Bayraktar'dan TARSİM'e çağrı: Don ve kuraklık karşısında çiftçi yalnız bırakılıyor...
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, 65 ilde meyve ağaçlarını etkileyen don ve kuraklık felaketine dikkat çekerek, TARSİM'in sigorta kapsamını genişletmesi ve çiftçilere zamanında ödeme yapması gerektiğini söyledi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, don felaketinden en çok etkilenen illerden biri olan Malatya’ya giderek üreticilerle bir araya geldi. Bayraktar, Malatya ve çevre illerin ziraat odası başkanlarıyla birlikte Akçadağ ilçesindeki Ören Mahallesi’nde bulunan bir kayısı bahçesinde basın açıklaması yaptı.
'500 Binin Altına Düştü'
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçilerin SGK primlerini ödeyemez hale geldiğini belirterek, primlere hazine desteği verilmesi gerektiğini vurguladı. SGK’ya kayıtlı çiftçi sayısının 500 binin altına düştüğünü söyleyen Bayraktar, bu durumun emeklilik hakkını da tehdit ettiğini ifade etti.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçilerin sosyal güvenlik sisteminden kopmak üzere olduğunu belirterek önemli uyarılarda bulundu. Bayraktar, çiftçilerin Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) olan prim borçlarını ödeyemediklerini ve bu nedenle sisteme kayıtlı çiftçi sayısının her yıl düştüğünü söyledi.
"SGK'ya kayıtlı çiftçi sayısı 500 binin altına düştü" diyen Bayraktar, primlerin asgari ücretle birlikte artmasının üreticileri zorladığını ve birçok çiftçinin muafiyet belgesi alarak prim ödemekten kaçındığını belirtti.
Bayraktar, “Bu primlerde Hazine’den destek sağlanarak bir indirim yapılmalı. Çalışma Bakanımızla bu konuyu birkaç kez görüştük. Ancak Maliye Bakanımızla da görüşülmesi gerekiyor. Eğer bu prim yüksekliği devam ederse çiftçilerimizin SGK’da devam etmesi ve emekli olması mümkün değil” ifadelerini kullandı.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçilerin yaşadığı don ve kuraklık felaketlerine karşı daha etkili önlemler alınması gerektiğini belirtti. Bayraktar, özellikle don sigortası yaptıran çiftçi sayısının düşük olduğunu ifade ederek, primlerin yüksekliğinden dolayı üreticilerin bu sigortayı karşılayamadığını söyledi.
'TARSİM'in hassas, adil ve hakkaniyetli davranmalı'
Bayraktar, "Çiftçilerimizin önemli bir kısmı don sigortalısı değil. Don primleri yüksek geliyor, bu nedenle üreticimiz sigorta yaptıramıyor. Afet bölgesine gidildiğinde TARSİM'in daha hassas, adil ve hakkaniyetli davranmasını istiyoruz" dedi.
TARSİM yetkililerine bu taleplerin iletildiğini belirten Bayraktar, sulama ücretlerinin de üreticiyi zorladığını vurguladı. Türkiye’nin birçok bölgesinde yağış eksikliği nedeniyle kuraklık riskinin arttığını belirten Bayraktar, “Çiftçilerimiz daha fazla su kullanmak zorunda kalacak. Ancak sulama ücretleri bu haliyle üretimi sürdürülemez kılıyor” ifadelerini kullandı.
Bayraktar, çiftçilerin geçmişte olduğu gibi sulama ücretlerinde yüzde 50 indirim beklediğini hatırlatarak, “Üreticimiz bu şartlarla ‘biz üretime devam edemiyoruz’ diyor. Bu sese kulak verilmesi gerekiyor” çağrısında bulundu.
Bayraktar: “Çiftçiye Kredi Şart, Destek Şart!”
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçilerin hem üretimde kalabilmesi hem de geçimini sürdürebilmesi için bankaların acilen kredi açması gerektiğini söyledi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçilerin ekonomik zorluklar nedeniyle üretimden uzaklaşma riskiyle karşı karşıya olduğunu belirterek, bankaların acilen çiftçilere kredi sağlaması gerektiğini vurguladı.
Bayraktar, "Bankaların çiftçilerimize yeni kredi açması lazım. Çünkü çiftçilerimizin paraya ihtiyacı var. Bu ihtiyaç iki boyutlu. Birincisi, üretimde kalabilmeleri için bu destek şart. Aksi halde tarımda genç nüfusu tutmak da mümkün olmayacak. Göç artacak" dedi.
Çiftçilerin sadece üretici değil aynı zamanda birer aile reisi olduğunu ifade eden Bayraktar, “Çoluk çocuğunun geçimini sağlamak için mücadele ediyorlar. Hem üretim hem de yaşam için bu desteğe ihtiyaçları var” diye konuştu.
Tarım ve Orman Bakanlığı’na da çağrıda bulunan Bayraktar, destek ödemelerinin zamanında yapılmasının kritik olduğunu belirterek, “Destekler bu günlerde lazım. Nakit bu günlerde lazım. Bankalar kredi verecekse şimdi versin. Çiftçilerimiz bankalara gittiğinde eli boş dönmesin” ifadelerini kullandı.