524 bin TL zarar

Sayıştay Başkanlığı, Malatya Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Etkinlikleri ve Fuarcılık Hizmetleri Ticaret Anonim Şirketi'nin sermayesinin yarısından fazlasının karşılıksız hale geldiğini açıkladı. Raporda, 17-21 Temmuz 2019 tarihleri arasında yapılan Malatya Uluslararası Kayısı Festivali ve Fuarı Organizasyonu'nun maliyetinin bu organizasyondan elde edilen gelirin iki katından fazla olduğu ifade edildi.

524 bin TL zarar

Sayıştay Başkanlığı, Malatya Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Etkinlikleri ve Fuarcılık Hizmetleri Ticaret Anonim Şirketi'nin 2019 yılı raporunu açıkladı. Raporda, şirketin, sermayesinin yarısından fazlası karşılıksız hale geldiği buna karşın, yönetim kurulu, genel kurulu toplantıya çağırmadığı dolayısıyla iyileştirici önlemlerin alınmadığı vurgulandı. Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, 17-21 Temmuz 2019 tarihleri arasında yapılan 23. Uluslararası Kayısı Festivali ve Malatya Fuarı Organizasyonu için belediyenin bütçesinden 5 kuruş çıkmayacak şekilde planlandığını açıklamıştı. Ancak, Sayıştay Başkanlığı'nın açıkladığı Malatya Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Etkinlikleri ve Fuarcılık Hizmetleri Ticaret Anonim Şirketi'nin 2019 yılı raporuna göre organizasyonun maliyetinin 891.085,46 TL, organizasyondan elde edilen gelirin ise 366.521,19 TL olduğu tespit edilmesi dikkat çekti. 

'Bulgu Listesi'

Sayıştay, 2019 raporuna göre Malatya Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Etkinlikleri ve Fuarcılık Hizmetleri Ticaret Anonim Şirketi'nde rastlanan 'Bulgu Listesi' şu şekilde;

A. Denetim Görüşünün Dayanakları

1. Kıdem Tazminatı Karşılıklarının Ayrılmaması

2. Şüpheli Ticari Alacaklar İçin Karşılık Ayrılmaması

B. Denetim Görüşünü Etkilemeyen Tespit ve Değerlendirmeler

1. Yarısından Fazlası Karşılıksız Hale Gelen Şirket Sermayesi İçin İyileştirici Önlemlerin Alınmaması

2. Kira Alacaklarının Sözleşmede Belirtilen Zamanlarda Tahakkuk Ettirilmemesi

3. Kira Bedeli Artışına İlişkin Hükümlerin Belirsiz Olması Nedeniyle Yeni Dönem Kira Bedelinin Genel Fiyat Endekslerinin Altında Kalacak Şekilde Belirlenmesi

4. Şirkete Tahsis Edilen Taşınmazların Pazarlık Usulü İle Üçüncü Kişilere Kiraya Verilmesi

5. Kredi Kartları ile Yapılan Tahsilatların Mevzuatta Öngörülen Sürede Şirket Hesabına Aktarılmaması

6. Diğer Stoklar Hesabının Gerçeği Yansıtmaması

7. Personele Verilen Alışveriş Çeki Tutarlarının Vergiye Tabi Tutulmaması

Kaynaklar etkili verimli kullanılmadı

Raporda, "Şirket sermayesinin yarısından fazlasının karşılıksız hale gelmesine rağmen yönetim kurulu, genel kurulu toplantıya çağırarak gerekli önlemleri almadığı gibi, şirket tarafından 17-21 Temmuz 2019 tarihleri arasında yapılan Malatya Uluslararası Kayısı Festivali ve Fuarı Organizasyonu’nun maliyetinin bu organizasyondan elde edilen gelirin iki katından fazla olduğu görülmüştür. Şirketin 2018 yılı kapanış bilançosunda ödenmiş sermayesinin 7.120.000,00 TL, geçmiş yıl zararları ile geçmiş yıl kârları arasındaki farkın 5.299.950,26 TL olduğu; yani şirket sermayesinin yarısından fazlasının karşılıksız hale geldiği tespit edilmiştir. Buna karşın yönetim kurulu, genel kurulu toplantıya çağırmamış dolayısıyla iyileştirici önlemler de alınmamıştır. Şirket bu durumda iken Şirket Yönetim Kurulu’nun 24.06.2019 tarihinde almış olduğu karar ile 17-21 Temmuz 2019 tarihleri arasında yapılan Uluslararası Kayısı Festivali ve Malatya Fuarı Organizasyonu’nun maliyetinin 891.085,46 TL, organizasyondan elde edilen gelirin ise 366.521,19 TL olduğu tespit edilmiştir. Belediyeler tarafından finanse edilen dolaylı da olsa kamu kaynaklarını kullanan belediye şirketlerinin bu kaynaklarını etkili, verimli ve ekonomik olarak kullanmalarının gerekli olduğu değerlendirilmektedir" denildi.

Kıdem tazminatı karşılıkları ayrılmadı

Şirkette çalışan işçiler için ihtiyatlılık kavramı gereği kıdem tazminatı karşılığı ayrılmadığı bu nedenle de bilançoda 372/472 Kıdem Tazminatı Karşılığı Hesaplarının yer almadığının ifade edildiği raporda, "Ayrıca mezkûr Tebliğ’in “Tekdüzen Hesap Çerçevesi, Hesap Planı ve Hesap Planı Açıklamaları” başlıklı ekinde 372 ve 472 no.lu Kıdem Tazminatı Karşılığı Hesabının işleyişi düzenlenmiş olup ihtiyatlılık kavramı gereğince Şirkette çalışan işçiler için ayrılacak ve bir yıl içinde ödenecek kıdem tazminatı karşılıklarının 372 no.lu hesapta; bir yıldan uzun sürede ödenecek kıdem tazminatı karşılıklarının ise 472 no.lu hesapta izleneceğine hükmedilmiştir. Ancak yapılan incelemede, Şirkette çalışan işçiler için kıdem tazminatı karşılıklarının ayrılmadığı dolayısıyla söz konusu hesapların kullanılmadığı tespit edilmiştir. Muhasebenin amacının, finansal tablo kullanıcılarına doğru ve gerçek bilgi sunmak olduğu; ihtiyatlılığın ise işletme faaliyetlerinde var olan belirsizlik ve risklerin yeterli bir şekilde göz önüne alınmasını sağlamak amacıyla yapılan basiretli bir muhasebe eylemini ifade ettiği değerlendirildiğinde Şirketin mevcut uygulaması, mali tabloların eksik bilgi üretmesine neden olmaktadır. Bu itibarla Şirkette çalışan işçiler için kıdem tazminatı karşılığı ayrılması ve ayrılan kıdem tazminatı karşılık tutarlarının, vadeleri nazara alınarak 372/472 Kıdem Tazminatı Karşılığı Hesaplarında izlenmesi gerekmektedir. Söz konusu tutarların anılan hesaplarda izlenmemesi hali, mali tabloların doğruluğunu ve güvenilirliğini etkilemektedir" denildi.