Altında yükseliş sürecek

Merkez Bankasının 1 puanlık faiz indirme kararı sonrası, dövizde yükselmeler meydana geldi. Dövizle birlikte altın fiyatlarında da yükseliş gösterdiğini belirten kuyumcu esnafı, altının gram fiyatının 500-550 aralığına kadar yükselebileceğini söyledi.

Altında yükseliş sürecek

Altının gramı son zamanlarda dolar kurundaki hareketlerin etkisiyle dalgalı bir seyir izlerken, Malatya Kapalı Çarşı kuyumcu esnafı, Merkez Bankasının 1 puanlık faiz indirme kararı sonrası, dövizde yükselmelere bağlı olarak altın fiyatlarının yükselişe geçtiğini belirttiler. Merkez Bankasının faiz indirimin doları tetiklediğini söyleyen kuyumcu esnafı Engin Temizer,  "Altın dolara bağlı olduğu için ister istemez bir yükselme trendine girdiği görülüyor. Fakat ONS burada aşağı doğru bir hareket seyrettiği için altın beklenilen yükseltiyi göstermedi. Fakat ilerleyen süreçte ONS'da ileri doğru bir yükseliş verirse altın daha da yukarı çıkacak gibi bir beklenti var. Bu sene sonunda daha da yukarı fiyatları göreceğiz gibi. Altın yükselme oranlarında geçen yılla bu yıl arasında fazla bir fark yok. Hatta biraz geriledi diyebiliriz. 500'leri geçmiş bir altından bahsediyoruz. Geçen yıl 500'leri test etmişti. Pandeminin ilk patlak verdiği yıl 270'lerden ivme kazanmaya başladı. Önümüzdeki süreçte tahmin ediyorum ki fiyatlar daha da yukarı çıkacak. Dolar'ın ateşi kolay kolay sönmez. Faiz oranları halen yüksek. Faizin indirilmesi gerekiyor. Faizin indirilmesi demek, Dolar'ın yükselmesi demek. 500'ler aşacağız diye bir görüntü görülüyor" dedi. 

Dalgalanmalar olabilir

Altın fiyatları hakkında da bilgiler paylaşan Temizer, "Şuan Çeyrek altın 816 TL,  yarım altın bin 632 TL, tam altın 3 bin 364 TL, gremsiye 8 bin 160 lira. Bu ara dalgalanmalar olabilir. Bir aşağı, bir yukarı ivmeler alabilir. Buda gram bazında 3-5 TL bir artış yaşatacaktır. İhtiyaçları varsa altınlarını bozdurmak isteyen vatandaşlar işte bu yükselmeleri fırsat bilip bozabilir. Ama uzun vadeli yatırımcıların beklemesinden yanayız. Her zaman söylediğimiz gibi altın uzun vadede en güvenli limandır" diye konuştu. 

Düğün sezonu sönük geçti

Temizer, altın fiyatlarının yüksek olması nedeniyle düğünlerde takılan altınlarda da azalmalar olduğunu dile getirerek, "Bu yıl ve geçen yıl biraz sıkıntılı geçti. Fiyatların yükselmesi milletin alım gücünü düşürdü. Pandemi etkisi, ister istemez sonrasına öteledi veya nikah salonundan evliliğe götürdü. Düğünlerde vatandaşlar artık altın yerine para takmaya başladı yada takı alışverişleri sonraya bırakıldı. Yani bu 2 yılda sezon biraz sakin geçti diyebiliriz" şeklinde konuştu.