Malatya'da 159 Bin 116 Öğrenci İçin Ders Zili Çaldı!
Asrın felaketi olarak nitelendirilen 6 Şubat depremlerinden büyük zarar gören Malatya'da, 2024-2025 eğitim öğretim yılı başladı. İlkokul, ortaokul ve lise düzeyinde toplam 159 bin 116 öğrenci ve 12 bin 464 öğretmen ders başı yaptı.
İlköğretim Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen resmi tören, Fırat İlkokulu’nda gerçekleşti. Törene Vali Seddar Yavuz, AK Parti Malatya Milletvekili İhsan Koca, Vali Yardımcısı Reşit Özer Özdemir, Battalgazi Kaymakamı Erkan Savar, İl Emniyet Müdürü Arif Çankal, İl Jandarma Komutan Vekili Jandarma Kd. Albay Cihan Çetin, Battalgazi Belediye Başkanı Av. Bayram Taşkın, Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. İlhan Geçit, kurum amirleri, STK temsilcileri, okul müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve veliler katıldı.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in kutlama mesajının ardından, Fırat İlkokulu 3-F öğrencisi Gökmen Sağdıç isimli öğrenci İlköğretim Haftası ile ilgili konuşma yaptı.
Deprem sonrası yıkılan okulların yerine yeni okulların inşa edildiği belirten Milli Eğitim Müdürü Behçet Bakır, kasım ayı sonuna kadar toplam 52 okulun daha açılacağını ve böylece deprem öncesi sınıf sayısının neredeyse iki katına çıkılacağını müjdeledi.
Malatya Milli Eğitim Müdürü Behçet Bakır, açılış konuşmasında, “Bu topraklara olan vicdan borcunu, memleket aşkıyla yoğuran, samimi ve özverili Malatya maarifinin her bir eğitim neferi, Türk milli eğitiminin amaçları doğrultusunda, öğrencilerimizi yarınlara hazırlamak için her eğitim öğretim yılı olduğu gibi bu eğitim ve öğretim yılında da heyecanla ve azimle çalışmalarını yürütmektedir” dedi.
Deprem sonrası yıkılan okulların yerine yapılan okullarla ilgili bilgi veren Bakır, “Deprem sonrası 8 okulumuzun inşaatı tamamlanarak 2023-2024 eğitim öğretim yılında açıldı. Bugün itibarıyla 25 okul daha tamamlanarak eğitim öğretime kazandırıldı. Ekim ayında 9 okul daha hizmete girecek ve Kasım 2024 sonuna kadar toplam 52 okul daha tamamlanarak eğitim öğretime açılmış olacak. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanan toplam 108 projenin tamamlanmasıyla, deprem nedeniyle kaybedilen 855 dersliğin neredeyse iki katı, yani bin 640 sınıf elde edeceğiz” şeklinde konuştu.
Malatya Valisi Seddar Yavuz, eğitim ve öğretim yılının aileler, öğrenciler ve öğretmenler için hayırlı olmasını dileyerek, eğitimin refah, huzur ve bağımsızlık üzerinde doğrudan etkisi olduğunu belirtti. Deprem sonrası Malatya'da hızlı bir şekilde kalıcı konutlar ve eğitim binalarının inşasına devam ettiklerini belirten Yavuz, projelerin tamamlanmasıyla derslik sayısının iki katına çıkacağını açıkladı. Ayrıca, şehirdeki yeniden inşaat çalışmalarında tüm kamu kurumlarının ortak çabasıyla ilerlediklerini ve gerekli kaynakların sağlandığını söyledi. Vali Yavuz, öğretmenlere ve emeği geçen herkese teşekkür ederek, öğrencilere ve ailelere başarılar diledi.
Malatya Valisi Seddar Yavuz da eğitimin dünyada en çok tartışılan, en çok üzerinde durulan stratejik alanlardan biri olduğunu belirterek, “Eğitim, refahımızı, huzurumuzu ve bağımsızlığımızı direk etkileyen en önemli araçlardan bir tanesidir. Bu yüzden de bütün toplumlar eğitimi ve eğitim modellerini tartışır. Biz Türkiye’yi yüz yılın maarif modeliyle kendinize özgü, medeniyet değerlerinden beslenen ama evrensel, ıskalamayan yeni bir modeller yolumuza devam edeceğiz” dedi.
Öğrencilerin folklor gösterisinin ardından 4. sınıf öğrencileri, 1. sınıf öğrencilere “Okula Hoşgeldiniz” çiçeği takdim etti.
Programın sonunda, Vali Yavuz ve beraberindeki heyet, sınıfları ziyaret ederek öğrencilere çeşitli hediyeler verdi ve öğretmenlerle bir araya gelerek yeni eğitim öğretim yılı için başarı dileklerinde bulundu.