4,6 milyon TL ödendi

Malatya İli Damızlık Koyun Keçi Birliği Başkanı İhsan Akın, 2018 yılı hayvan destekleri kapsamında ilimizdeki bin 100 küçükbaş hayvan yetiştiricisine 4 milyon 600 bin TL ödeme yapıldığını söyledi.

4,6 milyon TL ödendi

Konuyla ilgili olarak birlik binasında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Akın, küçükbaş hayvan yetiştiricilerine ödenen 4 milyon 600 bin TL’nin bugün tamamlanacağını belirterek, “Tarım ve hayvancılık noktasında Cumhurbaşkanlarımızın destekleriyle ve sayın bakanımızın da özellikle özverisi ile 2018 yılı desteklemelerini toplamda yaklaşık bin 100 kişiye 4 milyon 600 bin lira gibi para cuma günü itibariyle toplamda hepsi yatırılmış olacak. 4 milyon 600 bin lira 1100 yetiştiricimizin hesaplarına geçmiş olacak. Biz Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve tarım bakanımıza çok teşekkür ediyoruz. Yetiştiricilerimizin sesi olduğu için biliyorsunuz daha önceden Mayıs sonu gibi ve Haziran başı gibi geliyordu paralar. Ama bu destekleme asıl lazım olduğu zaman, hayvanın yem yediği zamanlarda yaylaya çıkmadan önce bu anlamda da yetiştiricilerimiz için bir ilaç gibi geldi” dedi.

Eğitim çalışmalarımız devam ediyor

Birlik tarafından yürütülen eğitim çalışmalarına da değinen Akın, “Battalgazi Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile işbirliği içinde yaklaşık 10 civarında kurs düzenledik. Bu kurslarımızdan kırkım, hayvan sağlığı, parazitlerle mücadele ve çobanlık sürü yönetimi eğitimi kursumuza yaklaşık 250 yetiştiricimiz katılarak sertifikalarını aldılar. En son yaptığımız sertifika törenimizde de 60 tane yetiştiricimize sertifikalarını verdik” diye konuştu.

Dişi hayvana destek verilecek

Akın, “Merkez birlik aracılığıyla ülkemizde damızlık sayısını nasıl arttırabiliriz anlamında çalışmalar yapıldı. Teknik personellerle bürokratlarla hayvan sayımızı ancak damızlık artırımı olursa yapabiliriz diye bir çalışma yaptık. Bu anlamda dişi kuzu ve oğlak hayvan başına süre arttırma ile ilgili 100 lira destek verilecek. Çobanlık desteği alan geçişişlerimiz vardı ama sayıları düşüktü. Konuyu Sayın bakanımıza ilettiğimizde bu 200 sayısının ortalama Malatya genelinde 100-120 olmasını talep ettik. Bu sayı 150'ye yüze düşürülebilir mi şeklinde bir talebimiz olmuştu.  Bu talebimiz de cevabını buldu. Hayvan sayısı 100 tane ve üzeri olan işletmelerde 5 bin liralık Çoban desteğini şartları yerine getirdiği zaman ödeme alabilecekler. Önceden 200 olan hayvan sayısı şartı şimdi 100’e düşürüldü. Bu anlamda da emeği geçenlere tüm dostlarımıza ve emeği geçenlere teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.