Amacımız üretimi arttırmak
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası(MTSO) Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, üretim ve istihdamı artırmak amacıyla Türk- Alman Ticaret Odası ile istişare içinde ortak çalışmalar yürüttüklerini söyledi
MTSO Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu gazetemize yaptığı açıklamada, Avrupa’nın önemli ekonomi kuruluşlarında birisi olan ‘Eurochambers’ ile de görüşmelerin sürdürüldüğünü ve hayata geçirilecek projelerin tamamlanması halinde Avrupa Birliği(AB) tarafından TSO’lara 5 Milyon Avro daha hibe sağlanacağını söyledi. Sadıkoğlu, bu paydan Malatya’nın da önemli ölçüde yararlanması için çalışmaların sürdürüldüğünü ifade ederek, üretim ve istihdamı artırmak amacıyla Türk- Alman Ticaret Odası ile istişare içinde ortak çalışmalar içerisinde olduklarını kaydetti. Sadıkoğlu, “EXİM Bank Genel Müdürü ile görüşme fırsatımız oldu ve Malatya’ya şube açılmasını talep ettik. Bu talebimizin de kısa süre içinde değerlendirmesini bekliyoruz. Geçtiğimiz yıl yaptığımız çalışmalar içerisinde TOBB başkanlığı ve yönetimi ile birlikte Asya-Pasifik Ekonomi Zirvesine katıldık. Burada yapılan, tanışma ve işbirliği görüşmeleri gerçekleştirdik. Bununla birlikte TOBB’un tarafından düzenlenen G-3 zirvesine katılım sağladık. Görüşmelerde bulunduk. Diğer yandan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile yaptığımız görüşmede Organize Sanayi bölgesine yeterli gönderilmesi konusunda taleplerimiz oldu. Yine Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile de görüşerek sorunlarımızı ilettik. Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pekdemirli ile görüşmemizde ise birçok konu ile birlikte Kayısının kükürt problemini aktararak destek taleplerimizi ilettik. Ayrıca Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile de oda olarak Malatya adına taleplerimizi kendilerine aktardık. Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati’nin katılımlarıyla düzenlenen “İş Dünyası Temsilcileri toplantısı’na katıldık ve daha önce belirlediğimiz sorunları Bakan Yardımcısı Nebati’ye sunduk” dedi.
YENİ UFUKLAR AÇMAK İSTİYORUZ
Sadıkoğlu, “Sektör temsilcilerini bilgilendirmek ve onlara yeni ufuklar açmak amacıyla birçok çalışmalarımızda halen devam etmektedir. Bu kapsamda yapılan çalışmalarımızı da özetleyecek olursak Teknokent işbirliği ile girişimcilik ve patent, sanayi teşvik, UR-GE çalışmalarımız devam ediyor. Eğitim akademisi bünyesinde üyelerimize KOBİ desteği ile ilgili bilgilendirmelerde bulunuyoruz. UR-GE (Uluslararası rekabetçiliğin geliştirilmesinin desteklenmesi projesi) kapsamında Organize sanayi bölgesinde faaliyet gösteren tekstil firmalarının temsilcileri ile görüşmelerimiz sürüyor. Fırat Kalkınma Ajansı (FKA) arasında 2018 yılı fizibilite desteği destek sözleşmesi kapsamında “Elektrikli küçük ev aletleri, çelik mutfak eşyası, tekstil, çelik kapı, ayakkabı yatırımına ilişkin somut fizibilite çalışması” Projemiz ile üyelerimize yönelik çalışmalar yürütecek olan İhracat Destek Ofisi kurma çalışmalarımız da sona yaklaştık. Üyelerimize yönelik ekonomik anlamda katkı sağlayacak çalışmalarımız arasında üyelerimize ve tüm esnafa ilan, reklam ve tabela vergilerinde yüzde 38 oranında büyük indirim yapıldı” diye konuştu.
SEKTÖR TEMSİLCİLERİNİ BİRARAYA GETİRDİK
Başkan Sadıkoğlu, “Malatya’nın 2018 yılına ait madencilik ihracatı 1 Milyon 934 Bin Dolardır. Odamızca, Maden Mühendisleri Odası ve İnönü Üniversitesi tarafından ortaklaşa düzenlenen “Malatya Maden Potansiyelinin Değerlendirilmesi” konulu panelde sektör temsilcileri ile akademiyi bir araya getirerek üniversite ve sanayi bağını kurmayı hedefledik. TOSYÖV (Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı) tarafından düzenlenen “KOBİ’lere ve Girişimcilere Sağlanan Destekler ve Finans Olanakları” toplantısını TSO ev sahipliğinde gerçekleştirdik. Malatya TSO olarak İstanbul’da düzenlenen Malatya tanıtım günlerine katıldık. Antalya’da düzenlenen Yörex Fuarında ilimizi temsil ettik. Reel sektör ve finans sektörünün temsilcileri ile Diyarbakır’da bir araya geldik. Bunlara ilave olarak Türkiye’nin çeşitli illerinde düzenlenen tanıtım ve istişare toplantılarına katılım sağladık” dedi.
HEDEFLERİMİZİ BELİRLEDİK
Sadıkoğlu, “İlimizde 2018yılında gerçekleştirilen ihracat rakamı 339 milyon 553 bin dolar oldu. İhracatın ilk sırasında 153 milyon dolar ile kuru meyve ve mamulleri yer aldı. 111 milyon dolar ile hazır giyim ve konfeksiyon, 22 milyon dolar tekstil ve hammaddeleri, 8 milyon dolar ile su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatı yer alıyor. Bu rakamı daha da yukarılara çıkarmak istiyoruz. Bu amaçla da hedefimizdeki çalışmaları da şu şekilde özetleyebiliriz. Dış ticaret biriminin kurulması, mobilyacılar sanayi sitesinin kurulması, tekstil kent projesinin hayata geçirilmesi, ticari anlamda arabuluculuk merkezinin kurulması, tarımsal organize sanayi bölgesinin hayata geçirilmesi, yurt içi ve yurt dışı fuar organizasyonlarının odamız tarafından daha etkin bir şekilde organize edilmesi yer alıyor. Bunun yanında bu kapsamda eğitim verecek yeni bir endüstri meslek lisesini Malatya’ya kazandırmak istiyoruz” ifadesinde bulundu.