1 ton kiraz yaprağı sattık

Malatya Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, son yıllarda köfte yapımında kullanılan kiraz yaprağına talebin arttığını belirterek, 'Talebin hepsini karşılayamadık ama bir firmaya, yaklaşık 1 ton civarında kiraz yaprağı sattık' dedi.

1 ton kiraz yaprağı sattık

Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz gazetemize yaptığı açıklamada, Yeşilyurt ilçesinde kiraz üretiminin mevsim şartlarına göre farklılık gösterdiğini hatırlatarak, mevsim şartlarına göre 800 ile 1200 ton arasında kiraz elde edildiğini söyledi. Solmaz, elde edilen kirazların 500-600 ton gibi bölümünün ise yurtdışına gönderildiğini ve geçtiğimiz yıl ise yerli piyasada kullanılmak üzere 1 ton civarında da kiraz yaprağı talebinin karşılandığını kaydetti.

Üretimimiz yeterli değil

Kiraz mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte çalışmalara başladıklarını ve çiftçilere gerekli uyarılarda bulunduklarını ifade eden Doğan, “Bildiğiniz gibi kiraz mevsimi yaklaşıyor. Kısa süre sonra çiçeklerin açmasını bekliyoruz. Bunun öncesinde üreticilerimizi uyardık. Gerekli bakım ve ilaçlama çalışmaları hakkında bilgilendirdik. Çalışmalarımız kapsamında Kaymakamlık kontrolünde İl ve İlçe Tarım Müdürlüğünün desteğiyle ile ilaçlama yapmaktayız. Üreticilerimiz Tarım Bakanlığı'nın izin verdiği ilaçları kullanmaktadır. Kullandığımız ilaçların sağlığa herhangi bir olumsuz etkisi yoktur. Bizim burada en büyük zayıf yanımız üretimimiz yeterli değil. Gelen ihracatçıyı tatmin etmiyor. Yeterince ürün bulamıyorlar. Ülkemiz sınırları içerisinde 800 ile 1200 ton arasında kirazımız oluyor. Bunun en az 600 tonu yurtdışına ihraç edilmektedir. Bugün hiç piyasada da tüketimimiz çok fazla ama piyasaya yetişemiyoruz. Yeşilyurt kirazı diye satılınca çok rağbet gören bir kiraza sahip olduk” diye konuştu.

1 ton kiraz yaprağı sattık

Solmaz, Yeşilyurt Kiraz’ından sonra kiraz yaprağının da satılmaya başlandığı vurgulayarak bunun da kiraz üreticisine ayrıca bir maddi katkı sağlaması açısından önemine değindi. Solmaz, “Geçen yıl ayrıca çok fazla kiraz yaprağı talebi oldu. Talebin hepsini karşılayamadık ama yaklaşık 1 ton civarında bir firmaya kiraz yaprağı sattık.  Kiraz yaprağı bildiğiniz gibi yöresel yaprak köftesi yapımında kullanılıyor. Bu nedenle de çok tercih ediliyor. Ayrıca kiraz, kiraz sapı ve kiraz yaprağındaki kan sulandırıcı özellikler de dikkate alınıldığında son zamanlarda Tıp bir alanlarda da kiraz yaprağının kullanılmaya başlandığını bilgisine sahibiz. Aynı zamanda aromatik bitki olarak da kullanıldığını biliyoruz” dedi.