HAK-İŞ 1 Mayıs'ta Alanlarda: Haklarımız için buradayız…

HAK-İŞ, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle Malatya'da basın açıklamasında bulunuldu. Yapılan basın açıklamasında, 1 Mayıs'ta Türkiye'nin dört bir yanında emeğin ve dayanışmanın simgesi olarak coşku ve kararlılıkla kutlamalar yapıldığını vurgulandı.

TAKİP ET

Basın açıklamasını okuyan Öz Sağlık İş Sendikası Malatya Şube Başkan Yardımcısı Seyfullah Yalçın, HAK-İŞ olarak sorunlarını, önerilerini ve taleplerini dile getirmek için coşku ve inançla meydanlarda olduklarını ifade etti. Konfederasyonun 1 Mayıs haftası kapsamında gerçekleştirdiği basın toplantılarıyla örgütlenme, kayıt dışı ile mücadele, vergi ve sosyal politikalar, 696 sayılı KHK sorunları, emeklilik sistemi ve iş mevzuatının güncel sorunları gibi pek çok konuyu kamuoyuna duyurduklarını hatırlattı.

1 Mayıs'ta Van ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyelerinde işten çıkarılan ve direnişlerini sürdüren emekçilerin, Altındağ Belediyesi, Lezita ve Yolbulan'da grev yapan işçilerin yanında olduklarını vurgulayan Yalçın, sendikal hak ve özgürlüklere yönelik müdahaleleri kınadı ve işten çıkarılan emekçilerin işlerine iadesi için mücadelelerinin kararlılıkla süreceğini belirtti.

Ekonomik ve Sosyal Talepler

HAK-İŞ'in temel talepleri arasında tüm emekçilerin ücretlerinin enflasyona karşı korunması, milli gelirden aldıkları payın artırılması, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun demokratik ve katılımcı bir yapıyla yeniden düzenlenmesi yer aldı. Ayrıca, çalışamayan vatandaşlara düzenli asgari gelir yardımı sistemi kurulması, işsizlik sigortası ödeneğinin çalışanların katkılarıyla orantılı hale getirilmesi ve vergilendirmede aile yükümlülüklerinin dikkate alınması talep edildi. Kriz dönemlerinde ücretliler üzerindeki vergi oranının sınırlandırılması ve vergi yükünün azaltılması da HAK-İŞ'in öncelikli talepleri arasında yer aldı.

Sendikal Haklar ve İş Güvencesi

Sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması, sendikalı işyerlerinin teşvik edilmesi ve toplu iş sözleşmesi yetki tespit sürecinin hızlandırılması istendi. İşe iade davalarının mutlak güvenceye kavuşturulması ve sendikal nedenle yapılan fesihlerde işçilere mutlak iş güvencesi verilmesi talep edildi. Hukuka aykırı arabuluculuk müessesinin kaldırılması ve uyuşmazlıkların hızlı çözümü için yeni bir sistem kurulması gerektiği vurgulandı. Tüm çalışanların kıdem tazminatına erişimini sağlayacak adil ve sürdürülebilir bir model oluşturulması da HAK-İŞ'in talepleri arasında yer aldı.

Kayıt Dışı İstihdam ve Sosyal Güvenlik

Kayıt dışı istihdamla mücadelenin etkinleştirilmesi, çocuk işçiliğinin önlenmesi ve güvencesiz çalışanların kayıt altına alınması için yasal düzenlemeler talep edildi. Kadınların, gençlerin ve engellilerin istihdama katılımını kolaylaştıracak politikaların oluşturulması, eğitim-istihdam geçişinin desteklenmesi ve staj-çıraklık süreçlerinin güvenceli hale getirilmesi istendi. Dijital dönüşüm ve iklim krizi gibi yeni dönemlerin işçiler üzerindeki etkilerinin adil geçiş politikalarıyla desteklenmesi ve yeşil işler yaratılması talep edildi. Göçmen ve mülteciler için sürdürülebilir ve uyum odaklı iş ve sosyal güvenlik politikaları oluşturulması da HAK-İŞ'in gündeminde yer aldı. Ev hizmetlerinde çalışanlar, evde bakım işçileri ve tarım işçileri gibi sosyal güvenceden uzak çalışanların sosyal güvenlik kapsamına alınması ve sendikal haklardan yararlanmaları talep edildi. Yeni çalışma biçimlerinde işçilerin haklarının korunması için düzenlemeler yapılması gerektiği belirtildi.

Emeklilerin Durumu ve Kamu İşçileri

Emekli aylıklarının prim ödeme gün sayısı ve yatırılan prim tutarıyla orantılı olarak belirlenmesi ve emekli aylığı alt sınırının asgari ücret düzeyine yükseltilmesi talep edildi. Emeklilik mevzuatının adil ve gelir güvencesi sağlayacak şekilde yeniden ele alınması istendi.

Kamu işçilerinin sorunlarına da değinen Yalçın, 696 sayılı KHK ile sağlanan kadro düzenlemesinin önemli bir kazanım olduğunu ancak tayin ve becayiş hakkı, belediye şirketlerinde çalışan işçilere ilave tediye ödemesi gibi devam eden sorunların çözülmesini talep etti. Kadro dışı kalan işçilere kadro verilmesi, görev tanımlarının netleştirilmesi ve işyerlerindeki baskı ortamının son bulması istendi. 2025 Kamu Çerçeve Protokolü sürecinin sosyal diyalogla yürütülmesi ve kamu işçilerinin ücret adaleti ve sosyal hakları açısından kalıcı kazanımlar sağlanması gerektiği vurgulandı. Mevsimlik ve geçici işçilerin iş akitlerinin askıda olduğu süreler için sosyal güvenlik ve gelir desteği mekanizmaları oluşturulması ve çalışma sürelerinin uzatılması talep edildi. 2025 yılının 'Aile Yılı' ilan edilmesi vesilesiyle kamu işçilerinin aile bütünlüğünü koruyacak adımların atılması istendi.

Küresel Adalet ve Dayanışma

Yalçın, HAK-İŞ olarak dünyanın dört bir yanındaki zulme uğrayan mazlumların yanında olduklarını belirterek, Filistin başta olmak üzere birçok coğrafyada yaşanan insan hakları ihlallerine dikkat çekti. Siyonist İsrail rejiminin Filistin halkına yönelik saldırılarını kınayan Yalçın, küresel adaletin tesisi için mazlum coğrafyalarda da barış ve özgürlüğün sağlanması gerektiğini ifade etti. HAK-İŞ'in her türlü ayrımcılığa, ırkçılığa, zulme ve sömürüye karşı durmaya devam edeceğini vurguladı.

İş Sağlığı ve Güvenliği

İş kazalarının ve meslek hastalıklarının yaşanmadığı bir çalışma hayatı istediklerini belirten Yalçın, işyerlerinde şiddetin önlenmesi için 'İşyerlerinde Şiddete Sıfır Tolerans Belgesi'nin imzalanması ve ILO'nun C190 sayılı Sözleşmesi'nin onaylanması gerektiğini söyledi. Sosyal diyalog mekanizmalarının tam katılımcı bir anlayışla yeniden yapılandırılması ve Ekonomik ve Sosyal Konsey, Üçlü Danışma Kurulu ve Çalışma Meclisi'nin etkin bir şekilde toplanması talep edildi.

Özel Haber

Bakmadan Geçme