç batağında! Destekler gecikirse, çiftçi kayısı bahçelerini satacak…
Malatya'da etkili kar yağışı sonrası yaşanan zirai don meyve bahçelerini vurdu. Yeşilyurt ilçesi Dilek mahallesinde çiftçi Zeynal Yıldırım, bu yıl don nedeniyle kayısıdan ürün alamayacaklarını belirterek, yapılacak olan desteklerin gecikmesi durumunda kayısı bahçelerini satacaklarını belirtti.
Türkiye’de 11 nisanı 12 nisana bağlayan gece 36 ilde yaşanan don felaketi yaşandı. Malatya’da etkili kar yağışı sonrası yaşanan zirai don meyve bahçelerini vurdu. Gece saatlerinde kent genelinde hava sıcaklığının eksiye düşerek 3 ila 13 derecelerde seyretmesinin kayısı bahçeleri ile birlikte tüm meyve bahçelerine zarar gördü. Akçadağ, Arguvan, Battalgazi, Yazıhan, Yeşilyurt ve Hekimhan başta olmak üzere Malatya’da tüm ilçeleri etkiledi. Çağla dönemine giren kayısı ağaçlarında meyve dökülmeleri ve dallarda kırılmalar meydana geldi.
Çiftçi kara kara düşünüyor
Malatya’da yaklaşık 50 bin aileyi doğrudan, şehrin tamamını da dolaylı yoldan etkileyen kayısının zirai dondan zarar gördüğü 12 Nisan’ın üzerinden 33 gün geçti. Don sonrası Çiftçiler, esnafa olan borcunu nasıl ödeyeceğini kara kara düşünür oldu. Çiftçiler yapılacak olan destekleri merakla bekliyor.
Malatya’da kayısı üreticileri bu yıl don felaketiyle karşı karşıya kaldı. Çiftçi Zeynal Yıldırım, neredeyse hiç mahsul alamayacaklarını belirterek Tarım ve Orman Bakanlığı'na seslendi. Yıldırım, “Bu sene kayısılarımızı don vurdu. Mahsul alamayacağız. Borçlarımız var. Kooperatiflere olan borçlar için çiftçilerin 9 ayı beklemesi şart değil, bir an önce ertelenmesi gerekiyor. Çiftçi borcunu ödeyecek para bulamıyor” dedi.
Çiftçi çaresiz!
Çiftçilerin çaresizlik içinde olduğunu vurgulayan Yıldırım, “5 aydan 9 aya kadar vadesi olan borçlarımız var. Vatandaşlar bu borçları nasıl ödeyecek? Faizli para almak zorunda kalacağız. Borcumuzu kapatmak için bir yerlerden para bulmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Kayısıya bakım yapmanın da artık maliyetli olduğuna dikkat çeken Yıldırım, “Kayısıyı kendi imkânlarımızla sulamaya çalışıyoruz. Destek gelmezse sulamada da zorlanacağız. Sulama dönemi yaklaştı ama elektrik pahalı, gübre ve işçilik de öyle. Bunların hepsi para. Çiftçiye yapılacak ödemelerde gecikme olursa biz de gereken bakımı yapamayacağız” dedi.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya çağrıda bulunan Yıldırım, “Çiftçiye ait borçların ertelenmesini, destek ödemelerinin geciktirilmemesini talep ediyoruz. Eğer açıklanacak destekler akaryakıt ve gübre gibi kısıtlı olursa yine masrafların altından kalkamayız” diye konuştu.
‘Tarlamızı satacağız’
Kayısı bahçelerinin geleceği için acil desteğe ihtiyaç olduğunu söyleyen Yıldırım, “Topraktan kopmak istemiyoruz. Kayısı bahçelerini kessek bile tekrar yetişmesi 10 seneyi bulur nasıl tekrar yetiştireceğiz. Çocuklarımızda artık yetiştiremez. Devletimizden bir an evvel borçların ertelenmesini istiyoruz. Komperatif borçları var, banka borçları var vadesi yakın 6 ayda ödenecek. Aksi halde tarlamızı satarız. Eğer kapsamlı bir destek paketi açıklanmazsa çiftçi borcunu ödemek için evini, bahçesini, traktörünü satmak zorunda kalacak.” ifadelerini kullandı.