Ağbaba'dan zirai don eleştirisi: Üretici daha ne kadar bekleyecek?
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kabine toplantısı sonrası zirai dona ilişkin açıklama yapmamasına sert tepki göstererek, 'Aradan 2 hafta geçmiş halen kime ne kadar ödeme yapılacağı belli değil. Üreticiler daha ne kadar bekleyecek.' dedi.
Meclis toplantısında konuşan CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kabine toplantısı sonrası zirai dona ilişkin açıklama yapmamasına tepki gösterdi. Ağbaba, ‘Trabzonspor’a başarı diledi, Pakistan-Hindistan gerilimini, haberleşme uydusunu, İran’ı konuştu, ama 36 ili etkileyen zirai donla, üreticilerle ilgili tek kelime etmedi” ifadelerini kullandı.
Elle tutulur açıklama yok
Üreticilerin zirai don mağduriyetinin iktidarın umurunda olmadığını belirten Ağbaba, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından elle tutulur bir açıklama yapılmadığını söyledi. Ağbaba, “12 Nisan’da Türkiye tarihinin en büyük zirai don olaylarından birinin yaşandı. Doğudan batıya, kuzeyden güneye ülkenin neredeyse tamamının dondu. akla gelen tüm meyve ürünlerinin yok oldu ama görünen o ki üreticilerin yaşadığı mağduriyet iktidarın umurunda değil. 2 haftayı geçen bir sürede ne Tarım Bakanlığından ne de diğer kurumlardan elle tutulur, gözle görülür tek bir açıklama yok. Elimizde sadece Erdoğan’ın “Çiftçi kayıt sistemine kayıtlı ve zirai don sigortası olmayan çiftçilere yaptıkları harcamalarının hasar oranına göre karşılanması için çalışma yapılacak” cümlesinden başka hiçbir somut cümle yok. Zirai donu da unutturacaklar.” diye konuştu.
Üreticilerin beklentileri giderilmeli
Zirai donun sadece üreticileri değil, tüketicileri, ihracatçıları, zirai ilaç ve gübre bayilerini, esnafı ve akla gelecek tüm sektörleri mağdur edeceğini vurgulayan Ağbaba, üreticilerin beklentisinin bir an evvel giderilmesi gerektiğini kaydetti. Ağbaba, “Görünen o ki AK Parti sadece üreticileri değil bu sektörlerin tamamını gözden çıkarmışa benziyor. Üreticiler, ‘TARSİM sigortası olup çiçek açmadan yanan ağaçlara ne olacak?’ diye soruyor. ‘Dondan önce doludan etkilenen ağaçlar için ödeme nasıl yapılacak ?’ diye soruyor. ‘5 Yaşındaki ağaca atılan ilaçla 25 yaşındaki ağaca atılan ilaç aynı miktarda değil. Hesaplama neye göre yapılacak?’ diye soruyor. ‘Tespit çalışmaları nerede, nasıl ve ne zaman yapılıyor?’ Diye soruyor. ‘Zaten tüm meyveler tamamen yanmış, daha neyin tespiti yapılıyor? diye soruyor. Aradan 2 hafta geçmiş halen kime ne kadar ödeme yapılacağı belli değil. Üreticiler daha ne kadar bekleyecek? İktidar ağaçları kuruyan, meyvesi yok olan üreticilerin beklentilerini bir an önce gidermeli, borçlarını ödeyebilmeleri için alacakları paraları hesaplayıp hesaplarına yatırmalıdır.” şeklinde konuştu.