Balık Pazarlarında Fiyat Artışı! En Ucuz Balık Hangisi? İşte Detaylar...
Yeni yıl ile birlikte balık fiyatlarında beklenen düşüş yaşanmadı. Balık tezgahlarında yeni çeşitler yerini alsa da, Ocak ayında fiyatlarda bir düşüş yaşanmadı ve bu durum vatandaşın cebini yakmaya devam ediyor.
Geçtiğimiz yılın enflasyon verilerinin açıklanması ve 2025 yılına yönelik vergilerin artması, vatandaşları balık tezgahlarından uzaklaştırdı. Artık balık almak, birçok aile için lüks haline gelmeye başladı. Denizlerde bolluk yaşanırken, Malatya'daki vatandaşların evlerinde pişirecekleri balık miktarı ise giderek azalıyor.
Artan enflasyon, her sektörde olduğu gibi balık sektörünü de olumsuz etkiledi. Ocak ayında havaların soğuk gitmesi balıkçıları sevindirse de, tüketiciler fiyatların haal yüksek gitmesi karşısında tepkili. Balıkların tüketiciye ulaşana kadar 3-4 elden geçmesi ve aracıların fiyatlara eklediği zamlar, vatandaşın yalnızca tezgahlara bakmakla yetinmesine neden oluyor.
Artık Malatya’daki vatandaşlar, balık almak istediklerinde en ucuz seçeneklerden biri olarak bilinen İstavrit'in kilosunu 180 TL’den almak zorunda kalacaklar. Özellikle balık tüketiminin giderek lüks haline geldiği bu dönemde, balık fiyatlarının bu kadar yüksek olması, dar gelirli aileler için büyük bir ekonomik yük oluşturuyor.
6 Şubat depremlerinden en çok etkilenen iller arasında yer alan Malatya’da, et ve balık pazarı, geçici olarak yıkılan adliyenin yanında bulunan otoparka taşınan esnaf Ferhat Buluş, 2024 yılına girilmesine rağmen balık fiyatlarında herhangi bir değişiklik yapmadıklarını belirtti. "Piyasa şu anda güzel, ama balık fiyatlarında değişiklik yapmadık çünkü yeni yıla girmemiş olmamız fiyatların düşmesini sağlamadı," diyen Buluş, dışarıdan tedarik ettikleri balıkların maliyetinin kendilerine yansıdığını söyledi.
'Bize yansıyan maliyetler, Samsun, İstanbul ve diğer illerden getirdiğimiz balıkların kasa başına bin TL'ye gelmesiyle artıyor. Eğer hava çok soğuksa ve balıkçılar denize açılamıyorsa, bu maliyet bin 200, bin 300 TL'ye kadar çıkabiliyor,' diyen Ferhat Buluş, bu artışı vatandaşa yansıtmamaya çalıştıklarını ancak balık fiyatlarının düşmediğini ve bunun da fiyatların sabit kalmasına neden olduğunu vurguladı.
Buluş, "2024 yılında fiyatların düşmesini bekliyorduk ama düşmedi. Bu da bizi zor durumda bırakıyor. Alım gücü ortada, vatandaşın durumu belli. Eğer fiyatları artırırsam, ne vatandaş alabilir ne de ben bu balıkları satabilirim," dedi.
Buluş, bazen vatandaşların yüksek fiyatlar nedeniyle tepki gösterdiğini ancak bu fiyatların, balıkların 3-4 elden geçerek kendilerine ulaşması ve üzerlerine eklenen vergiler nedeniyle yüksek olduğunu belirtti. "Aslında biz makul fiyata satmaya çalışıyoruz. Bu maliyetler bizim cebimizden çıkıyor, ama ne ben ne de başka balıkçı arkadaşlarım bu durumu göze alabiliyor. Çünkü balıklar elimizde kalıyor," diyerek fiyatların sabit kalmasının arkasındaki zorlukları dile getirdi.