Don vurdu, ihracatçı kayısı oyununa girdi: Orta Asya Kayısısı Malatya diye satılacak!

Malatya'da yaşanan zirai don felaketi kayısı rekoltesini sıfıra indirirken, ihracatçılar bağlantılarını kaybetmemek için Özbekistan, Tacikistan ve Kırgızistan'dan kayısı tedarik etmeye başladı. Bu durum, Orta Asya kayısısının 'Malatya kayısısı' adı altında satılma riskini beraberinde getirdi.

TAKİP ET

Türkiye'nin önemli kayısı üretim merkezi olan Malatya, 10-14 Nisan tarihleri arasında yaşanan şiddetli zirai don nedeniyle büyük bir felaketle karşı karşıya kaldı. Son 30 yılın en büyük zirai don olayı olarak nitelendirilen bu durum, Malatya'daki kayısı rekoltesinde %100'e yakın bir kayba yol açtı. Bu durum, sadece çiftçileri değil, aynı zamanda kayısı ihracatçılarını da olumsuz etkiledi.
İhracatçılar, mevcut bağlantılarını kaybetmemek ve ihracat sözleşmelerini yerine getirebilmek adına Özbekistan, Tacikistan ve Kırgızistan gibi Orta Asya ülkelerinden kayısı tedarik etme yoluna gitti. Sektör temsilcileri, bu durumun bazı ihracatçıların Orta Asya menşeli kayısıyı 'Malatya kayısısı' olarak piyasaya sürme riski taşıdığını belirtiyor.
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, zirai donun Malatya ekonomisine yaklaşık 200 milyar TL'lik bir zarar verdiğini ifade etti. Sadıkoğlu, kayısı ağaçlarının büyük bir çoğunluğunun sigortasız olduğuna dikkat çekerek, Malatya'nın 'Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi' ilan edilmesi gerektiğini vurguladı.
Vesta Tarım Ürünleri Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Çetin ise, zirai donun sadece meyveleri değil, ağaçları da olumsuz etkilediğini belirterek, küçük ölçekli ve tek ürüne bağımlı firmaların bu durumdan daha fazla etkileneceğini söyledi. Çetin, kuru kayısının fiyatının zirai don öncesine göre iki katından fazla arttığını ve ithalatçıların daha ucuz olan Orta Asya kayısısına yönelebileceğini dile getirdi.
Malatya'daki sektör temsilcileri, çiftçilerin gübre, ilaç, mazot ve işçilik gibi maliyetlerle başa çıkabilmesi için azami destek, faizsiz ve uzun vadeli krediler ile tarımsal borçların ertelenmesi gibi taleplerini dile getirdi. Ayrıca, ihracatçıların sözleşmelerini yerine getirememesi durumunda yaşayacakları sorunların çözümü için destek talep edildi. Malatya'nın deprem sonrası ikinci büyük afetle karşılaştığı vurgulanarak, şehre özel ve daha fazla kaynak ayrılması gerektiği belirtildi.

Özel Haber
Yorumlar 6
EG 08 Mayıs 2025 16:52

Getirsinler bakalım nereye kadar getirecekler? Oranın kayısısı posalı bile değil kuruttuktan sonra bizim ikinci el bile yanında lüks kalıyor. Hahaha çiftçiyi önce tehdit ettiler yetmedi ihracat yapacağız sizin yerine dediler yetmedi kayısı var diyorlar (nerede varsa rüyalarında var herhalde) bir sonraki aşama kayısısı olan ve satmayan dinden çıkar diye fetva olacak herhalde

Yılmaz 08 Mayıs 2025 12:17

Yazık ! Kendi bindikleri dalı kesiyorlar. Zaten Malatya kayısısının en büyük düşmanı bu ihracatçı bozuntularıdır. Rekolte fazla olduğunda ürünü ölü fiyatına almak için kartel oluştururlar ve zor durumdaki üretici masraflarını karşılayamaz. Böyle don olayından sonra da oradan buradan toplayacağı Malatya kayısısıyla alakası olmayan malı müşterilerine pazarlayarak hem kendilerine hem de Malatya'ya ihanet ederler. O malı alacak müşteri, daha önce Malatya kayısısı görmemiş mi?!

İsa 08 Mayıs 2025 11:46

Yerinde karar, cahiller anlamaz.

Mahmut 08 Mayıs 2025 10:06

İhracatçı kayısıyı 6-7 dolardan ihraç ediyor, bu da 230 ile 270 TL ediyor üreticiden bu fiyata kayısı alamayacağı için orta asya ülkelerinden kayısı getirmek zorunda.

Zorto 08 Mayıs 2025 09:50

Donda önce kayısı çok 50 lirada alma hesapları yapan güruhlar ne oldu. Bak siz aç kalıyorsunuz çiftçi bu işte soğumaya başlamış zaten.

Porgalı 08 Mayıs 2025 09:08

İhracatların Elinde mal yok tutuşmuşlar ne dümen varsa çeviriyorlar siyasetcileri medyayı ayartmışlar kendi pazarlarını kaybetmeyi malatya kayısının pazarını kaybetmek olarak lanse ediyorlar sanki bi onlar ihracat yapabiliyorlar Siz olmasanız bir başkaları belki sizden daha iyi yapacak bu işi

Bakmadan Geçme