45 yıllık ustadan kenger sakızına tescil desteği!
Malatya'nın Darende ilçesinde 45 yıldır kenger sakızı üreten Arif Kaçaman, ürünün coğrafi işaret alması için başlatılan sürece destek verdi.
Malatya’nın Darende ilçesinin yaylalarında yetişen kenger bitkisinin kuruması sonrası köklerinin kesilmesi ile elde edilen beyaz renkli sıvının güneşte kurutulmasıyla elde edilen kenger sakızı doğal bir sakız olup kesinlikle katkı maddesi içermiyor. Babasından öğrendiği mesleği sürdüren Kaçaman, “45 senedir işim budur. Hem üretirim hem satarım. Perakende satış da yaparım, vatandaşa yardımcı olurum. Babamdan öğrendim, zamanla kendimi geliştirdim” dedi.
Kenger sakızının üretiminin meşakkatli olduğunu vurgulayan Kaçaman, “Günde 1,5–2 kilo sakız keserim. Kökleri kestikten sonra kaynar suda işler, sıcak sıcak sündürürüz. Bir sezonda 60–70 kilo sakız çıkar. Bu iş için dağlarda sabah 5’ten akşam 8’e kadar çalışırız” diye konuştu.
Darende’nin Yazıköy ve Fenk (Çukurkaya) mahallelerinde geçim kaynağı haline gelen kenger sakızının, iklim ve toprak yapısı sayesinde çevre illerden ayrıştığını belirten Kaçaman, “Bizim sakızın aroması farklıdır. Hacıların, Yazıköy ve Başkaya dağlarının sakızı çok meşhurdur. Hiçbir yer bizim sakızı tutmaz” ifadelerini kullandı.
Kenger sakızının sağlık açısından da faydalı olduğunu dile getiren Kaçaman, “Çiğnemek kulak zarlarına iyi gelir, diş etlerini temizler, mideyi rahatlatır. Çok faydalıdır. Coğrafi işaret alınırsa sakızımızın değeri artacak, herkes tanıyacak” dedi.