İşte Malatya'nın zemini 'Fore Kazık'

Asrın felaketini yaşayan Malatya'nın yeniden ayağa kalkması için çalışmalar sürüyor. Cumartesi günü Türkiye'de ilk defa uygulanacak olan Meydan Projesi kapsamında Bakırcılar Çarşısının inşası için açılan temelin hemen su dolması Malatya'nın zemininin ne kadar kötü olduğunu gözler önüne serdi. 

İşte Malatya'nın zemini 'Fore Kazık'

6 Şubat depremlerinde büyük yıkımların yaşandığı Malatya'da, Merkez Çarşının inşası için ilk kazma vuruldu. İlk başlanacak yer olan Bakırcılar Çarşısında eski bodrumlar kaldırılıyor, temeller kazılıyor. Kazılan temellerin hemen su dolması ise dikkat çekiyor. Zeminde sıvılaşmanın vereceği olumsuzluklara karşı "fore kazık" sistemi kullanılacağı tahmin ediliyor. Kazık sistemini oluşturmak amacıyla getirilen sondaj makinesi hazır halde bekliyor.

Fidanel uyarmıştı

Merkez çarşı inşası hakkında görüşlerini sosyal medya hesabından paylaşan Malatya Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Fidanel çarşı altına drenaj sistemi kurulmasını istemişti. Yunus Emre Fidanel'in, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım; "Yer altındaki suyun en az 3 metre X 9 metre ölçülerinde drenajlarla kuzeye taşınması ve bu suyun rekreasyon alanları yapılarak doğal göletlerin oluşturulması ve tarımda kullanılması sağlanabilir."