11 ayda çığır açan başarı: Malatya Avrupa'da birinci, dünyada ikinci sırada!
Gerçekleştirdiği başarılı nakillerle Avrupa'da birinci, dünyada ise ikinci sırada bulunan Malatya Turgut Özal Tıp Merkezi Karaciğer Nakli Enstitüsü, son 11 ayda toplam 308 nakil gerçekleştirdi.
Çocuk Hastalar İçin Çapraz Nakil Avantajlı
Özellikle pediatrik hastalar için çapraz naklin önemine dikkat çeken Karabulut, “Yetişkin bir donörün sağ karaciğer lobu bir çocuk için çok büyük olabilir. Bu nedenle çocuk hastalar için en uygun karaciğeri bulmada çapraz nakil çok avantajlı. Yapay zeka destekli eşleştirme programımız sayesinde hastaya en uygun organı bulabiliyoruz” ifadelerini kullandı.
Karabulut yakın zamanda yapılan bir pediatrik nakil örneğini de paylaştı: “Büyük bir tümörü olan bir çocuk için yedili çapraz nakil yapmak zorunda kaldık. Eğer uygun donör bulamasaydık çocuk yeniden kemoterapiye dönmek zorunda kalacaktı. Nakil sonrası durumu çok iyi, kemoterapisini alıyor ve nüks riski şu an yok.”
Türkiye’de kadavra bağış oranlarının gelişmiş ülkelerin gerisinde olduğuna da dikkat çeken Karabulut, “Gelişmiş ülkelerde kadavra bağış oranları yüzde 30-40 seviyesinde. Türkiye’de ise bu oran sadece yüzde 5-6 civarında. 10 milyonluk bir nüfusta bunu yüzde 30-40’lara çıkarabilirsek binlerce hastaya umut olabiliriz” çağrısında bulundu.
Bakmadan Geçme