Çanakkale'den Malatya'ya model proje: İhtiyaç sahiplerine umut olacak
Çanakkaleli ayakkabı tamircisi Mehmet Rüzgar'ın başlattığı 'askıda ayakkabı' kampanyası, hem ihtiyaç sahiplerine umut oluyor hem de dayanışma kültürünü büyütüyor. Bu örnek uygulama, Malatya gibi deprem sonrası zorluk yaşayan şehirlerde de yaygınlaştırılabilir.
6 Şubat depremlerinden en çok etkilenen illerden olan Malatya’da, deprem sonrası ekonomik zorluklarla mücadele ediliyor. Malatya’da birçok örnek uygulama hayata geçirildi. Bunlardan bazıları, ‘Askıda ekmek’, ‘Askıda yumurta’ uygulaması yer alıyor. Bu uygulamaların yanı sıra ‘Askıda ayakkabı’ uygulamasının da başlatılması ilham kaynağı olabilir. Kentte yaşayan gönüllüler ve esnafların benzer bir kampanyayla hem kullanılmayan ayakkabıları değerlendirmesi hem de ihtiyaç sahiplerine ulaşması, Malatya’da dayanışmanın gücünü bir kez daha ortaya koyabilir.
Çanakkale’de 58 yıldır ayakkabı tamirciliği yapan Mehmet Rüzgar tarafından hayata geçirilen uygulama, evlerde atıl durumda bulunan ya da küçük onarımlarla yeniden kullanılabilecek ayakkabıları toplayarak “askıda ayakkabı” kampanyasını başlattı. Askıda ekmek ve yemek uygulamalarından ilham aldığını belirten Rüzgar, sosyal medya üzerinden duyurduğu kampanyayla İzmir, Adana ve Ankara gibi şehirlere de ulaştıklarını söyledi.
Rüzgar, ihtiyaç sahiplerinin numarasına göre ayakkabıları ücretsiz olarak kargoladıklarını, sadece kargo ücretinin alıcıya ait olduğunu belirtti. Gönüllü olarak tamir ettiği ya da bağışla gelen ayakkabıları numaralandırarak askıya asan Rüzgar, bu uygulamanın hem sürdürülebilirlik açısından hem de sosyal dayanışma açısından çok anlamlı olduğunu vurguladı.