Bayram Sonrası Sözü Yalan Oldu: Zirai Don Ödemesi İçin Yeni Tarih Tepki Çekti
Nisan ayında meydana gelen zirai don sonrası hasar ödemelerinin geciktirilmesine sert tepki gösteren CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, 'Milletvekilleri bayram sonrası ödemelerin başlayacağını söyledi. Bayram geldi geçti. Genel başkanları Kasım ayı diyor. Üreticinin canı çıkmış. Kasıma kadar dayanacak güçleri yok.' dedi.
Nisan ayında hava sıcaklıklarının ani düşmesi ve yaşanan zirai don, Doğu Anadolu’da kayısı, İç Anadolu’da elma, Karadeniz’de fındık, Akdeniz’de narenciye bahçeleri ve birçok stratejik ürüne zarar verdi. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, en az 36 kent zirai dondan etkilendi. Özellikle Türkiye’nin önemli kayısı üretim merkezlerinden olan Malatya da nisan ayında yaşanan zirai don felaketinden ağır yara alan iller arasında ilk sırada yer aldı. Henüz tomurcuklanan ve çiçek açan kayısı ağaçlarının yaklaşık yüzde 90'ı dallarıyla birlikte zarar gördü.
Yaşanan afetin ardından harekete geçen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, zirai donun meydana geldiği illerde incelemelerde bulunarak, sigorta ödemelerinin hasar tespitinin hemen ardından yapılacağını açıkladı. Daha sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Zirai Don Olayını Araştırma Komisyonu kurularak bahçeler tekrar incelendi. Birçok milletvekili ise ödemeler için Kurban Bayramı sonrasını işaret etti.
Üreticinin dayanacak gücü kalmadı
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ziraat Bankası 4. Tarım Ekosistemi Buluşması’nda, “İnşallah, kasıma kadar hem sigortalı hem sigortasız bütün çiftçilerimizin zararlarını karşılamış olacağız.” şeklindeki açıklamasını eleştiren Ağbaba, ‘Zirai don zararlarıyla ilgili, bayram sonrası ödemeler başlayacak’ açıklamasından, ‘kasıma kadar zararlar karşılanacak’ açıklamasına geçildi. Üreticinin dayanacak gücü kalmadı. Üreticinin canı çıkmış. Kasıma kadar dayanacak güçleri yok.” dedi.
Bir kez daha anlaşıldı ki hazinede para yok!
Nisan’da Türkiye tarihinin en büyük zirai don olaylarından birinin yaşandığını, ülkenin neredeyse tamamının donduğunu, akla gelen tüm meyve ürünlerinin yok olduğunu vurgulayan Ağbaba, ödemelerin hazinede para olmamasından dolayı yapılmadığını belirterek şunları söyledi: “ İl ve ilçe tarım müdürlükleri çalışmalarını tamamlamış, oluşturulan komisyonlar günler önce üreticiye ödenmesi gereken rakamı belirlemiş ama Cumhurbaşkanı halen “Kasım ayına kadar” diyor. Bir kez daha anlaşılıyor ki hazinede para yok. İşçiye yok, memura yok, emekliye yok. Şimdi de üreticiye yok. Para olsa koskoca devletimiz zirai donun üzerinden 7 ay sonrası için ödeme planı yapar mı? Milletvekilleri bayram sonrası ödemelerin başlayacağını söyledi. Bayram geldi geçti. Genel başkanları Kasım ayı diyor. Olan yine üreticiye oluyor.”
Kasım’a kadar borçlar ne olacak?
AK Parti döneminde üretimin can çekiştiğini, üreticinin üretim yapamaz hale geldiğini kaydeden Ağbaba, “Çiftçilerin bankalara olan toplam borcu 1 trilyon 8 milyar lirayı aştı. Toplam icra dosya sayısı 23 milyon 617 bine ulaştı. Sadece haziran ayında 3841 tarla ve 39 traktör icra tarafından satışa çıkarıldı. Durum bu kadar can yakıcı bir haldeyken yaşanan zirai dondan sonra üreticiler yüz üstü bırakıldı. Üreticinin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarıyla ilgili bir yetkilinin ağzından tek bir kelime çıkmadı. Üretici, borçlarının faizsiz ertelenmesini istiyor, üretici sulama suyu borçlarının ertelenmesini istiyor. Üretici yıl boyunca yaptığı harcamaların objektif bir şekilde değerlendirilerek kendisine ödenmesini istiyor. TARSİM ödemelere başlarken AKP hükümeti ödeme için neyi bekliyor?” ifadelerini kullandı.
Pembe tablo çizmek mümkün mü?
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, üreticinin sorunlarını dile getiren muhalefeti karamsar tablo çizmekle suçladığını dile getiren Ağbaba, şu şekilde konuştu: “AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, çiftçinin borçlarını gündeme getiren muhalefeti karamsar tablo çizmek ve gerçeği çarpıtmakla suçluyor. Böyle bir ortamda pembe tablo çizmek mümkün mü? 12 Nisan felaketi sadece üreticileri değil, tüketicileri, ihracatçıları, zirai ilaç ve gübre bayilerini, kamyoncusundan esnafına, müteahhidinden oto galericisine akla gelen tüm sektörleri mağdur ediyor. Malatya’da onlarca düğün iptal edilmiş, ev yapacaklar evini yapamıyor, traktör alacaklar traktör alamıyor. Hükümet de daha ‘kasım ayına kadar ödeme yapacağız’ diyor. Kasıma kadar borçlar ne olacak? Gelen icraları kim kapatacak? Üretici yeni ilacı, gübreyi hangi parayla alacak? İktidar ağaçları kuruyan, meyvesi yok olan üreticilerin beklentilerini bir an önce gidermeli, borçlarını ödeyebilmeleri için alacakları paraları hesaplarına derhal yatırmalıdır.”