Kayısı başkenti kayısıya hasret kaldı! Ancak sarı altın altın çağını yaşıyor...
Malatya, dünya genelinde 'kayısının başkenti' olarak bilinse de, bu yıl yaşanan don olayı binlerce dönüm kayısı bahçesini vurdu ve meyve bırakmadı. Hasat umutlarını yitiren Malatyalı üreticiler, çaresizce gözlerini Türkiye'nin diğer kayısı üretim bölgelerine çevirdi. Mersin'in Mut ilçesinde başlayan hasat dönemi ise kayısıda altın dönemini yaşatıyor.
Dünya kayısı başkenti Malatya'da bu yıl yaşanan don nedeniyle kayısı bahçelerinde meyve kalmadı. Bu durum çevre illerden yada kayısı üretimi gerçekleştiren diğer illere talep arttırdı. Kayısının ana vatanı Malatya'da göremediği değeri başta Mersin olmak üzere diğer illerde görüyor.
Yaşanan don olayı sonrası Malatya'da meyvesiz kalan bahçeler, talebi diğer illere yönlendirdi. Sofralık kayısı üretiminin yapıldığı Mersin’in Mut ilçesinde dalında 50 TL’ye alıcı bulan kayısı, hem iç hem dış pazarda yoğun ilgi görüyor.
İlçedeki yaklaşık 79 bin dekarlık alanda üretilen sofralık kayısıda hasat dönemiyle birlikte kilogramı 50 TL’ye satılan kayısı başta Avrupa olmak üzere dünyanın dört bir yanına ihraç ediliyor. Mut kayısısı, yüksek aroması, uzun raf ömrü ve uluslararası kalite standartlarına uygunluğu ile bu yıl daha da fazla dikkat çekiyor.
Malatya’daki üreticilerin meyvesiz kaldığı bu yılki kayısı sezonunda, Mut’ta hasat sezonu yoğun bir tempoda sürüyor. Sabah erken saatlerde bahçelere giren tarım işçileri, özenle topladıkları kayısıları yurt içi ve yurt dışı pazarlar için hazırlıyor. Mut Belediye Başkanı Murat Orhan da üreticilere destek ziyaretinde bulunarak, Mut’un Türkiye'nin sofralık kayısı ihtiyacının yaklaşık yüzde 70-80’ini karşıladığını vurguladı.
Üretici Mehmet Şahin ise, bu yılki verimin oldukça yüksek olduğunu belirterek, “Kalitemiz çok iyi. Bu sezon hem iç hem dış pazarda ciddi talep bekliyoruz. İhracatta yeni bir rekor kırabiliriz” dedi.
Malatya’da yaşanan don felaketi sonrası kendi memleketinde göremediği ilgiyi, bu yıl Mersin’in Mut ilçesi ve çevre illerde bulan kayısı, hem üreticiye hem ihracatçıya umut oldu.