Arılar ölüyor

Malatya Arı Yetiştiriciler ve Üreticiler Birliği Başkanı Ali Çolak, bu yıl arı ölümlerinin fazla olduğunu söyledi. Çolak, 'Arı ölümleri Varroa'dan kaynaklı, bu sene aşırı bir Varroa akışını sonradan fark ettiğimiz için herhangi bir tedbir almadan Varroa'ya teslim olduk' dedi.

Birlik binasında son dönemlerde artan arı ölümleriyle ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Çolak,“Türkiye genelinde arı ölümleri var. Bu bize Eylül ayında intikal etti. Sahada yapmış olduğumuz çalışmalardan sonra üst birliğimizi aradık. Birlik tarafından 4 üniversite akademisyen bölgemize geldi. Bu bölgede üniversite hocaları ile birlikte yaptığımız araştırmada arı kayıplarının yüzde 50 civarında olduğunu, bunun Türkiye genelinde yaşandığını ifade ettiler. Bölgeye gelen 4 akademisyen, Fırat havzasından Malatya, Bingöl, Tunceli ve Elazığ'dan büyük bir çalışma yaptılar. 1 hafta boyunca kendileri ile birlikte dolaştık. Arı ölümlerinin en büyük etkenlerinden Varroa'dan olduğunu, bu sene aşırı bir Varroa akışının olduğunu, bunu arıcılar, birlikler, üniversite ve üreticiler de bu olayı aniden ve sonradan fark ettikleri için, herhangi bir tedbir almadan Varroa'ya teslim olduk. Bunu fark ettikten sonra tüm arı üreticilerini sahada uyardık. Varroa ile mücadelemizi en iyi şekilde yaptık. Hocalarımızın bize tavsiye ettiği ilaçları arıcılarımıza duyurduk” diye konuştu.

Arının tepesine yapışıyor

Toplantılar ve seminerlerle hastalığı arıcılara duyurduklarını söyleyen Çolak, “Varroa'nın da etkin mücadele kapsamına alınması lazım. Yani devlet bir yörede şap aşısını, çiçek aşısını nasıl yapıyorsa, bunu da aynı yörede arılar için aynı gün yapılmasıyla Varroa ile mücadelede bunun önüne geçmiş olacağını düşünüyoruz. Bir hafta önce bakanlığa, daire başkanlıklarını ilettik ve sonuçlarını bekliyoruz. Bu Varroa'nın da devlet tarafından mücadele kapsamına alınmasını, ilaçların desteklenmesi talebinin karşılık bulmasını istiyoruz. Bu Varroa dediğimiz şey, bir bit diyebiliriz. Bu çekirge gibi bitkilere musallat oluyorsa, bu bit de arının tepesine yapışıyor, bir baloz gibi sineğin üstüne konuyor ve kanını emiyor. Bu hızlı gelişen, yayılan ve akarı olan bir bittir. Bunun adını da arıda olduğu için Varroa diyorlar. Bazı seneler çekirge ile ilgili mücadele ediliyorsa, bu sene de Varroa ile bir mücadele yaşandı. Biz üretici olarak mücadelenin devlet tarafından desteklenmesini istiyoruz” ifadelerinde bulundu.

Bakmadan Geçme