Çarşı Projesi'ni Sert Sözlerle Eleştirdi: '100 Yıllık Geleceği Iskalandı'
6 Şubat depremlerinden en çok etkilenen illerden olan Malatya'da Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Fidanel, Çarşı Projesi'ni sert sözlerle eleştirerek, 'Çarşı merkez projesinin başından beri hatalı ilerlediği ve vasat bir projenin Malatya'ya dayatılarak uygulandığı gün yüzüne çıkmıştır' dedi.
6 Şubat depremlerinden en çok etkilenen illerden olan Malatya’da bir yandan yerinde inşa çalışmaları devam ederken bir yandan yıkım çalışmaları devam ediyor. Depremin üzerinden 22 ay geçmesine rağmen çarşı merkezinde çalışmalar tüm hızıyla devam ederken, çarşı projesine eleştiriler halen devam ediyor.
Malatya Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Fidanel, 6 Şubat depremlerinin ardından hayata geçirilen Çarşı Projesi’ni sert sözlerle eleştirdi. Projenin başından beri hatalı ilerlediğini vurgulayan Fidanel, Malatya’nın 100 yıllık geleceğini şekillendirecek bir fırsatın kaçırıldığını ifade etti. Milletvekili Abdurrahman Babacan’ın sürece yönelik katkılarını ise takdirle karşıladı.
6 Şubat depremlerinin derin izlerini taşıyan Malatya’da, şehir merkezinin yeniden inşası için başlatılan Çarşı Projesi hâlâ tartışmaların odağında yer alıyor. Bir yandan yıkım ve yeniden inşa çalışmaları devam ederken, projenin planlama ve uygulama süreçlerine dair eleştiriler de gündemdeki yerini koruyor.
Malatya Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Fidanel, Milletvekili Abdurrahman Babacan’ın Mimarlar Odası’nı ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada, çarşı projesinin Malatya’nın ihtiyaçlarına ve potansiyeline uygun bir şekilde tasarlanmadığını belirtti. Fidanel, projenin başından itibaren hatalı ilerlediğini ve Malatya’ya vasat bir projenin dayatıldığını vurguladı.
Fidanel, “6 Şubat’tan bu yana şahsım ve 650 üyeli Mimarlar Odası Malatya Şubesi olarak, şehrimizin yeniden ayağa kalkması için pek çok öneride bulunduk ve bu önerileri kamuoyuyla paylaştık. Rezerv alanlar, yeni imar planları ve meclis kararları gibi bazı taleplerimiz hayata geçirilmiş olsa da özellikle çarşı merkezi projesi, başından itibaren hatalı bir süreçle ilerledi. Bugün gelinen noktada vasat bir projenin Malatya’ya dayatılarak uygulandığı gün yüzüne çıkmıştır” dedi.
Fidanel, Malatya için çok daha kapsayıcı, estetik ve sürdürülebilir bir projenin hayata geçirilebileceğini ancak bu fırsatın ortak bir vizyonla değerlendirilemediğini ifade etti.
Yunus Emre Fidanel, süreç boyunca Milletvekili Abdurrahman Babacan’ın katkılarına da özel bir parantez açtı.
Babacan’ın teknik konularda Mimarlar Odası ile sık sık iletişim kurduğunu ve Ankara ile Malatya arasında köprü görevi üstlendiğini belirten Fidanel, “Sn. Abdurrahman Babacan, öneri ve görüşlerimizi dikkate alarak bizleri toplantılara davet etti ve sürecin iyileştirilmesi adına büyük emek harcadı. Malatya adına bu çabaları takdir ediyor ve kendisine teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Fidanel, açıklamalarının sonunda Malatya’nın yeniden yapılanma sürecinin büyük bir sorumluluk ve ortak akıl gerektirdiğini vurgulayarak, yerel yönetimlerden merkezi hükümete, sivil toplum kuruluşlarından vatandaşlara kadar herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini belirtti.
Malatya’nın yeniden ayağa kalkması ve çarşı merkezinin şehre yakışır bir vizyonla şekillenmesi gerektiğini söyleyen Fidanel, sürecin daha şeffaf, katılımcı ve teknik bir anlayışla ilerlemesinin önemine dikkat çekti.