3 ilçeye kayısı entegre tesisi

Malatya'da 3 ilçeye kayısı entegre tesisi kurulacak. Akçadağ, Battalgazi ve Yeşilyurt ilçelerine kurulması planlanan kayısı entegre tesisinin hayata geçmesiyle, kayısı üreticisinin işçilik ve üretim maliyetinin düşürülmesi hedefleniyor.

3 ilçeye kayısı entegre tesisi

Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, tesislerin, Malatya kayısı üreticisine her alanda en az yüzde 30 oranında katkı sunacağını söyledi. Gazetemize değerlendirmelerde bulunan Başkan Doğan Solmaz, “Bu yıl içerisinde Malatya kayısı üretiminde artı değer sağlayacak kayısı entegre tesisi üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Valiliğimiz tarafından sürdürülen bu çalışmalarda ihale aşamasına gelindi. İhalenin sonuçlanması halinde kayısı üretiminin yoğun olduğu Akçadağ, Battalgazi ve Yeşilyurt ilçelerine bu tesisleri kayısı sezonu öncesi kurulmasını planlıyoruz. Tesis yaş kayısıyı alıp islim yapıp,  piyasaya sunulacak hale getirecek. Yine tesis kayısının PPM kükürt sorununu tamamen çözmüş olacağız. Kayısıyı istediğimiz PPM’e çıkartmış olacağız. Burada çıkan kayısılar hijyenik olacak tarlaya, toprağa serilmeden kayısılar kapalı alanda güneş enerjisi ile kurutulup, kayısı üreticilerimize teslim edeceğiz. En az 30’luk bir işçi tasarrufu sağlamış olacağız. Dolayısıyla üretim maliyeti düşecek zamandan da büyük ölçüde tasarruf etmiş olacağız” dedi.

Hem islim hem patik yapacak

Konunun ihale aşamasında olduğunu hatırlatan Solmaz, hayata geçirilmesi planlanan tesis hakkındaki teknik bilgileri paylaştı. Solmaz, “Tesisin kapasitesi 5 saatte 5 ton kayısıyı temizleyip, istediğiniz PPM miktarıyla çıkaracak. Ayrıca 8 tonluk da kurutma kapasitesi olacak ve bu da 8 saatte tamamlanmış olacak. 1. etapta yüzde 50’lik bölümü patik yapıldıktan sonra geri kalan 2. bölümü ise tekrardan kurutulmaya alınacak. Burada fazla işçiye gerek yok 3 veya 4 işçi ile çalışılacak. Günlük en az 20 ton kayısı işlenecek. Ayrıca bu ürünler islime girmeden önce kalibrasyon kontrolünden geçirecek ve ürünün kalibrasyon derecesine göre islime alınacak, böylelikle de daha verimli daha dayanıklı bir ürün elde edilecek” ifadesinde bulundu.