Bahçede yok, piyasada bol: Sahte 'Malatya kayısısı' piyasaya sürülüyor!
Zirai don felaketiyle sarsılan Malatya'da, kayısı üreticileri yeni bir sorunla karşı karşıya. Dışarıdan kaçak yollarla getirilen kayısılar piyasayı altüst ederken, konuyla ilgili açıklama yapan Malatya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Yunus Kılınç, İran sınırından yurda kayısı sokulduğu yönünde ciddi duyumlar aldıklarını belirtti.
12 Nisan’da meydana gelen zirai don başta Malatya olmak üzere birçok ili derinden etkiledi. Malatya’da kayısı çiçeklerinin yüzde 90’ı yanarken, ihracatçılar bağlantılarını kaybetmemek için farklı yollar aradı. Özbekistan, Tacikistan ve Kırgızistan’ın yanı sıra şimdi de İran kayısısı ülkede yayılmaya başladı. Bu durum, kalitesiz kayısıların 'Malatya kayısısı' adı altında satılma riskini de beraberinde getirdi.
Sınırlardan nasıl geçiyor?
Geçtiğimiz günlerde Malatya’yı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirai don ödemelerinin bu ay içinde başlayacağını duyurdu. Malatya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Yunus Kılınç ise ödemelerin detaylarını paylaşmak amacıyla basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasının ardından sınırlardan sokulan kayısılara da değinen Kılınç, sınır güvenliğinin ihmal edilmesine tepki gösterdi.
Diğer ülkelerden alınan ucuz kayısıların ülkede dağılmaya başladığını vurgulayan Kılınç, konunun üzerinde duracaklarını ifade ederek şunları söyledi:
“Kayısımız don afeti yaşadı diye değil. Biz bunu yıllar önceden fark ettik. Kayısımıza diğer ülkelerden ucuz kayısılar getirip karıştırıldığını defalarca da basın yoluyla duyurduk. Bunu Tarım Bakanımıza ilettik. Tarım Bakanımız bu kayısının nasıl Türkiye'ye sokulduğunu kendilerinin de bilmediklerini ancak kendilerinin de bilgileri olduğunu söylediler. Tabii ki önce sınır güvenliğimiz önemli. Sınırlarımızdan şu anda bizim aldığımız haberlere göre İran kapısından Türkiye kayısı sokuluyor. Öncelikle ben bunu yetkililere sesleniyorum. Sınır güvenliğini nasıl bu kadar ihmal edilebiliyor? Oradaki insanlar nasıl bir görev yapıyorlar? Türkiye'de ithalatı yasak olan bir kayısıyı nasıl ülkemize sok okuyorlar. Öncelikle oradan başlamak lazım. Onun için biz bu konunun da üzerinde duracağız.”
Bindiği dalı kesenler utansın
Diğer ülkelerden getirilen ve ülkede dağılan kayısının, Malatya kayısısının kalitesini ayaklar altına aldığını dile getiren Kılınç, “Şark kurnazlığı yapıp, transit geçiş adı altında serbest bölgeye getiriyorum gibi iddiaların ortadan kaldırılması için bakanlıklarımıza gidip görüşeceğiz. Gerekirse Sayın Cumhurbaşkanımıza durumu ileteceğiz. Çünkü serbest bölgeye gelen kayısılar ne hikmetse Türkiye'nin içerisinde dağılabiliyor ve Malatya kayısının kalitesini ayakaltına alıyor.
Malatya üreticisi bu konuda büyük bir zarar görüyor. Biz bunun farkındayız. Bindiği dalı kesenler utansın. Bunu yapan ticaretçi arkadaşlarımız bindiği dalı kesiyorlar. Onlar utansın.” diye konuştu.