Deprem sonrası yapılan izinsiz evlere elektrik müjdesi: Tarife ücretleri netleşti!
Battalgazi Belediye Meclisi'nde, 6 Şubat 2023 yılında meydana gelen depremlerin ardından inşa edilen izinsiz yapılara elektrik aboneliği verilmesine karar verildi. Elektrik aboneliği için belirlenecek harç bedelleri ise netleşti. Peki, hangi yapıdan ne kadar abonelik ücreti alınacak?
Battalgazi Belediye Meclisi’nin temmuz ayı ilk birleşimi Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda, 6 Şubat 2023’te meydana gelen depremlerin ardından inşa edilen yapılar da gündeme getirildi. Mecliste, deprem sonrası yapılan konut, konteyner vb. yapılara elektrik aboneliği verilmesi oy çokluğuyla kabul edildi.
Elektrik aboneliği için belirlenen tarifeler şu şekilde:
“3500 TL konteynerlerden, 3500 TL prefabrik ve çelik kondisyonlu evlerden, 6000 TL tarımsal amaçlı yapılar ve Bağ evlerinden 6.000 TL, konutlar için 15.000 TL, işyeri ve entegre tesisler için 25.000 TL, diğer yapılardan 25.000 TL.”
Gündem maddesinin detayları ise şöyle:
“Konunun Özü: İlçemiz sınırları içerisinde 06.02.2023 31.12.2024 tarihleri arasında yapılmış olan yapılara elektrik abonesi verilmesi ile ilgili harç bedellerinin belirlenmesi.
Talep; Muhtarlıklar Müdürlüğünün 27.06.2025 tarihli ve 106804 sayılı yazısında 6 Şubat 2023 yılında yaşanan Kahramanmaraş depremlerinden sonra ilimizin de afet bölgesi ilan edilmesiyle depremde evlerini kaybeden ya da evleri oturulamayacak hale gelen vatandaşlarımız barınmak için kendi imkânlarıyla bazı yapılar yapmak zorunda kalmıştır. Bu yapıların izinsiz olduğu görülmekle birlikte barınıma amacıyla kullandıkları tespit edilmiştir. Bu nedenle bu yapıların gerçekten zaruri bir ihtiyaçtan doğduğu göz önünde bulundurularak geçici süreyle elektrik ve su bağlanabilmesi gündeme gelmiştir. Afet sonrasında "Kamu hizmetlerinin sürekliliği ve vatandaş mağduriyetini giderilmesi ilkesi" doğrultusunda geçici ve sınırlı çözüm önerileri geliştirilebileceği anlaşılmakla birlikte; söz konusu kararın, İmar Planında yapılaşma hakkı bulunmayan alanlar ile plansız alanlardaki iki katı aşan yapılar gibi kritik durumları kapsamayacak şekilde sınırlandırılması önem arz etmektedir. Bu nedenle önerinin, herhangi bir yapı türüne meşruiyet kazandırmayacak ve yapı sahibine kazanılmış hak oluşturmayacak şekilde, yalnızca afet sonrası kullanımlar çerçevesinde, ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda ve teknik uygunluk beyanının mal sahibi tarafından ilgili kurumlara verilmesi şartıyla aşağıdaki ifade ve maddelerle sınırlandırılması gerektiği kanaatine varılmıştır.”