Abdullah Ergün

Kayısı Festivali

Abdullah Ergün

Ülke genelinde başlayan festival rüzgarının Malatya kanadını oluşturan Malatya Kayısı Festivali'nin tanıtım toplantısında kayısının çağala döneminden nakit kısmına kadar süren macerası ve daha iyisinin hayata geçirilmesi ve adına yakışır bayramının dolu dolu geçmesinin anlatıldığı toplantıda, basın mensuplarının keyif çayları eşliğinde festival ile ilgili düşüncelerimi anlatma düşüncem kalabalık ortamın ses duvarını aşan gürültüsüne gideceğinden katkı noktasındaki düşüncelerimi buradan yazmanın daha uygun olacağını düşündüm.

Malatya kayısı festivalinin ilk yıllarında festival programları daha dolu geçiyordu.

Maddi durumu iyi olmayan ailelerin çocuklarının sünnet edildiği toplu sünnet programları festivalin en anlamlı bölümünü oluşturuyordu.

Çocuklarının görkemli düğün ortamında sünnet yapamadıkları gerçeği dönemin Kayısı Festivali Komitesi festival takvimine uygun düşen tarihte toplu sünnet töreniyle hem alileri hemde hediye yağmuruna tutulan erkek çocuklarının mutlu ediyorlardı.

Benzer tablonun günümüze uyarlanış kısmında benzer sıkıntıları yaşayan aileler, festivalin ilk yıllarında olduğu gibi yine sünnet programının gerçekleştirilmesini istiyorlar.

Festival programında ağırlıklı olarak konserlerin olduğu görülüyor. Yoğun festival programlarının arasına toplu sünnet programının yer alması festivalin en mutlu anlarını oluşturacaktır. 

Maddi durumları iyi olan ailelerin görkemli düğünlerle erkekliğe ilk adımı atan çocukların yaşadıkları duyguların bir benzerinin imkanı olmayan aile çocuklarının festival etkinliğinde yaşamaları halinde hayatları boyunca unutamayacakları anıların kayısı sayesinde olduğunu hafızalarda yer edecektir. 

Önünüzdeki sezon yapılacak olan kayısı festivalinde unutulan bu geleneğin festival takvimine alınması başta sünnet düğünü yapamayacak olan aileleri ve çocuklarını mutlu edecektir.

***

Kiraz Festivaliyle başlayan konser takviminin Kayısı Festivali bölümüne taşınmasıyla birlikte Malatya’ya gelecek olan sanatçıların daha çok gençlere hitap eden isimlerden oluşması dikkatlerden kaçmıyor.

Orta yaş ve daha yukarı halkımızın müzik zevkine uygun bir ismin konser programında yer alması dengeleri sağlayabilirdi.

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın festival tanıtımında yerel medya ile ilgili düşüncelerini anlatırken, anlatımlarına uyan sıcak bir gelişmeyi yazmak istiyorum.

Kız Meslek Lisesi’nin önünde yer alan Billboardlarda Kayısı Festivali için Malatya’ya gelen sanatçıların konser takvimi karşısında orta yaş üzerindeki iki vatandaşın “Bu sanatçılar bize uymaz” söylemleri yazmak istediğim konuyu anlatıyordu.

Popüler müziğin önde gelen isimlerini benzer müzik türünden olması festivalin konser bölümünün tek taraflı hale gelmesine neden olacak.

Türk sanat ve Türk halk müziğinin ülke genelindeki yorumcularından en azından birisinin konser takviminde yer alması olgun yaştaki vatandaşlarımızı mutlu edecekti.

Festival tanıtım toplantısında anlatmak isteğim iki önemli konu başlığının gelecek yıl yapılacak festival programında yer alması, festivalin halka dağılım alanını daha geniş hale getireceğini düşünüyorum.

Yazarın Diğer Yazıları