Açlık ve gıda krizi kapıda!
Dünya Gıda Günü dolayısıyla açıklama yapan Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Fevzi Çiçek, artan açlık ve gıda krizine dikkat çekti.
Artan nüfus, değişen iklim ve sınırlı kaynaklar göz önüne alındığında; önümüzdeki dönemler için üretimden tüketime kadar tüm gıda sisteminin her aşaması etkin biçimde planlanması gerekiyor. Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Fevzi Çiçek, gıda güvenliği, açlıkla mücadele ve sürdürülebilir tarımın önemine dikkat çekerek, gıda krizinin temelinde yanlış ekonomi ve tarım politikaları ile adaletsiz gelir dağılımının yattığını söyledi.
Artan Açlık ve Gıda Sorunları
Çiçek, dünya genelinde 673 milyon insanın açlık çektiğini belirterek, “Güvensiz gıdaya erişim azalırken, artan obezite oranları ve yaygın gıda israfı, bolluk ve yoksunluğun yan yana var olduğu dengesiz bir sistemi ortaya koyuyor” dedi. En fazla çocuklar ve kadınların bu durumdan etkilendiğine dikkat çeken Çiçek, sağlıklı ve dengeli beslenemeyen nesillerin fiziksel ve zihinsel gelişimlerinde gerilemeler yaşanacağını ifade etti.
Tarım ve Gıda Sistemi Eleştirisi
Türkiye’de tarım ve gıda alanının büyük ölçüde yerli ve yabancı sermayenin insafına bırakıldığını belirten Çiçek, “Tarımsal üretim yeterli olmasına rağmen, tekelci çok uluslu şirketler ve yerli ortaklarının kontrolü açlık ve yoksulluğu artırıyor” dedi.
İklim değişikliği, aşırı yağış, kuraklık ve zirai don gibi doğa koşullarının üretimi etkilediğini kaydeden Çiçek, tarım ve gıda politikalarının üretim maliyetlerini düşürmeye ve üretici gelirini artırmaya yönelik olması gerekti
Bakmadan Geçme




