Malatya'ya tramvay hattı geliyor! İşte tramvay hattının güzergahı

Ak Parti Malatya milletvekili Abdurrahman Babacan, Malatya Merkez Çarşısı'nın depremden sonra yeniden inşa edilmesi için hazırlanan projeye tramvay hattının da eklendiğini açıkladı.

Malatya'ya tramvay hattı geliyor! İşte tramvay hattının güzergahı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

6 Şubat'ta yaşanan depremler büyük bir yıkıma uğrayan Malatya Çarşısı'nın depremden sonra yeniden inşa edilmesi için hazırlanan projenin detayları açıklandı. Ak Parti Malatya milletvekili Abdurrahman Babacan, Malatya çarşı projesine tramvay hattı projesinin eklendiğini duyurdu. 

Babacan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda; Merkez çarsı bölgesini ifade eden alanda, 236 dönümlük bir proje alanı Emlak Konut tarafından inşa edilecek. Toplamda 6425 bağımsız birim inşa edilecek. Bunun 5752'si isleri, 673 tanesi ise konut. Bu yeni projeye göre eskisine kıyasla, Bakırcılar Çarsısında 281, Kuyumcular Çarşısı’nda da 194 adet yeni ticari birim inşa edilmiş olacak. Büyükşehir Belediyesi tarafından bu hattın aktive edilmesi ve bir tramvay sisteminin kurulabilmesi mümkün olabilecek, Yani proje anlamında bunun Ayrıca projeye, Kuyumcular Çarşısı’nın hemen ön tarafında İnönü Caddesi üzerinde bir tramvay hattı da dahil edildi. Önümüzdeki süreçlerde inşaatlara şu an 2 pilot bölge ile başlandı: Bakırcılar Çarşısı ve Kuyumcular Çarsısı, pilot bölgeler olarak seçilerek inşaat süreci başladı. Malatya Merkez-Çarsı projesi: altyapısı artık mevcut” dedi.

Yerinde dönüşüme 33 bin başvuru

Yerinde dönüşüm projesine ilişkin bilgiler paylaşan Babacan, 33 bin 95 başvuru alındı. Yüzde 100 çoğunluk sağlanması durumunda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan bilgilendirme mesajı ile başvuru sahibi, işlemleri başlatması için İl Müdürlüğü’ne davet edilecek ve sonrasında, açıklanan rakamlardaki hibe ve kredi süreci başlatılıp proje, yapı denetim ve ruhsat işlemleri onayı ile beraber inşaatlar başlayacak. Burada ilaveten devlet, proje, yapı denetim ve ruhsat işlemleri için her bir bağımsız birim başına 40.000 TL hibe desteği sağlayacak. Şu an itibarıyla 2 bin 666 başvuru, yerinde dönüşümde bu %100 oranını sağlamış durumda. Yani bu, inşaata başlanması için hazır olan Malatya genelinde toplam 33 bin 95 başvuru alındı. Yerinde dönüşümde son durum rakamı ifade ediyor.

Babacan, “Orta hasarlı binalarla ilgili genelge geçen hafta itibariyle AFAD tarafından yayınlandı. Burada iki opsiyon sunuluyor: ya ağır hasarlı gibi işlem görerek beraberinde hak sahibi olunarak ilgili orta hasarlı binalar yıkılacak ya da kat maliklerinin en az 5'te 4'ünün rızası alınmak kaydıyla güçlendirme süreci başlayacak. Bu güçlendirme sürecine ve işlemlerine dair detaylar ise geçen hafta bizim de sosyal medyadan duyurduğumuz, AFAD tarafından açıklanan orta hasarlı binalar genelgesinde mevcut” diye konuştu.  Babacan, şu ifadeleri kullandı; “İlaveten, kırsal alana kurulan bireysel konteynerlerde toplamda 29.632 kişi barınmakta. Bu noktada, bireysel konteyner görüşmeleri yaptık, vatandaşlar ahır için çadır talebini il ve ilçe tarım müdürlüklerine yapacaklar ve süreç içerisinde ihtiyaca Tamamı an itibarıyla konteyner geçici konaklama merkezlerinde olmak üzere 113.231 kişi barınmakta. Kırsalda ağır hasarlı ahırlar için ise geçen hafta paylaşımını yapmış olduğumuz gibi; Tarım ve Orman Bakanlığı ile taleplerinin %97'si an itibariyle karşılanmış durumda. Mevcut barınma rakamları göre çadır tedariki sağlanacak.”