Er'den sanayi sitesi adımı: Esnaf yerinde dönüşüm yapabilecek mi?
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er'in, yerinde dönüşüm yapmak amacıyla parsel talebinde bulunan sanayicilere yer tahsisi yapılması için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile görüşmeler yaptığı belirtildi.
6 Şubat 2023’te meydana gelen depremlerden etkilenen Malatya’da sanayi siteleri büyük oranda zarar gördü. Depremlerin ardından sanayi esnafı için Yeşilyurt ilçesi Topsöğüt Mahallesi’nde bulunan Altay Kışlası’nda yeni iş yerleri inşa edildi. İş yerlerinin merkezden uzak alana yapılmasına karşı çıkan sanayi esnafları ise yerinde dönüşüm talep etti.
Konuyu Yeşilyurt Belediye Meclisi’nin mayıs ayı ilk toplantısında dile getiren CHP Yeşilyurt Belediyesi Meclis Üyesi Mahir Karakaya, “Şehrimizin plansız gelişimi ve bu plansızlığa paralel olarak sanayi alanlarının da planlanmamış olması bugün sanayi esnafını ciddi bir çıkmaza sürüklemektedir Özellikle sanayi sitesinde yer alan oto sanayi bölümü depremde ağır hasar almıştır. Bunun yanında mobilyacı, keresteci demirci ve mermerci esnaflarımız yıllardır yetersiz, dar ve sağlıksız koşullarda üretim yapılmaktadır. Depremin üzerinden iki buçuk yıl geçmiş olmasına rağmen hala sanayi esnafı için net bir yol haritası ortaya konmuş değildir.” dedi.
Yeni sanayi sitesiyle ilgili planlanma ve içeriğin kamuoyuyla paylaşılmadığını vurgulayan Karakaya, özellikle oto sanayinin şehir merkezine yakın bir alanda yapılması gerektiğini söyledi. Otomotiv sektöründe bulunan esnafın vatandaşlarla sürekli olarak iletişim halinde bulunduğunu kaydeden Karakaya, “Bugün yapılması planlanan yeni sanayi sitesi ile ilgili net bir planlama ve içerik kamuoyuyla paylaşılmamışken esnafımız hala geleceğine dair belirsizlik içindedir. Özellikle otomotiv sektörü diğer sektörlerden farklı olarak doğrudan ve sürekli müşteriyle iletişim halinde olan bir alandır. Bu nedenle otomotiv sektörü şehir merkezine yakın yerlerde konumlandırılmalı ve hizmet kalitesini sürdürebilmek adına yıkılan alanların yerinde dönüşümünü öncelikle talep etmektedir.
Yıkılacak olan 900 dükkan otomotiv sektörüne aittir. Yerinde dönüşüm yapılmadığı zaman bu esnafları Altay kışlasına taşımayı düşünüyorsunuz, yıkılan sanayinin yanı basında Babuktu sanayi sitesi dururken Altay kışlasına giden esnaf nasıl iş yapacaktır? Burada büyük bir haksızlık oluşacak bu haksızlığı nasıl gidermeyi düşünüyorsunuz? Malatya esnafı sahipsiz mi? Bugün burada siz yöneticilerimizin den beklentimiz, esnafın taleplerine kulak verilmesidir, adil ve sürdürebilir bir sanayi planlamasının ivedilikle yapılmasıdır.” ifadelerini kullandı.
Er’in yoğun çalışması var
Karakaya’nın ifadelerine yanıt veren İmar ve Bayındırlık Komisyonu Üyesi Yusuf Kocaman, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er’in, yerinde dönüşüm yapmak amacıyla parsel talebinde bulunan sanayicilere yer tahsisi yapılması için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile görüşmeler yaptığı belirterek şu şekilde konuştu:
“Büyükşehir Belediye Başkanımız Sami Er’in yani yoğun bir çalışması var. Sanayi esnafı kesinlikle burada bir yese düşmesin. O konuda Sami Başkanımız gereken çalışmaları yapıyor.
Sami Başkanımız özellikle istediği, yerinde yapmak isteyen vatandaşın da, sanayicinin de parsel talep edip, “ben burada bir işyeri yapabilirim” tarzında bir istekte bulunursa, esnafa yer verilmesine dair bakanlıkla görüşmeleri devam ediyor.
Önümüzdeki haftalar içinde açıklayacaktır muhtemelen bu konudaki prosedürü. Biz de planlı bir şehirleşme istiyoruz. planlı bir şehirleşmede de kerestecilerin, mermercilerin lokal bölgelerde dağılması gerekiyor. Yani kendi içinde lokal bir sanayi oluşması gerekiyor. O anlamda da AR-GE çalışmaları devam ediyor.
Şehir merkezindeki kirliliğinin de bir an önce değişmesi gerektiğini düşünüyoruz. Babuktu belki sanayi planlaması olarak devam edebilir. Ama bunlar bir planlama çerçevesi içerisinde devam ediyor.”