Ağbaba'dan TARSİM'e tepki: Tazminat bedelleri minimuma düşürülüyor!
Malatya'da çiftçilerle bir araya gelen CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, 'TARSİM gelip ürünlere baktığında fizyolojik sebepleri öne sürüp üreticinin alacağı tazminat bedellerini minimuma indirmeye çalışıyorlar. Devlet üreticisini şimdi desteklemezse çiftçi ölür.' dedi.
Geçtiğimiz günlerdeki yoğun kar yağışının ardından Türkiye genelinde olduğu gibi Malatya'da da zirai don yaşandı. Zirai don olayı, ülkenin önemli kayısı üretim merkezlerinden biri olan kentteki meyve ağaçlarında ciddi hasara yol açtı. Özellikle tomurcuklanan ve çiçeklenme evresindeki kayısı ağaçlarının dalları don etkisiyle karardı. Yaşanan afet sonrası çiftçilerle sık sık bir araya gelen CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, son olarak Doğanşehir ilçesi Çığlık Mahallesi’nde zirai dona ilişkin açıklamalarda bulundu. Ülkenin ayakta kalmasının çiftçiye ve üretime bağlı olduğunu kaydeden Ağbaba, “Parti olarak üreticinin her zaman yanında olduk, yanında olmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
“FELAKETİN BOYUTUNU GÖRMEK İÇİN ÜRETİCİ OLMAYA GEREK YOK”
Zirai don olayının ardından Akçadağ, Yeşilyurt, Darende bölgesinde incelemelerde bulunduğunu kaydeden Ağbaba, şunları söyledi: “ Bugün Doğanşehir’deyiz. Malatya adeta ikinci depremi yaşamış durumda. 6 Şubat depreminin ardından ölülerimiz vardı , bu zirai depremde ölülerimiz yok ama ocaklarımıza ateş düştü. Genel başkanımız Ordu’da yaptığı mitingde don felaketiyle ilgili araştırma önergesi verilmesi konusunda bizi görevlendirdi. Bizde araştırma komisyonu kurulmasıyla ilgili teklifimizi verdik. Geçtiğimiz hafta Salı günü konuyu meclis gündemine taşıdık. Komisyon kurulmasını istedik. Tüm partilerin oyuyla Araştırma Komisyonu kurulmasına karar verildi. Komisyon don vurulan illeri gezecek, incelemeler yapacak. Görünen köy kılavuz istemez, her şey apaçık ortada. Yaşanılan felaketin boyutunu görmek için çiftçi olmaya gerek yok. Ağaca bakınca dalların nasıl kuruduğunu, meyvenin nasıl yandığını herkes görebiliyor.”
ÜLKENİN AYAKTA KALMASI ÇİFTÇİYE, ÜRETİME BAĞLI
Tarımın bitmesi durumunda ülkenin ayağa kalkamayacağnı vurgulayan Ağbaba, “ Ülkenin ayakta kalması çiftçiye, üretime bağlı. Parti olarak üreticinin her zaman yanında olduk, yanında olmaya devam edeceğiz. Bütün bölge yangın yeri gibi, bütün bölge yas evi gibi. Sadece kayısı değil tüm ürünlerimiz yandı. Sadece bu yıl değil gelecek yıl içinde sıkıntılar yaşanacak. Ağaçları kurtarabilmek için daha fazla bakım yapılacak. Bu nedenle devlet çok hızlı bir şekilde çiftçinin tüm borçlarını faizsiz ertelemeli. Çiftçilerin hesaplarına mazot ve gübre desteği olarak dönüm başına 130 TL yatıyor. Bu rakam çok yetersiz, arttırılmalı. Ürünleri yanan tüm çiftçilere nakdi yardım yapılmalı. Malatya’da üreticilerin sesini tüm Türkiye’ye duyurmaya devam edeceğiz.” dedi.
“ÜRETİM OLMAZSA İNSANLAR NEYLE GEÇİNECEK?”
Ağaçların bu sene de kayısı vermeyeceği gibi sonra ki sene de kayısının olmayacağını belirten üreticiler ise şunları söyledi: “5 Nisan’da yağan doluda ağaçlar zarar gördü. Üzerine kar yağdığı için çok sayıda üretici don zararını alamadı. Hiçbir meyve kalmadı. Ekinlerin de yüzde 60-70’inde yanık var.15-20 santim üzerinde ürün kalmadı. TARSİM gelip ürünlere baktığında fizyolojik sebepleri öne sürüp üreticinin alacağı tazminat bedellerini minimuma indirmeye çalışıyorlar. Üretici gelecek yıl için de ne yapacağını düşünüyor. Geçen sene kayısı tuttu ama işçiye, ilaççıya, mazota çalıştık. Bu sene o da yok. Hepsi cepten gitti. Aldığımız ilaçlar borca. Gübre borca. Aldığımız traktör de borca. Bunları nasıl ödeyeceğiz? Kredilerin ertelenmesi, yeni kredilerin verilmesi lazım. Devlet üreticisini şimdi desteklemezse çiftçi ölür. Üretim olmazsa insanlar neyle geçinecek?”