Afyon Pastırması'na AB'den tescil!
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Afyon Pastırması'nın Avrupa Birliği'nde coğrafi işaret tescili alarak Türkiye'nin tescilli 34'üncü ürünü olduğunu duyurdu.
Afyonkarahisar mutfağının önemli lezzetlerinden biri olan Afyon Pastırması, Avrupa Birliği’nden coğrafi işaret tescili aldı. Bu gelişmeyle birlikte Türkiye’nin AB nezdindeki coğrafi işaretli ürün sayısı 34’e ulaştı.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Kendine özgü aromasıyla öne çıkan Afyon Pastırması, Avrupa Birliği’nden coğrafi işaret tescili alan 34’üncü ürünümüz oldu. Afyonkarahisar’ın mutfak mirası, bu tescille artık Avrupa sofralarında da tanınacak. Hayırlı olsun” ifadelerine yer verdi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ise gelişmeyi sosyal medya hesabından duyurarak, “Uluslararası coğrafi işaret tescillerimize bir yenisini ekledik. Afyon Pastırması, Avrupa Birliği'nde tescillenen 34'üncü coğrafi işaretli ürünümüz oldu. Coğrafi işaretli ürünlerimiz, kadim kültürümüzün, bereketli topraklarımızın ve üreticilerimizin emeğinin küresel ölçekte tescilidir. Başta üreticilerimiz olmak üzere emeği geçen herkesi yürekten kutluyorum” dedi.
Bakan Kacır’ın paylaşımında AB’de tescilli ürünlerin listesine de yer verdi. Tescilli coğrafi işaretli ürünlerin sırası ise şu şekilde:
"Gaziantep Baklavası, Aydın İnciri, Malatya Kayısısı, Aydın Kestanesi, Milas Zeytinyağı, Bayramiç Beyazı, Taşköprü Sarımsağı, Giresun Tombul Fındığı, Antakya Künefesi, Suruç Narı, Çağlayancerit Cevizi, Gemlik Zeytini, Edremit Zeytinyağı, Milas Yağlı Zeytini, Ayaş Domatesi, Maraş Tarhanası, Edremit Körfezi, Yeşil Çizik Zeytini, Ezine Peyniri, Safranbolu Safranı, Aydın Memecik Zeytinyağı, Araban Sarımsağı, Osmaniye Yer Fıstığı, Bingöl Balı, Bursa Şeftalisi, Hüyük Çileği, Bursa Siyah İnciri, Söke Pamuğu, Manisa Mesir Macunu, Gaziantep Menengiç Kahvesi, Silifke Yoğurdu, Aydın Memecik Zeytini, Erzincan Tulum Peyniri, Aydın Çam Fıstığı, Afyon Pastırması."
Afyon Pastırması’nın bu listeye eklenmesiyle, Türk mutfağının zenginliği ve yerel üretimin kalitesi bir kez daha uluslararası düzeyde tescillenmiş oldu.