Alev Alatlı Kimdir?

Ünlü yazar Alev Alatlı, 02 Şubat Cuma 2024 tarihinde tedavi gördüğü hastanede vefat etti. 78 yaşında hayata gözlerini kapatan Alatlı'nın ölümü, kültür ve edebiyat dünyasında derin bir üzüntü yarattı. İşte Alev Alatlı'nın hayatına dair önemli bilgiler...

Alev Alatlı Kimdir?

Biyografi:

Alev Alatlı, 1944 yılında İzmir'de dünyaya geldi. Lise eğitimini Tokyo'da tamamladıktan sonra, Ekonomi & İstatistik lisansını ODTÜ'de tamamladı. Ekonometri Yüksek Lisans eğitimini ise Fulbright bursu ile gittiği ABD'nin Vanderbilt Üniversitesi'nde (Nashville, Tennessee) aldı. Felsefe öğrenimine de başlayan Alatlı, doktora çalışmalarını New Hampshire, Dartmouth College'de sürdürdü ve bu süreçte İlâhiyat, Düşünce ve Medeniyet Tarihi üzerine yoğunlaştı.

Profesyonel Kariyeri:

1974 yılında Türkiye'ye dönen Alatlı, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Ayrıca, Ankara Devlet Planlama Teşkilatı'nda kıdemli ekonomist olarak görev aldı. California Üniversitesi (Berkeley) ile ortak psiko-dilbilim çalışmaları yürüten Alatlı, Cumhuriyet Gazetesi ile birlikte "Bizim English" adında bir dergi çıkardı ve daha sonra Türk Yazarlar Kooperatifinde (YAZKO) başkan yardımcılığı görevini üstlendi.

Ödüller ve Onurlandırmalar:

Alev Alatlı, 1985 ve 1986 yıllarında Edward Said'in "Haberlerin Ağında Islam" (Covering Islam) ve "Filistin'in Sorunu" (The Question of Palestine) adlı eserleriyle büyük başarı elde etti. Bu çalışmaları, 1986 yılında Tunus'ta sürgünde olan Yaser Arafat tarafından "Özgürlük Madalyası" ile onurlandırıldı. 2006 yılında Rusya'da Mihail Aleksandroviç Şolohov 100. Yıl Edebiyat Ödülü'nü kazanan Alatlı, 2014 yılında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'ne layık görüldü. Ayrıca, 2012 yılında Bülent Ecevit Üniversitesi ve 2017 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi tarafından fahri doktora payesi ile onurlandırıldı.

Görevleri:

Alev Alatlı, 2005-2017 yılları arasında Kapadokya Meslek Yüksekokulu mütevelli heyet başkanlığı görevini üstlendi. 2017 yılı itibariyle ise Kapadokya Üniversitesi mütevelli heyet başkanlığı görevini sürdürmekteydi.

Alev Alatlı'nın edebiyat dünyasına ve eğitim camiasına yaptığı katkılar, onu Türkiye'nin önde gelen entelektüellerinden biri haline getirmiştir. Kendisini rahmetle anıyor, ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz. Allah rahmet eylesin.